Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Avertisment ONU: Va urma un aflux masiv de refugiați dinspre Irak

Avertisment ONU:  Va urma un aflux masiv de refugiați dinspre Irak
Comentează 1

Actualul aflux de refugiaţi care vin în Europa - ajuns la circa 8.000 de persoane pe zi - nu se va diminua, iar ceea ce vedem acum este doar "vârful aisbergului", a atenţionat vineri Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), avertizând totodată că, după valul masiv dinspre Siria, ar putea urma un altul dinspre Irak, consemnează agenţia Reuters. 
“Nu văd (acest aflux) să se atenueze. Nu îl văd să se oprească. Lasă mai degrabă impresia că este vârful aisbergului”, a afirmat la Geneva, în timpul unei conferinţe de presă, Amin Awad, coordonator regional al UNHCR.

La rândul său, Dominik Bartsch, coordonator umanitar al ONU în Irak, a declarat că în această ţară — afectată în special de conflictul armat provocat de gruparea jihadistă Statul Islamic — circa zece milioane de persoane vor avea nevoie anul acesta de asistenţă umanitară, circa 3,2 milioane fiind deja populaţie dislocată. El a precizat că în prezent ONU se pregăteşte pentru exodul a circa o jumătate de milion de persoane din oraşul Mosul, dacă trupele irakiene vor lansa o ofensivă pentru recucerirea acestei localităţi controlate în prezent de jihadişti.

Potrivit ultimelor date ale Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), numărul imigranţilor arabi, africani şi asiatici ajunşi anul acesta în Europa se apropie de o jumătate de milion, ei provenind în special din Siria, Irak, Afganistan, Pakistan şi numeroase state din Africa, precum Eritreea, Somalia, Sudan, Nigeria. După ce traversează Marea Mediterană cu ambarcaţiuni precare puse la dispoziţie de traficanţi, imigranţii intră în Europa în special prin Grecia şi Italia, iar de acolo de obicei îşi continuă călătoria către vestul Europei, destinaţia lor preferată fiind Germania.

Dar ei au ajuns şi până în Finlanda, unde în ultimele zile circa 500 de imigranţi pe zi au trecut graniţa dinspre Suedia la Tornio, aproape de Cercul Polar. Un grup de câteva zeci de protestatari ostili sosirii imigranţilor au atacat cu pietre şi petarde autobuzele cu care aceştia din urmă era transportaţi către centrele de primire.

Sursa: www.gandul.info


 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite