12 obiceiuri toxice care îi îndepărtează pe ceilalți de lângă tine
"Cu toții am acționat la un moment dat într-un mod toxic. Îmi amintesc și acum cum spuneam cu mândrie și satisfacție că: „Sunt alergic la oameni, și că oamenii din jur sunt toți niște proști” Iubeam atât de mult obiceiurile toxice pe care le aveam, încât nu eram capabil să le recunosc sau să văd dincolo de ele.
Nimeni nu este imun la a avea ocazional stări toxice. Unii oameni însă au găsit echilibrul și pacea, au evoluat și au devenit conștienți de lumea din jur și de cine sunt ei înșiși cu adevărat. Astfel, aceste comportamente apar foarte rar spre deloc în viața lor.
Indiferent dacă aceste comportamente apar des sau ocazional în viața ta, este esențial pentru fericirea și împlinirea ta pe termen lung să devii conștient de ele. Este important să îți dai seama când un obicei toxic își face apariția, iar în acel moment să alegi conștient să acționezi într-un mod diferit și armonios.
Cele mai comune 12 obiceiuri toxice pe care le-am întâlnit sunt:
1. Ești gelos pe toți ceilalți
„Uite-l și pe ăsta ce mașină are. Sigur și-a cumpărat-o furând”, „Uite-o și pe asta ce elegant e îmbrăcată. Eu nu o să fiu niciodată așa, dar ea sigur e îmbrăcată așa pentru că are un sponsor”, „Cutărescu s-a îmbogățit. Lasă…mai bine sărac și cinstit ca mine”. Gelozia este arta de a ține scorul binecuvântărilor de care au parte ceilalți, în loc să le numeri pe ale tale. Viața nu este o competiție. Tu ai călătoria și misiunea ta pe care nu ți le poate fura nimeni. Învață să apreciezi și să îi susții pe cei asemeni cărora ți-ai dori să fii. Dacă vrei neapărat să vezi viața ca o competiție, atunci consider-o o competiție cu tine însuți.
Compară-te cu tine cel de ieri. Bucură-te începând de astăzi de călătoria TA. Trăiește intens fiecare moment și începe să numeri binecuvântările care îți sunt dăruite ție.
2. Gândire negativă în mod obsesiv
„Nu o să se aleagă nimic din țara asta”, „Vine războiul”, „E greu să-ți găsești un loc de muncă”, „Nu am cu ce”, „Banii nu-mi ajung niciodată”, „Vor ei să ne îmbolnăvească” și exemplele pot continua la nesfârșit. Cu siguranță ai întâlnit și tu astfel de oameni. Ei sunt ca o gaura neagră care absoarbe toată splendoarea din jur și o convertește în gunoi. Să te păstrezi în permanență înconjurat de gânduri negative este efectiv dăunător sănătății tale.
De aceea eu îți propun următorul exercițiu. Ia o foaie de hârtie și trage o linie pe mijloc. Ca titlu scrie cel mai important aspect negativ al vieții tale. Poate fi acela că ești bolnav. Poate fi faptul că nu ai bani. Poate fi faptul că ți-a murit cineva drag. Orice consideri tu cel mai important în acest moment al vieții tale. În stânga scrie aspectele negative care derivă de aici. Iar în dreapta, pentru fiecare aspect negativ scris, scrie unul pozitiv. Negativul și pozitivul alcătuiesc împreună un întreg. Sunt fețe ale aceleiași monede. Nu te amăgi că nu este nimic pozitiv acolo.
Caută pozitivul și scoate-l la suprafață. În timp, făcând acest exercițiu, îți vei dezvolta și abilitatea de a observa frumusețea situațiilor din viața ta.
3. Nevoia de validare
„Am făcut ceva ce eu consider ca important pentru mine. Dar oare vecinului o să-i placă? Dar prietenilor? Partenerul meu oare ce părere o să aibă? Eu știu sigur că o să renunț dacă nu primesc susținere”. Sunt covins că ai întâlnit oameni care indiferent de ce ar face, simt nevoia să câștige în defavoarea tuturor celor din jur. Ori viața este în principal despre a oferi și despre a construi ÎMPREUNĂ cu ceilalți. Nu împotriva sau în defavoarea lor. Gregg Braden spune foarte frumos în conferințele sale: „Propun o schimbare de paradigmă. Până acum oamenii s-au întrebat ce pot lua ei de la viață. Eu le propun să înceapă să se întrebe ce pot oferi ei vieții”. Viața nu este despre ce obții în detrimentul celorlalți sau despre cum pari în ochii celorlalți.
Este despre călătoria, procesul, calea – este despre ceea ce înveți și despre cum îi ajuți și pe alții să învețe. Fii începând de astăzi fericit alături de ceilalți. Învață că ceilalți sunt o parte din tine.
4. A minți pentru simplul fapt că poți
„I-am spus și eu așa… poate nu o să afle adevărul deloc sau prea curând. Eh…oricine minte. Iar dacă acum am avut ocazia să ies eu bine de ce să nu o fac. Lasă că nu sunt nici primul și nici ultimul om care a spus o miniciună. Acum mă simt puțin vinovat, dar cu timpul o să uit” Prin alegerea ta de a nu trăi în rezonanță cu adevărul, deschizi ușa stresului, bolii și tristeții și le inviți în viața ta. A minți este o alegere. Nu este o scuză și nici nu este o greșeală.
Nu minți! Nicicum, nicicând, în nicio situație. Pune cărămida integrității drept temelie a tuturor visurilor tale, iar acestea vor deveni realitate.
5. Bârfa ca practică zilnică
„Știi că respectivul a făcut și a dres și i s-a întâmplat etc.” Ești familiarizat cu astfel de formulări nu-i așa? Sau: „Uite-o și pe asta ce rochie scurtă și transparentă și-a pus pe ea.”, sau „Cum să poarte frate așa niște sandale, nu vede că nici nu știe să meargă cu ele?” Cu toții am auzit, ba chiar am și formulat astfel de propoziții. Se întâmplă de obicei când ești la o plimbare, când mergi la cumpărături etc. Ești în trecere, iar pentru că nu găsești nimic util de făcut îți dai cu părerea despre îmbrăcămintea sau comportamentul celor din jur. Bârfind nu faci altceva decât să îți hrănești ego-ul, să îți consumi inutil energia și să dai naștere unei iluzii. De fiecare dată când bârfești pe cineva, o parte din energia prezentă în tine pleacă și nu se mai întoarce niciodată.
Renunță chiar astăzi la acest obicei toxic. Folosește-ți energia făcând ceva util. Ești o scânteie de divinitate, iar tu în loc să întreții focul iubirii, pârjolești frumosul din jur. Știu sigur că poți și am încredere în tine că începând de astăzi vei renunța la bârfit folosindu-ți energia pentru a construi și nu pentru a ruina.
6. Atitudinea de victimă
„Președintele-i de vină! Guvernul ar trebui să crească salariul minim pe economie. Toți trag numai pentru ei, și nu se gândesc și la noi cei mici. Eu sunt mic și neputincios și ar trebui să fiu ajutat.” Persoanal cunosc foarte bine această atitudine. Era atitudinea mea de acum 8 ani. Și este o minciună. O minciună pe care probabil și tu o cunoști. Dacă nu de la tine, cu siguranță ai întâlnit atitudinea de victimă la unii din oamenii din jurul tău. Viața este în totalitate alegerea ta. Experiențele de zi cu zi sunt în totalitate alese de către tine. Nimeni altcineva nu este de vină pentru situația în care tu te afli acum. Din discuțiile pe care le-am purtat prin e-mail cu oameni care treceau prin momente dificile, mi-am dat seama că oricine poate să înțeleagă că el este cu adevărat creatorul propriei sale vieți. Știu asta de la oameni care mi-au spus clar că citind articolele de pe acest blog, viața lor s-a schimbat.
Când încetezi să te mai plângi și să te vezi pe tine însuți ca o victimă neajutorată, viața ți se relevă așa cum este ea: splendidă, frumosă, perfectă. Însă numai dacă alegi să nu te mai minți.
7. Atașamentul de lucrurile materiale
„Vaaai…mi s-a stricat cutare lucru. Ce o să mă fac fără el? Era cana mea, sau farfuria mea, sau telefonul meu. Cum ți-ai permis să o spargi, strici sau îl scapi pe jos? Haina care îmi plăcea cel mai mult s-a rupt, și uite așa o să încep ziua prost și prevăd că toată ziua o să fie la fel de proastă.” Ceea ce te invit să îți reamintești astăzi este că în mod natural nu ești atașat de lucrurile din jurul tău. Dacă te uiți la copii o să observi că ei trăiesc starea de non-atașare în mod natural. Ei lasă evenimentele să curgă. Se ceartă cu copilul vecinului. În 5 minute însă, se joacă din nou ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Nu te poți întoarce în trecut. Învață dacă există ceva de învățat și renunță la a mai fi atașat de evenimentele trecute.
În realitate toate posesiunile tale sunt un bonus al existenței. Și mai mult decât atât, este doar o convenție că telefonul, casa, mașina etc. îți aparțin. În realitate tu deții nimic și totul. Învață practica non-atașamentului și bucură-te de simplitate și lucrurile mici pe care viața nu încetează să ți le pună la dispoziție.
8. Izbucnirea în accese de furie
„De ce mi-ai făcut asta!!! Nu ești bun de nimic!!! Înjurături peste înjurături. Urlete de furie și tot tacâmul” Îi știm cu toții pe acei oameni care izbucnesc asemenea unui vulcan și varsă o cantitate imensă de energie negativă înspre tot ceea ce îi înconjoară. Controlul emoțiilor poate fi obținut foarte simplu. Iar controlul emoțiilor nu înseamnă reprimarea lor. Să îți reprimi emoțiile conduce la boală și suferință. Să le controlezi este cu totul altceva. Ce m-a ajutat pe mine cel mai mult în controlul propriilor emoții a fost răspunsul la întrebarea: „Cine sunt eu cu adevărat?” Așa că te invit și pe tine să îți acorzi un moment de introspecție și să găsești răspunsul TĂU sincer la întrebarea de mai sus. Mergi în profunzime. Poți ști că ești aproape de adevăr atunci când răspunsul te face să plângi.
Orientativ ca și punct înspre care să te îndrepți, îți vei da seama că ești o scânteie de dumnezeire. Îți vei da seama de splendoare, grandoarea și divinul care sălășluiește în tine. Și vei înțelege că tu împreună cu celelalte ființe alcătuiți un întreg. Până când aceste cuvinte nu stârnesc însă un puternic sentiment în tine, ele rămân doar niște cuvinte frumoase spuse de către altcineva. Lucrează așa cum poți tu cu întrebarea „Cine sunt eu cu adevărat?” și începe de astăzi să fii un mai bun stăpân al emoțiilor tale.
9. Să nu trăiești ceea ce este adevărat pentru tine
„Mă fac doctor pentru că este o meserie respectabilă, chiar dacă nu prea îmi place. Chiar dacă mie îmi place să pictez și lumea chiar îmi zice că am talent, o să mă fac șofer pe autobuz. Trebuie să fac bani cumva, iar din pictură oricum nu se câștigă bani. Eu sunt o fire care apreciază libertatea, dar o să-mi fac un credit pentru casă. Asta îmi spune toată lumea că trebuie să fac, să îmi cumpăr o casă” Și exemplele sunt nenumărate. Majoritatea oamenilor trăiesc îndeplinind așteptările celorlalți. Astfel hrănesc un gol interior care mai devreme sau mai târziu își va cere drepturile. Oamenii nu pot stabili o legătură cu tine, dacă tu încerci să te ascunzi în permanență de cel care ești cu adevărat. Așadar, amintește-ți că indiferent de rasă, sex sau religie și dincolo de imaginea pentru care ai luptat atât de tare să ți-o construiești, tu ești o ființă minunată și magnifică. Fiecare dintre noi este. Fă acțiuni care să fie aliniate valorilor tale și nu valorilor oamenilor din viața ta. Dacă te simți inconfortabil cu ceea ce faci acum, începe să faci altceva.
Pentru nimic în lume însă nu te schimba pe tine însuți pentru a îndeplini așteptările celorlalți. Fii ceea ce ești cu adevărat. Recunoaște-ți splendoarea! Recunoaște-ți grandoarea! Nu îți nega sinele profund, ci acceptă-l și iubește-te pe tine însuți.
10. Iei lucrurile personal
„Ai auzit ce mi-a spus? A fost subtil, dar sigur are ceva cu mine. În fiecare zi, colega de la serviciu se comportă urât cu mine. Sigur are ceva personal cu mine. Nu știu cât o să mai rezist” Am întâlnit mulți oameni care indiferent de ceea ce s-ar întâmpla în jur, aleg să îl perceapă ca pe un atac direct la persoana lor. În realitate, felul în care se comportă oamenii cu tine este mult mai mult despre ei înșiși decât despre tine. Reacțiile oamenilor vizavi de tine, se datorează în principal experiențelor și perspectivei lor asupra vieții.
Invitația mea pentru tine este să lași deoparte părerile negative sau pozitive ale celorlalți la adresa ta. În schimb te invit să acționezi în rezonanță cu adevărul tău, să îți asculți sinele să accepți și să îți asculți propria intuiție. Viața este splendidă, nu are niciun rost să alegi să o trăiești în tristețe sau teamă.
11. Absența compasiunii
„Nu îmi pasă de ce i se întâmplă lui. Îmi pasă de ce mi se întâmplă mie. De ce să nu îl rănesc dacă pot? Lasă că și alții mi-au făcut mie rău și nu am murit. Uite un om bucuros. De unde are atât entuziasm? Hai să îi tai un pic aripile! Unde se gândea el că vrea să zboare? Cum adică de ce îi tai aripile? Pai eu sunt trist, el de ce să fie fericit?” Unul dintre cele mai toxice obiceiuri pe care îl au oamenii este acela de a nu empatiza cu cei de lângă ei. Și asta pentru simplul fapt că pot. Poți observa comportamente de acest gen foarte des pe internet. Sau dacă te uiți la televizor poți vedea asta și acolo. Oameni care îi rănesc în mod intenționat pe ceilalți.
Dacă te surprinzi acționând din lipsă de compasiune, oprește-te. Caută adânc în inima ta și vei înțelege că toți suntem unul. Înțelege că rănind te rănești pe tine însuți și iubind, te iubești pe tine însuți. Cel de lângă tine nu este separat de tine. Între voi doi există o legătură profundă. Nu trebuie decât să o descoperi și respectând-o, viața ta va arăta cu totul altfel.
12. Îngrijorarea pentru ceea ce încă nu s-a întâmplat
„Dacă vine criza? Este secetă. Dacă nu o să am ce mânca? Vine iarna! Dacă nu o să am suficientă căldură în apartamentul în care m-am mutat? Oare ce mă voi face dacă o să fiu dat afară de la serviciu?” Observi elementul comun al tuturor îngrijorărilor de mai sus? Niciuna nu s-a întâmplat încă. Toate afirmațiile de mai sus, reprezintă o îngrijorare pentru ceva ce s-ar putea întâmpla în viitor. Nimeni nu știe însă dacă se va întâmpla cu adevărat acel lucru pentru care te îngrijorezi tu acum. Ceea ce se întâmplă este că îngrijorarea este un sentiment de vibrație joasă. Mai mult, îngrijorarea este un catalizator al profețiilor autoîmplinite. Acolo unde se duce atenția și concentrarea ta, lucrurile încep să se pună în mișcare. Dacă păstrezi în tine o permanentă stare de teamă că vei dat afară de la serviciu, în cele din urmă profeția se va autoîmplini.
Ești creatorul propriei tale vieți, și îți poți controla în mod conștient gândurile și felul de a fi. Acceptă-ți grandoarea. Recunoaște că ești magnific și orientează-te înspre viața frumoasă și splendidă din fața ochilor tăi. Trăiește frumos, ființă minunată!
Acestea sunt cele mai comune 12 obiceiuri toxice pe care le-am întâlnit în aproape 3 ani de când scriu pe acest blog. Acesta este un articol dedicat vieții trăite conștient. Asta pentru că odată ce ai parcurs lista de mai sus, îți va fi mult ușor să recunoști când un astfel de comportament apare în viața ta. Iar odată ce l-ai conștientizat, vei putea alege și felul în care o să reacționezi.
O să acționezi toxic distrugând relații cu cei din jur, sau o să acționezi plin de iubire, compasiune, înțelegere, pozitiv și aliniat adevărului? Alegerea îți aparține, iar eu am încredere că vei alege înțelept.
Cu recunoștință,
Cosmin Constantin-Cîmpanu"
Sursa fiimplinit.ro