Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Zilele comunei Vinga cu invitați de peste hotare

Comuna Vinga a fost din nou în sărbătoare, astfel că în data de 3 și 4 august Vinganii au avut parte de un program cultural de excepție, atât prin activități sportive, gastronomice dar și cultural artistice.

Zilele comunei Vinga cu invitați de peste hotare
Comentează 0

Programul a debutat sâmbătă la ora 9.00 cu un turneu de fotbal desfășurat pe terenul de fotbal din localitate. La ora 17,00 a avut loc parada portului popular, atât a ansamblurilor de dansuri din Vinga cât și a musafirilor din Biled(Tm), din Croația, și din Bulgaria. Deschiderea evenimentului cultural a avut loc cu participarea ansamblului de dansuri ,,Szazszorszep” din Mailat, Ansamblul Asociației ,,Bălgărce,, din Vinga, grupa mică coordonați de Oana Dumitru, Ansamblul UNIUNII BULGARE, condus de Ani Todorovici, Ansamblul de dansuri ,,MADARA,, din SHUMEN – BULGARIA, pentru că trebuie spus că localitatea Vinga are relații de prietenie și cu țările vecine, astfel că au fost musafiri atît din Bulgaria, Ungaria dar și din Croația. Un alt ansamblu de dansuri, tot din Bulgaria, a fost ,,MAISTORI NA PANTI,, ceea ce tradus vine specialiști, maeștrii dansului din orașul PERNIk de lângă Sofia. Și pentru că la Vinga în trecut au locuit români, bulgari, maghiari și nemți, întotdeauna minoritățile au trăit în bună înțelegere cu românii, astfel că atât sărbătorile catolice cât și cele ortodoxe erau respectate de toți locuitorii. Ansamblul BILEDER HEIDEROZE din Biled (Timiș) a fost alături de celelalte ansambluri, luând parte la eveniment cu frumoasele dansuri populare a nemților-șvabi din Banat.

Sânt o adevărată încântare întotdeauna pentru public acele costume populare nemțești și dansul lor, care ne aduce aminte cu plăcere de Kircweih-ul nemților de odinioară. O altă formație de muzică maghiară care a urcat pe scenă a fost cea din MEZOKOVACSHAZA din Ungaria. Tamburașii HKD – Izvor din Croația au încântat publicul prin frumoasele lor cântece croato-sârbești în aplauzele publicului. Acești oameni au impresionat publicul prin simplitatea și veselia lor, prin modul cum au interacționat înte ei și cu localnicii, dar poate tocmai acest lucru este o lecție de viață pentru cei tineri, pentru felul cum știu acei oameni să socializeze și o aducere aminte a ceea cum eram și noi românii odată. Un concurs culinar cu plăcinte Bulgărești a avut loc cu sprijunul GAL-ului, o mostenire culinară a spațiului rural cu premiere și degustare de plăcinte în care s-au întrecut în arta culinară și patiserie câteva doamne din Vinga. Din juriu au făcut parte: vicepreședintele C.J.Arad, domnul Răzvan Cadar, primarul comunei Vinga, Sorin Negrei, primarul comunei Chisindia, Ionel Pașca și alții. Doamnele premiate au primit o diplomă și o plachetă în semn de apreciere pentru munca depusă și continuarea tradiției culinare vingane. Trebuie amintit faptul că atât oaspeții din Bulgaria cît și cei din Croația au încântat publicul atît prin cântecele și dansurile lor dar mai ales prin costumele populare viu colorate specifice țării lor. O frumoasă demonstrație de karate a făcut asociația sportivă SHODAN, prin care copiii clubului au făcut o demonstrație pe viu în fața scenei . Formația ,,Daggu Project,, din Germania a încîntat tineretul prin muzica și dansul lor, după care seara a continuat cu discotecă în aer liber. Primarul Sorin Negrei și consiliul local mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în realizarea și organizarea acestui eveniment de excepție, tuturor angajaților din primărie și tuturor celor care au participat la eveniment.