Vremea Romania, Arad 8°C

Stiri Arad

Zăbraniul se pregătește de noi investiții

Zăbraniul este  una din comunele județului unde lucrurile se mișcă spre bine, unde se fac investiții mereu și mereu.

Zăbraniul se pregătește de noi investiții
Comentează 3

Cunoscută în trecut ca o comună cu locuitori nemți, dar și datorită faptului că aici a locuit Adam Muller Guttenbrunn, un om de mare valoare artistică și culturală ai anilor de la începutul secolului trecut, un om care și-a pus amprenta asupra culturii germane și asupra Zăbraniului deopotrivă. Astăzi datorită lui, Zăbraniul are un frumos muzeu cu multe obiecte ce au aparținut  familiei Guttenbrunn. O zestre frumoasă pentru comună fapt care face ca Zăbraniul să fie un reper istoric pe harta Județului.

Alt lucru foarte frumos la Zăbrani este parcul, fiind unul dintre cele mai frumoase parcuri din Județul Arad și nu pot să nu amintesc acest lucru pentru că ori de câte ori ajung la Zăbrani cu siguranță ajung și acolo.

Amenajat cu mult gust, elegant, curat și de ce nu o oază de liniște pentru omul venit de la oraș și nu numai, cu acea „Fântână cu apă bună” care desigur își are istoricul ei, ce dă un farmec aparte parcului în sine. Apoi vegetația variată și arborii inclusiv cedrul un arbore exotic rar la noi, totul este amenajat frumos, făcând trecătorul să zăbovească vara la umbră, aici așezat pe o bancă uitând de grijile zilnice.

Revenind la  nevoile comunei Zăbrani, la tot ceea ce mai este de realizat la Zăbrani, am discutat cu primarul comunei Marian Toader și viceprimarul Dănuț Codrean, doi oameni care se implică foarte mult în tot ceea ce este neesar.

L-am întrebat pe domnul primar Marian Toader ce planuri are pentru viitorul comunei acum la început de nou mandat și ne-a răspuns următoarele:

,,Lucrăm la un proiect de achiziție pentru localitățile Chesinț și Neudorf, pentru asfaltarea străzilor, deși trebuie să dau o veste nu tocmai bună cetățenilor referitor la proiectul pe fonduri europene și pentru care am obișnut finanțare în acest an, însă am stagnat cu el peste 8 luni de zile  în procedura de achiziție pe care am fost nevoiți și obligați să o reluăm din nou din cauza modificărilor legislației cu privire la legea salarizării.

În paralel cu această procedură, am demarat și procedurile de achiziție pentru străzile din Zăbrani, unde am obținut finanțare prin P.N.D.L  fiind vorba de 4,7 km străzi asfaltate.

De asemenea, avem în vedere și finalizarea ultimei părți a proiectului de canalizare finanțat prin Ministerul Mediului, fiind vorba de trei stații de pompare la care Zăbraniul a avut un aport și un efort financiar major de 27% .

Din primăvară vom lucra pe trei fronturi, pentru a putea finaliza la termene lucrările amintite mai sus. Așteptăm să începem lucrările de extindere de apă și canalizare spre Chesinț, unde am prevăzut alimentarea cu  apă potabilă și construcția unui castel de apă în Zăbrani cu capacitate de  300 metrii cubi de apă care să deservească Zăbraniul și satului Chesint, rezolvând astfel problemele legate de căderile de ternsiune, acest castel asigurând necesarul de apă  și funcționarea până se revine la normal.”

Ce alte investiții v-ați propus domnule primar pentru perioada următoare ? 

„Dorim ca în anii următori să rezolvăm toate problemele mari de  infrastructură, creând  astfel condiții de trai  optime cetățenilor.

Am început noul an școlar în condiții optime, atât școlile, cât și grădinița au fost renovate în totalitate, avem mobilier nou, am asigurat necesarul de lemne pentru iarnă, cu alte cuvinte așteptăm ca actul de învățământ să facă performanță.

S-a schimbat și directorul școlii deoarece în anii trecuți am avut procent slab de promovabilitate, sub 30% la examenul de capacitate, iar acest lucru ne-a determinat să luam măsuri în acest sens mai ales că discutăm de viitorul copiilor noștri.

Aș vrea să mulțumesc tuturor cetățenilor pentru că îmi sunt alături, mă sprijină în demersurile și problemele  pe care le rezolv legate de infrastructură, dorind să ridicăm nivelul de trai în comuna noastră.”

Galerie foto (110)

Scrie un comentariu

trimite