Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

VIDEO | Stare de urgenţă în Rusia. Un val de lăcuste a provocat pagube uriașe

VIDEO | Stare de urgenţă în Rusia. Un val de lăcuste a provocat pagube uriașe
Comentează 0

Miliarde de lăcuste s-au abătut asupra unor terenuri agricole din sudul Rusiei, devorând culturi întregi şi obligându-i pe oficiali să declare starea de urgenţă în regiune, relatează CNN.

O zonă vastă, de cel puţin 800.000 de hectare, este afectată de valuri de insecte uriaşe - de până la opt centimetri lungime -, care au distrus lanuri de porumb şi alte culturi.

Potrivit unor oficiali locali, această zonă nu s-a mai confruntat cu un asemenea fenomen de 30 de ani.
Cel puţin 10% la sută din culturi au fost deja distruse, potrivit unor funcţionari, care avertizează că lăcustele ameninţă mijloacele de subzistenţă a agricultorilor locali.

Mergând prin ceea ce a mai rămas dintr-un lan de porumb din regiunea Stavropol, un agricultor, Piotr Stepancenko, arată îndurerat. "Priviţi, nu a mai rămas nimic din porumb. Lăcustele au mâncat tot, de la frunze şi până la ştiuleţi", spune el.
Televiziunea de stat leagă fenomenul de modificările climatice - inundaţii şi creşterea temperaturilor atmosferice peste medii.
Oficiali de la Ministerul rus al Agriculturii au declarat stare de urgenţă, dar par neputincioşi în împiedicarea distrugerii.

Ei afirmă că-şi intensifică eforturile de a salva recolta cu ajutorul avioanelor, în lupta împotriva dăunătorilor.
Însă temperaturile ridicate, afirmă ei, scad eficienţa pesticidelor puternice pe care le folosesc.

De asemenea, unii oficiali afirmă că valul de lăcuste se deplasează rapid în sudul Rusiei, uneori prea repede pentru ca autorităţile să ţină pasul, lăsând o dâră de distrugere în urma lor.
"La Kalamikia, Astrahan, Volgograd şi în Dagestan lăcustele nu mai au ce devora, aşa că s-au mutat către alte surse de hrană", declară Tatiana Drişceva de la Centrul Agticol al Rusiei, o organizaţie guvernamentală. "Au o anvergură a aripilor de 12 centimetri, ca rândunicile", a adăugat ea.

Unii locuitori furioşi, care riscă ruina, au postat înregistrări video în care apar luptând împotriva valului de lăcuste. Dar toate eforturile lor par zadarnice în faţa acestui val copleşitor.
 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite