Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ZIUA ARMATEI LA ARAD. Președintele Iohannis, alături de peste 2.000 de arădeni în Piața ”Avram Iancu”

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent în Arad, duminică, pentru a celebra Ziua Armatei Române, participând la manifestări la Păuliș și în Piața ”Avram Iancu” din municipiu.

ZIUA ARMATEI LA ARAD. Președintele Iohannis, alături de peste 2.000 de arădeni în Piața ”Avram Iancu”
Comentează 7

Sute de persoane au fost prezente la Monumentul Eroilor de la Păuliș, unde și-a început programul șefului statului. Alături de acesta au fost prezenți și oficiali locali, precum președintele interimar al Consiliului Județean, Adrian Țolea, primarul municipiului, Gheorghe Falcă și prefectul, Cosmin Pribac.

La Păuliș au fost depuse coroane de flori, iar ulterior Iohannis a venit în Arad, unde peste 2.000 de persoane participau la ceremonia militară de la Monumentul Ostașului Român, aflat  în Piața ”Avram Iancu”.

Aici au participat și militari americani, iar manifestările au început prin intonarea imnurilor SUA și României.

”Mă bucur că celebrăm Ziua Armatei României alături de partenerii noștri americani, care se află aici pentru un exercițiu militar comun. Parteneriatul nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii are o expresie practică, pe care dorim să o consolidăm și să o extindem pe latura sa militară, dar și pe celelalte dimensiuni”, a spus Iohannis în discursul său. 

Șeful statului și alți oficiali au depus coroane de flori la baza monumentului și au participat la o paradă militară.

Manifestările din Arad dedicate Zilei Armatei Române au mai cuprins un concert de fanfară al Regimentului 2 Cavalerie din USA și Muzicii Militare a Brigăzii 18 Infanterie „Banat“.

De asemenea, militarii americani și români au expus în centrul orașului echipamente de luptă.

Luni, Regimentului 2 Cavalerie din SUA va participa, în zona localităților Mândruloc și Frumușeni, la exercițiul ”Dragoon Crossing RO 15”,  desfășurat de Brigada 18 Infanterie „Banat“ și Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos“.


Buget mărit pentru Apărare

În discursul său din Piața ”Avram Iancu”, Klaus Iohannis a arătat că în contextul de securitate schimbat, ”cu evoluții imprevizibile și riscuri”, tema securității naționale ”este una actuală și de interes pentru publicul larg mai mult decât oricând”. 

”România trebuie să fie pregătită din toate punctele de vedere. Avem această responsabilitate în primul rând în raport cu cetățenii noștri, dar și în calitate de stat membru NATO”, a spus președintele. 

El a amintit că urmează construcția bugetului pentru anul 2016, iar ”dintr-un anumit punct de vedere acesta va fi un test al patriotismului pentru partidele politice, care au semnat toate, la începutul anului, Acordul privind creșterea bugetului Apărării la 2% din PIB până în 2017”. 

”Ar fi o dovadă de respect față de un angajament public, față de obligațiile asumate ca stat membru NATO, față de Armată și față de cetățeni, prin preocuparea pentru securitate națională și înțelegerea cerințelor pe care le impune actualul context internațional”, a spus Iohannis.

Președintele a adăugat că ”orice alocare de resurse suplimentare va trebui să fie dublată de un proces inovator, riguros și coerent de planificare și de o prioritizare adecvată a programelor de înzestrare”. 

Iohannis a mai spus că românii privesc astăzi NATO ”ca pe un reper de stabilitate și ca pe o garanție de securitate”, iar la începutul lunii noiembrie țara noastră va găzdui o reuniune a șefilor statelor membre NATO din Flancul Estic. 
 

Galerie foto (56)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite