Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Zimandu Nou - o comună într-o dezvoltare continuă și o nouă grădiniță „ca-n povești” (FOTO şi VIDEO)

La doar câțiva kilometri de municipiul Arad, pe drumul naţional Arad - Oradea, comuna Zimandu Nou este primul bastion în calea celor ce străbat acest drum. O comună frumoasă și curată în plină dezvoltare, pentru că aici se construiește mult și se modernizează la fel de mult. Numai în ultimii ani au fost realizate o serie de obiective care au dus la o dezvoltare armonioasă a comunei. Administrația locală în frunte cu primarul Dorel Vidran muncesc cu dăruire pentru o comună frumoasă, dezvoltată și mai modernă iar rezultatele se văd la tot pasul, fie că e vorba de localitatea Zimandu Nou, de Zimand Cuz, de Andrei Șaguna sau de Utviniș.

Zimandu Nou - o comună  într-o dezvoltare continuă și o nouă grădiniță „ca-n povești” (FOTO şi VIDEO)
Comentează 0

Primarul Dorel Vidran nu se laudă cu obiectivele realizate din pură modestie, însă în spatele muncii dânsului și a echipei din Primărie se văd lucruri frumoase, iar acest lucru este o adevărată carte de vizită pentru întreaga administrație locală. Faptul că este la al IV-lea mandat, este un semn că oamenii i-au acordat încrederea în toți acești ani și pe bună dreptate, pentru că este un om harnic și gospodar, iar printre obiectivele care se vor finaliza în curând putem vorbi despre o grădiniță „ca-n povești”, fiind și cea mai mare și modernă din județ.

Pe „uliţa... copilăriei”

În urmă cu câteva zile am ajuns la Zimandu Nou, cu dorința de a face cunoscută și această comună așa cum este ea în acest moment. Noi suntem cei care facem cunoscută dezvoltarea comunelor și orașelor din județul Arad și tot noi aducem mai aproape unele de altele localitățile de pe Valea Crișului cu cei din Valea Mureșului cu tradiții și obiceiuri și totodată facem cunoscut celor plecați peste mări și țări ceea ce se întâmplă în satul copilăriei lor. Nu de puține ori am fost contactați de frații noștri din străinătate, mulțumindu-ne pentru că prin intermediul nostru au trăit momente de neuitat, văzându-și casa, sau chiar pe cei dragi pe „ulița... copilăriei”.

Cu primarul Vidran, despre realizările din ultimul timp

Revenind la subiectul nostru, odată ce am ajuns la Primărie, am stat de vorbă cu primarul Dorel Vidran despre ceea ce a realizat ca investiții în comună în ultima perioadă, știindu-l un om harnic și gospodar. „Avem multe obiective realizate în comună dar nu voi pune accent pe ceea ce am făcut ci mai degrabă pe cele actuale care sunt acum în lucru. Noi avem mereu în lucru cel puțin un obiectiv sau chiar mai multe deodată pentru că ne dezvoltăm continuu, atât ca infrastructură dar și prin numărul de locuințe mai ales în noile cartiere al tinerilor și nu numai, astfel încât suntem nevoiți să creem condiții decente tuturor locuitorilor din comună. Mai mult se dezvoltă și zona industrială unde trebuie sa creem condiții investitorilor pentru a-i atrage spre noi pentru a creea locuri de muncă. Vedeți și dumneavoastră că în ultima perioadă oamenii încep să caute case sau își construiesc case noi, aproape de oraș căutând liniștea, lăsând în urmă forfota și aglomerările orașului, iar viitorul este spre periferiile orașelor unde omul găsește un dram de liniște, de aceea noi trebuie să fim pregătiți. Putem spune că avem asfaltate străzile 100% pe vatra veche a satului Zimandu Nou, acum se mai lucrează pe străzile 8 și 9 din Zimandu Nou , iar în viitorul apropiat mai avem de asfaltat străzile în cartierul nou al tinerilor din Zimandu Nou și Zimand Cuz. În total sunt 7,5 kilometri străzi. Apă, canalizare și gaz avem, atât în Zimandu Nou, cât și în Andrei Șaguna. De asemenea, avem în lucru o extindere la școala gimnazială «Mora Ferenc» din Zimandu Nou și mansardare la grădinița cu program prelungit, cu finanțare externă de la guvernul maghiar. Pe AFIR avem un proiect în derulare pentru reabilitare și dotare cămin cultural în localitatea Zimand Cuz unde se lucrează în acest moment. Căminul cultural din Zimandu Nou este finalizat, mai sunt de făcut mici retușuri, iar lucrările au fost finanțate din bugetul local. Este un cămin modern și primitor, astfel că vom putea desfășura orice tip de eveniment cultural în această locație. În același timp la Utviniș avem lucrări de construcție a trotuarelor și de alei pavate. Am construit două stații moderne de autobuz la Zimand Cuz, urmând să facem același lucru și la Zimandu Nou. «O grădiniță ca în povești», cel mai frumos și mare proiect în derulare este grădinița cu program prelungit din localitatea Andrei Șaguna. Este un proiect finanțat prin AFIR (fonduri europene) în valoare de 600.000 euro și deja este finalizat în proporție de 90%. Este un proiect de suflet pentru mine, care va avea cele mai moderne condiții pentru copilașii noștri și fără a exagera cred că va fi cea mai mare și mai frumoasă grădiniță din județ. Va avea o capacitate pentru 80 de copii, cu patru săli de clase fiecare sală este dotată cu propria baie și cabină de duș, o încăpere mică pentru jucării și o terasă pentru a scoate copiii la aer, sau chiar pentru a-și desfășura activitățile în aer liber.

O sală mare pentru evenimente (serbări) și o curte de tip anfiteatru vor completa dotările, apoi vor fi cabinete pentru medic și psiholog, o bucătărie cu încăperi separate pentru legume, fructe, carne etc, urmând la demisol încăperile tehnice pentru cazanul de apă caldă, centrală și absolut tot ceea ce este necesar. Binențeles că la toate acestea se va adăuga curtea grădiniței care va fi dotată cu tot ceea ce este necesar pentru ca cei mici să-și poată desfășura activitatea în condiții și standarde europene. Find vorba de învățământ vreau să precizez că avem un proiect câștigat, urmând selecția prin licitație, în valoare de aproape 200.000 euro, dotare I.T. pentru toate școlile și grădinițele din comună, proiect ce constă în achiziția de tablete, videoproiectoare, laptopuri, table interactive. În ceea ce priveşte proiectele de viitor, avem depus pe fondul de mediu un proiect pentru creșterea eficienței energetice la Școala din Andrei Șaguna, cu o valoare de 700.000 euro și suntem încrezători că va primi finanțare deoarece avem puncaj foarte bun (100 de puncte). Ne dorim pe cât posibil ca prin montarea de panouri fotovoltaice pe acoprișul scolii să trecem pe energie verde, cel puțin la instituțiile publice din comună. Avem depus un proiect prin programul Anghel Saligny pentru extindere canalizare în localitatea Zimand Cuz și cartierul nou din Zimandu Nou în valoare de 13 milioane lei + TVA. Un alt proiect este pentru asfaltare străzi în cartiere tineri” iar în acest proiect sunt incluse și șanțurile, podețele și accesele la locuințe, proiectul fiind cu o valoare de 12 milioane lei + TVA. Mai avem un proiec depus prin CNI pentru construcția unei săli de sport în localitatea Zimandu-Nou și construire bloc A.N.L. prin Agenția Națională de locuințe tot în Zimandu Nou. Avem în lucru un proiect pentru stații de încărcare pentru mașinile electrice, respectiv la Zimandu Nou și Zimand Cuz a câte două secțiuni de încărcare pe fiecare stație. Și tot în lucru este și proiectul pentru extinderea rețelei de gaz în localitea Utviniș, dorind să creem condiții bune de viață și locuitorilor de acolo. Desigur că vor mai fi și alte proiecte de viitor, pentru că suntem tot timpul receptivi la ceea ce ar putea atrage fonduri pentru dezvoltarea comunei noastre, pentru că mereu și mereu este ceva de realizat pentru modernizarea comunei. Și fiindcă se apropie Ziua Națională a României, vreau să transmit tuturor locuitorilor comunei noastre și tuturor Românilor un sincer La mulți ani cu sănătate și belșug în case! Dumnezeu să ocrotească România”, susţine primarul Dorel Vidran.

Galerie foto (135)