Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

VIDEO Cum se închid uşile tramvaielor din Craiova: „metoda pietroiul“

Mai mulţi craioveni au postat pe reţelele de socializare filmuleţe şi poze în care arată cum se circulă cu tramvaiul într-un centru universitar în secolul XXI. Pasagerii avertizează că uşile mijloacelor de transport se deschid în mers şi sunt nevoiţi să apeleze la diverse metode pentru a nu se întâmpla o tragedie: fie pun pietroaie la uşi, fie le ţin cu mâna până ajung la destinaţie.

VIDEO Cum se închid uşile tramvaielor din Craiova: „metoda pietroiul“
Comentează 2

"Ruşine, veniţi şi voi să mergeţi cu tramvaiul în Craiova, să vedeţi cum e", au scris oamenii pe Facebook. Ce i-a intrigat cel mai mult a fost o fotografie cu un pietroi la uşa unui tramvai. Se vede foarte clar cum vatmanul, cel mai probabil, a luat de pe stradă o piatră şi a pus-o, pur şi simplu, la uşă pentru că aceasta nu se mai putea închide. "Incredibil, tramvaiele în Craiova sunt aşa de caţiva ani buni, dar nimeni nu face nimic.

Se plateşte bilet, dar nu ai pic de condiţii. Inuman şi ruşinos", a scris o femeie la una dintre postări.   Metoda "pietroiul" se aplică în cazul în care uşa tramvaiului se deschide în interior. Ce se întâmplă, însă, când uşa se deschide în mers, în exterior? Dintr-un filmuleţ postat pe grupul "Eşti din Craiova dacă...", reiese că într-o situaţie de acest gen întreaga responsabilitate îi revine pasagerului care stă pe treapta de urcare - coborâre a tramvaiului. Pentru a nu se întâmpla vreo tragedie, omul trebuie să reacţioneze prompt, să aibă forţa necesară să tragă de uşă, dar şi să o ţină închisă cu mâna până la prima oprire. 

n Craiova există 3 trasee de tramvai, iar numărul estimat al călătorilor care utilizează transportul public cu tramvaiul se ridică anual la peste 3 milioane de pasageri. În prezent, flota de tramvaie a operatorului R.A.T. SRL este compusă dintr-un număr de 29 de vagoane de tramvai, din care doar 15 sunt funcţionale, iar la traseu sunt scoase zilnic 11 tramvaie pentru a acoperi cererea foarte mare. Asta se menţionează chiar pe site-ul Primăriei Craiova.

CLICK PENTRU VIDEO

Cât de gravă este situaţia

Niciun tramvai nu este nou, toate fiind achiziţionate la mâna a doua, iar o parte dintre acestea au fost modernizate, aducă li s-a scos rugina, au fost vopsite şi tapetate pe exterior cu autocolant. Gradul de uzură al vagoanelor de tramvai este foarte ridicat, aproape zilnic înregistrându-se câte o defecţiune la un tramvai, conducând la creşteri ale timpului în care vagonul este imobilizat şi la creşterea timpului de aşteptare în staţie pentru călători. Niciunul dintre tramvaie nu este dotat cu rampă pentru persoanele cu handicap, podea joasă, instalaţie de climatizare, iar instalaţia de încălzire funcţionează doar pentru o parte din ele.

Primăria Municipiul Craiova intenţionează să achiziţioneze, prin POR 2014-2020, un număr de 17 tramvaie noi cu lungimea de 25 de metri, in valoare de 40.509.385,00 lei inclusiv TVA. Deocamdată proiectul a ajuns în faza de licitaţie.

Citeste mai mult: adev.ro/pfnioo

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite