Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Volumul FILOSOFIE ROMÂNEASCĂ ÎN SPAȚIUL ARĂDEAN se lansează la Sala Ferdinand

Volumul FILOSOFIE ROMÂNEASCĂ ÎN SPAȚIUL ARĂDEAN se lansează la Sala Ferdinand
Comentează 1

Acesta este titlul proaspătului volum publicat la Editura EIKON din București sub coordonarea universitarilor Ioan Biriș și Maria Sinaci, volum a cărui lansare are loc vineri, 10 noiembrie 2023, ora 12,00, la „Sala Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad.

Colegiul redacțional al volumului (gândit sub forma unui dicționar) este format din autorii Ioan Biriș, Cristian Bocancea, Cosmin Colțun, Caius Cuțaru, Anton Ilica, Florea Lucaci, Călin Lucaci, Cristian Măduța, Dumitru Mărcuș, Maria Oprea, Regis Roman, Maria Sinaci și Matei Șimandan.

 Istoria acestei inițiative poate fi spusă în câteva cuvinte: în urmă cu un an de zile, un grup de filosofi arădeni a avut ideea frumoasă de a înființa – în cadrul generos al Bibliotecii Județene „A. D. Xenopol” din Arad – o „Societate Arădeană de Filosofie”, iar primul său obiectiv realizat în colaborare cu Asociația „Pro Etica” din Arad și finanțat cu sprijinul Centrului Municipal de Cultură Arad (prin proiectul „Valorificarea patrimoniului filosofic din spațiul arădean”) îl constituie tocmai publicarea volumului amintit.

Autorii și coordonatorii volumului pornesc de la constatarea că, la început de secol XX, Aradul devenea „capitală politică”, dar și „capitală culturală” pentru românii din Transilvania și Banat. Prin înființarea, la Arad, a ziarului „Românul” (în 1911), ziarul cu cel mai mare tiraj între publicațiile de limbă română, găzduind nu doar dezbateri politice și cetățenești, ci, în aceeași măsură, dezbateri spiritual-filosofice (cel mai mare filosof român, Lucian Blaga, debutând aici),   orașul de pe Mureș devine, în urmă cu peste un veac, inclusiv „capitală filosofică” a românilor ardeleni și bănățeni.

Volumul acum tipărit acoperă, în timp, peste două veacuri (din 1802, de la primele publicații ale lui Dimitrie Țichindeal până în prezent) de activitate filosofică românească în spațiul Aradului, oferind un interesant și util ghid de „geografie filosofică” a spiritualității noastre.

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite