Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

  ANSAMBLUL ”JUNII CETĂȚII DEZNA”

  ANSAMBLUL ”JUNII CETĂȚII DEZNA”
Comentează 0

Ansamblul de dansuri populare “ JUNII CETATII DEZNA” a luat fiinta in anul 2014 urmand ca in anul 2015 sa fie puse bazele unei  noi asociatii cu acelasi nume, cu noi membrii, mesageri  ai unei  culturi  populare  de o neasemuita valoare si bogatie, justificarea infiintarii lui rezida in valorificarea bogatelor traditii folclorice ale poporului roman, pastrate din generatie in generatie.

Ansamblul se bucura de o frumoasa popularitate, reusind sa cuprinda in programele sale cantecele, jocurile, datinele si  obiceiurile caracteristice judetului Arad si in special zonei Dezna. Cu grija manifestata  pentru originalitatea repertoriului muzical, au fost alcatuite si  suite de dansuri populare alaturi de  instructorul ansamblului Balog Adrian Laviniu, dansuri ce infatiseaza ample revarsari de ritmuri vii si miscari  delicate, de dinamism si gratie.

                Si-au inceput activitatea in diferite spectacole si festivaluri de muzica populara , invitatii la “ Zilele Comunelor “ din judetul Arad si nu numai, colaborarea  cu diferite hoteluri pentru seri  romanesti, urmand inscrieri si participarea la concursuri judetene unde au obtinut diplome si premii, un motiv de mandrie  si certitudine a valorii ce o reprezinta.

In prezent Ansamblul “ Junii Cetatii Dezna “ are in componenta sa  copii cu varste  cuprinse intre  5 ani si 13 ani care iubesc traditiile, obiceiurile, muzica si dansurile populare.

Acesti  copii minunati au reprezentat  si  reprezinta cu mandrie  comuna Dezna  la o serie de manifestari  culturale, spectacole si festivaluri  an de an precum : FESTIVALUL DE MUZICA DIN ORASUL SEBIS, FESTIVALUL CLATITELOR DIN MONEASA, FESTIVALUL  GLASUL CEAUNELOR  DIN  MONEASA, FESTIVALUL  SURECHIULUI SI AL MESTERILOR POPULARI DIN INEU,  ZIUA CANEPII SI INTALNIREA CU FII SATULUI LA SLATINA DE CRIS, FESTIVALUL VANATORILOR LA BATA,  ZIUA COMUNEI DEZNA, ZIUA COMUNEI IGNESTI, ZIUA COMUNEI CERMEI, ZIUA SLATINEI DE CRIS,  ZILELE ORASULUI PANCOTA, ZILELE ORASULUI CHISINEU-CRIS, FII SATULUI LA  TISA  NOUA,FII SATULUI BUHANI,ZILELE BUTENIULUI,ZILELE ARADULUI,  PARADA PORTULUI POPULAR IN AN CENTENAR IN MUNICIPIUL ARAD, precum si prin participarea la concursuri judetene , ca de exemplu : “ LA IZVOARE” SI “FLOARE DE CAMPIE CURTICI”.

Membrii  Ansamblului “ Junii Cetatii Dezna” sunt indrumati pe acesta cale  a traditiilor, obiceiurilor, a cantecelor si dansurilor populare  de instructorul BALOG ADRIAN LAVINIU  si de domnisoara directoare  a  Caminului Cultural  al  comunei  Dezna  MIHOC COSTINELA SOFICA , o iubitoare de folclor si de  tot ce tine de cantece , traditii , obiceiuri si viata satului romanesc.  Aceasta a indrumat   ansamblul sa participle la diverse  spectacole  caritabile pentru copii  bolnavi, implicarea in actiuni umanitare de adunare de fonduri pentru diverse  cauze  umanitare precum: “ Dopuri pentru o cauza” –prin care membrii ansamblului au avut o mare contributie in adunarea de dopuri pentru  a strange fonduri pentru copii cu dizabilitati, participarea la spectacolul realizat  pentru campania umanitara “ Ofer un zambet celor bolnavi”, organizarea in comuna Dezna  a spectacolului  caritabil “ Un zambet pentru Elena”,  astfel crescand in sufletul copiilor, membrii ai Ansamblului ,dragostea de semeni si de aproapele lor.

In fiecare an de Craciun Junii Cetatii Dezna organeazeaza in comuna Dezna si nu numai frumoase spectacole cu traditii si obiceiuri din zona si anume: Obiceiul de a merge cu Capra, Alduitul colacului, Alduitul palinci, etc. Deasemenea  an de an, in Ajunul Craciunului  toti membrii ansamblului, imbracati in costume populare alese , colinda locuitorii comunei  Dezna, ducand in casele lor ecoul  frumoaselor colinde mostenite din stabuni .

 Colaboreaza foarte bine cu Hotelurile din Statiunea  Moneasa si din  orasul Sebis  unde  duc  buna dispozitie pe chipurile turistilor care  vin si revin  cu drag in zona noastra, ramanand cu o amintire frumoasa din timpul sejurului lor.

 Deasemenea ansamblul a participat la mai multe filmari  pentru promovorea folclorului romanesc ,la  diferite posturi de televiziune precum: HORA TV, TV ARAD SI NASU TV.

Au raspuns si raspund   favorabil  intotdeauna  cand sunt invitati sa puna in scena traditiile romanesti la diferite evenimente precum : NUNTI, BOTEZURI, MAJORATE

Toate aceste activitati care au fost si  sunt sustinute de Ansamblul Junii Cetatii Dezna  au fost posibile si sunt in continuare datorita unei bune colaborari cu Consiliul Local al  Comunei Dezna .

 

Fulga Horga

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite