Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Voluntariat on-line

Comentează 0

Titlul proiectului: Voluntariat on-line

Tipul proiectului: Proiect de tineret

Prioritatea: 2. Împuternicirea tinerilor să acționeze ca factori de schimbare pentru crearea unor comunități durabile

Grupul țintă: Tineri (14-35 ani)

Perioada de proiect: Noiembrie – Decembrie 2020

Finanțatorul proiectului: Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Arad, Asociația MARIS

Proiectul nostru, ”Voluntariat online” dorește stimularea continuă a voluntariatului în rândul tinerilor arădeni, chiar și în anul 2020 când apropierea dintre oameni și întâlnirile în grupuri mari nu este permisă.  Astfel, ne propunem să aducem în fața tinerilor o serie de proiecte de tineret implementate în orașul nostru de către mai multe ONG-uri. Tinerii participanți vor afla astfel ce fel de proiecte sunt organizate în orașul nostru, vor putea să se implice ca voluntari locali daca vor dori, deschizându-le astfel poarta către frumoasa lume a voluntariatului. De asemenea, tinerii vor primi informații despre oportunitățile de voluntariat care există în țara noastră, dar și în întreaga lume.

Dacă în anii trecuți aceste întâlniri aveau loc cu participarea activă a tinerilor din grupul țintă, de data aceasta ele vor fi organizate online. Scopul însă rămâne același și anume de informare a tinerilor asupra voluntariatului și a tipurilor de activități în care se pot implica.

Proiectele de acest gen au fost foarte bine primite în rândul tinerilor arădeni participanți, în fiecare an adunându-se un număr tot mai mare de tineri. Chiar dacă acest an vine cu o serie de restricții importante, considerăm că astfel de acțiuni de promovare a voluntariatului nu ar trebui sistate. De fapt, tocmai în astfel de momente înțelegem mai bine importanța voluntariatului.

De asemenea, prin intermediul acestui proiect, ne dorim și să stimulăm imaginației și spiritului civic al tinerilor arădeni prin implementarea, în cadrul proiectului, a unor activități de voluntariat propuse de înșiși membrii grupului țintă, atunci când acest lucru va fi posibil.

Tinerii arădeni reprezintă un grup important în comunitatea noastră, un grup puternic și cu potențial ridicat, dar care în același timp un grup cu un grad crescut de vulnerabilitate, supus unor provocări socio-economice semnificative.

Statistic vorbind, tinerii au avut de suferit din cauza excluziunii sociale, iar recentele probleme economice au adus adus șomajul în rândul tinerilor la cote foarte ridicate, ceea ce a avut un impact semnificativ negativ asupra acestui segment al populației. Mai mult decât atât tinerii au avut foarte mult de suferit pe partea socială și psihică pe perioada stării de urgență când au fost nevoiți să stea în permanență închiși în locuință.

Am reușit să identificăm o serie de impedimente aduse populației tinere, prin care a fost limitată capacitatea de dezvoltare a acestui segment al populației: lipsă a structurilor participative de tineret, la nivel local, oportunități limitate privind participarea efectivă la procesul de luare a deciziilor; o lipsă a încrederii între tineri și partidele politice sau structuri guvernamentale, o lipsă a capacității de dezvoltare a tinerilor și a organizațiilor de tineret, o lipsă totală de sprijin arătată tinerilor în aceste luni dificile cauzate de pandemia de coronavirus.

  Există nenumărate definiții pe care le putem da voluntariatului, probabil cea mai la îndemână abordare este aceea prin care o persoană renunță la o parte din timpul său liber pentru a ajuta o altă persoană, un grup de persoane, comunitatea sau mediul înconjurător fără a aștepta vreo remunerație sau recompensă în schimbul acestui serviciu.

Inițial voluntariatul reprezenta un gest altruist, dar în zilele noastre, tinerii utilizează voluntariatul pentru a acumula experiență de viață și de muncă deoarece acum există o varietate foarte mare de oportunități în acest domeniu, tinerii putând astfel experimenta aproape orice gen de activitate.

Pe măsură ce linia de demarcare dintre voluntariat și experiență de muncă devine tot mai subțire, coroborat cu existența unei legi a voluntariatului în România, este important să oferim tinerilor arădeni câteva repere esențiale referitoare la voluntariat.

Voluntariatul este o oportunitate importantă pentru ca tinerii să acumuleze experiență și să își dezvolte abilități și aptitudini, în timp ce sunt concentrați la oferirea de beneficii unor altor persoane, organizații, comunități sau mediului înconjurător. Voluntarii trebuie implicați în activități care să crească valoric organizația sau proiectul, dar fără a înlocui angajații și munca propriu-zisă pe care aceștia o depun. De asemenea, este important de menționat și faptul că voluntarii nu trebuie utilizați pentru a aduce profit organizației și ei trebuie să fie cei care aleg să se implice în diverse activități și nu le este impusă participarea.

Scopul proiectului reprezintă asigurarea unui cadru optim de sprijin al tinerilor arădeni în vederea pozitivării atitudinii lor cu privire la voluntariat, prin dezvoltarea de activități specifice. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă susținerea inițiativei tinerilor de a identifica și implementa activități pentru promovarea voluntariatului prin acțiuni cu impact în comunitatea arădeană.

Obiectivele proiectului:

O1. Organizarea unui curs online, prin utilizarea metodei educației de la egal la egal, pentru promovarea voluntariatului și a participării active în rândul tinerilor.

O2. Dezvoltarea unui material-suport numit „Ghid al voluntarului” pentru conștientizarea tinerilor arădeni asupra legislație în domeniu și a rolului voluntarilor.

În perioada 2 noiembrie – 4 decembrie au avut loc toate activitățile necesare pentru realizarea platformei on-line, dar și a conținuturilor care au fost prezentate tinerilor din grupul țintă care au participat la cursul on-line dedicat promovării voluntariatului. Am fost foarte surprinsă să observ faptul că participanții noștri nu aveau foarte multe informații referitoare la stagiile de voluntariat pe care le-ar putea face, mai ales în afara tării, dar și la beneficiile personale pe care le aduc activitățile de voluntariat. Este foarte important faptul că informațiile oferite sunt disponibile pe platforma on-line creată, astfel că numărul beneficiarilor proiectului să fie cât mai mare, iar resursele puse la dispoziție să fie utilizate cu folos de către tinerii arădeni și nu numai. Scopul nostru este să dezvoltăm pe viitor această platformă și să devină cât mai atractivă pentru cei dornici de implicare în comunitate prin acțiuni de voluntariat, a declarat Corina Oala, președinte al asociației MARIS.