Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

VITAMINA  D - Alege să consumi inteligent!

VITAMINA  D - Alege să consumi inteligent!
Comentează 0

           Denumită și vitamina soarelui, vitamina D  se produce sub piele atunci când vă aflați afară la lumina zilei. Știm cu toții că o vitamină este ceva care ne ajută organismul să funcționeze - un "nutrient" - pe care nu îl putem produce singuri.

Vitamina D este diferită deoarece, chiar dacă o numim vitamină, este de fapt un hormon produs de corpul nostru sub actiunea soarelui.

                        De ce avem nevoie de vitamina D?

Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul pentru oase și dinți sănătoși. Chiar dacă aveți o dietă bogată în calciu (de exemplu, din consumul de alimente cu conținut scăzut de grăsimi și din legume cu frunze verzi), fără suficientă vitamină D, nu puteți absorbi calciul în oase și  în celule unde este necesar.

 

Necesarul de vitamina D crește odată cu vârsta, acesta fiind în medie de 400-500 mg/zi. Oul, peștele gras, laptele, untul și o baie de soare furnizează necesarul zilnic de vitamina D!

 

                        Când producem vitamina D?

Cantitatea de vitamina D depinde de cât de puternică este lumina soarelui. Se produce mai multă în mijlocul zilei, când soarele este cel mai puternic.

                        Ce alimente conțin vitamina D?

Ajutați organismul să producă mai multă vitamină D consumând o mulțime de alimente bogate în vitamina D, inclusiv:

• pește gras, cum ar fi somonul, sardinele, pilchardul, păstrăvul, heringul, kippersul și anghila, conțin cantități rezonabile de vitamină D

• uleiul de ficat de cod conține o cantitate semnificativă de vitamina D

• gălbenușul de ou, carnea, organele comestibile și laptele conțin vitamina D

• untul, unele cereale pentru micul dejun, lapte pentru sugari și câteva iaurturi au adăugat sau sunt "fortificate" cu vitamina D.

Soarele   și alimentația

Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciu pentru oase și dinți sănătoși. Se produce sub piele atunci când vă aflați în mijlocul zilei în lunile de vară. Iarna se consumă din rezervele acumulate.           Puteți obține vitamina D din anumite alimente, inclusiv alimentele fortificate sau luând un supliment.  De asemenea,  atunci când vă aflați în lumina directă a soarelui decât la ​​umbră sau într-o zi noroasă .

Soarele, nu alimente, este sursa cea mai importantă de proveniență a vitaminei D. O dietă sănătoasă, echilibrată stimulează producția acestei vitamine esențiale pentru sănătatea sistemului osos.

Sfat: faceți o baie de soare oride câte ori aveti ocazia pentru un sistem osos sănătos.

 

Adelina Roșu,

Nutriționist

 

 

 

 

 


Scrie un comentariu

trimite