Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Victorie în lacrimi la Cupa Mondială de rugby!

România este la un meci distanţă de calificarea directă la Cupa Mondială din 2019 (Japonia), după ce şi-a atins primul obiectiv, victorie în faţa Canadei cu 17-15. Partida va rămâne înscrisă în cărţile de istorie ale rugby-ului românesc, având în vedere cum au decurs ostilităţile.

Victorie în lacrimi la Cupa Mondială de rugby!
Comentează 0

Stejarii" au fost de nerecunoscut în primele 50 de minute, în majoritatea timpului preferând să se apere. Tentativele de a marca au fost destul de rare, adică două lovituri de pedeapsă de la peste 50 de metri. Ambele şanse au fost irosite de Florin Vlaicu.

Pe fondul unui joc foarte slab al României, Canada s-a desprins la 15-0 şi părea că va administra o înfrângere dură naţionalei. "Stejarii" au renăscut însă din propria cenuşă, în urma unei prime faze mai legate, care i-a descătuşat. Cu ajutorul pachetului de înaintare, care a fost la înălţime tot jocul, Mihai Macovei a reuşit să înscrie repede un eseu, astfel că partida s-a relansat.

Cu o determinare fantastică, ieşită din comun, România a început să-şi preseze adversara şi a preluat iniţiativa. Momentul de cumpănă l-a reprezentat un cartonaş galben văzut de canadianul Sinclair, cu 8 minute înainte de final. Din acel moment, "stejarii" au prins aripi şi au zburdat spre buturile Canadei. Acelaşi Macovei a reuşit al doilea eseu cu 6 minute înainte de final, iar 3 minute de târziu, Vlaicu a transformat o lovitură de pedeapsă. În numai 25 de minute, România a reuşit să întoarcă uluitor un meci, un parcurs la o Cupă Mondială. A fost, de fapt, cea mai spectaculoasă răsturnare de situaţie din istoria Cupei Mondiale!!!

Cu 17-15 după 80 de minute, România a urcat pe locul 4 în Grupa D, iar duminică va disputa un meci decisiv cu Italia pentru calificarea directă la Cupa Mondială din 2019.

LIVE TEXT

UPDATE 20:44 FINAL: România - Canada 17-15. "Stejarii" obţin primul succes de la Cupa Mondială, după 30 de minute de vis, şi părăsesc terenul în lacrimi. 

UPDATE 20:38 Cu 3 minute înainte de final, România a beneficiat de o lovitură de pedeapsă. Florin Vlaicu şi-a reglat tirul şi a transformat de la aproximativ 42 de metri. Scorul a devenit 17-15! "Stejarii" au reuşit o răsturnare de situaţie incredibilă, după ce în minutul 50 păreau KO, iar tabela indica 0-15!!!

UPDATE 20:28 Jeff Sinclar a primit cartonaş galben în minutul 72 pentru prăbuşirea grămezii, astfel că echipa Canadei termină în inferioritate acest joc. România este aproape de terenul de ţintă al adversarei. "Stejarii" au transformat lovitura de pedeapsă într-o grămadă ordonată, iar decizia a fost inspirată. Mihai Macovei a reuşit al doilea eseu! Florin Vlaicu a transformat, iar cu 6 minute înainte de final scorul este 15-14 pentru Canada.

UPDATE 20:20 România a preluat iniţiativa şi a presat în ultimele minute, dar s-a precipitat în momentele cheie şi a irosit şanse bune de a strânge şi mai mult diferenţa. Principala problemă, balonul scăpat înainte! Andrei Rădooi a intrat în teren, în locul lui Otar Thurashvili. Mai sunt aproximativ 12 minute până la final

UPDATE 20:05 Mihai Macovei culcă balonul în terenul de ţintă al Canadei! România a reuşit să spargă gheaţa în urma unei repuneri de la margine, cu ajutorul pachetului de înaintare, singurul capitol la care "stejarii" au fost peste adversari. Florin Vlaicu a transformat iar scorul a devenit 15-7 (min. 53).

UPDATE 20:02 E O nouă schimbare în echipa României în minutul 51. Michael Wiringi a fost înlocuit de Csaba Gal. În minutul 50 al partidei a venit şi prima fază mai legată a "stejarilor".

UPDATE 19:54 Repriza secundă a început şi mai prost pentru România, cu un eseu transformat de Canada: Hassler - eseu, Hirayama - lovitură transformată. Jeff Hassler a pătruns ca la antrenament prin defensiva "stejarilor". Scorul este 15-0 (min. 44) pentru nord-americani. În echipa României, Andrei Ursache i-a luat locul lui Paulică Ion.

UPDATE 19:32 După 40 de minute de joc, "stejarii" sunt conduşi cu 8-0. România a avut o primă repriză destul de subţire, în care mai mult s-a apărat. Singurele şanse de a puncta le-a avut Florin Vlaicu, două lovituri de pedeapsă de la centrul terenului, însă de fiecare dată a ratat. Ultima tentativă a fost chiar înainte de pauză. 

UPDATE 19:25 Dominarea Canadei s-a concretizat cu un eseu în minutul 33, la capătul unei faze de toată frumuseţea. Nord-americanii au pasat succesiv, până când balonul a ajuns la DTH Van der Merwe, care a reuşit al 4-lea eseu la această Cupă Mondială. Scorul este 8-0 pentru că adversarii nu au reuşit şi transformarea. DTH Van der Merwe a devenit şi primul sportiv de la o naţională din eşalonul doi care reuşeşte să marcheze câte un eseu în patru meciuri consecutive la Cupa Mondială

UPDATE 19:10 România a rămas în 14 jucători, după ce Cătălin Fercu a văzut cartonaşul galben (minutul 19). "Stejarul" a fost sancţionat pentru placaj periculos în aer. La scurt timp, Florin Surugiu a comis o altă eroare, nu a eliberat omul placat, iar Canada beneficiază de o nouă lovitură de pedeapsă. Într-un moment în care pe "Leicester City" toarnă cu găleata, McRorie a ratat şansa de care a beneficiat. Surugiu a fost schimbat cu Vali Calafeteanu.

UPDATE 19:06 Florin Vlaicu a ratat o tentativă de ţintă de la jumătatea terenului (minutul 17), după ce adversarii nu au eliberat omul placat. La Leicester a început din nou ploaia.

UPDATE 18:58 Reprezentanţii "frunzei de arţar" au reuşit să deschidă scorul în minutul 11, tot printr-o lovitură de pedeapsă. Acelaşi McRorie nu a mai ratat ţinta dintr-o poziţie centrală, 22 de metri distanţă de buturi. România a fost penalizată pentru un offside comis de Johannes Van Heerden. Nord-americanii au controlat net primele 12 minute, având o posesie de 84%

UPDATE 18:55 Canada a avut prima tentativă de ţintă, însă Gordon McRorie a ratat lovitura de pedeapsă. După 8 minute de joc, scorul rămâne ca la început. Nord-americanii par însă mult mai prezenţi în "22-ul" României.

UPDATE 18:40 "Stejarii" au avut o şedinţă de încălzire intensă. Şi-au încărcat bateriile şi sunt gata de meciul care va începe peste aproximativ 5 minute. România joacă în tricouri albe, la fel ca şi la partida cu Irlanda.

UPDATE 18:20 Într-o intervenţie în direct la DigiSport, înaintea partidei cu selecţionata Canadei, Hari Dumitraş, preşedintele FR de Rugby, a mărturist că selecţionerul galez Lynn Howells a semnat un precontract pe încă doi ani cu naţionala României, însă continuarea colaborării "depinde şi de rezultatele pe care le va obţine cu Italia şi Canada".

UPDATE 18:15 Echipa României este pregătită să obţină prima victorie la această ediţie a Cupei Mondiale. "Stejarii" au ajuns la Stadionul "Leicester City, într-un moment în care a ieşit şi soarele după câteva ore în care a plouat foarte tare.

UPDATE 17:50 Aproape 9 ani îi despart pe căpitanii celor două selecţionate la partida de azi, Mihai Macovei (28 ani) şi Jamie Cudmore (37 ani). Acesta din urmă a preluat banderola de căpitan de la Tylor Ardron, accidentat. Organizatorii ne prezintă înaintea meciului de la Leicester o statistică a celor doi căpitani, faţă în faţă.

PDATE 17:40 Ediţia din acest a Cupei Mondiale este şi una a recordurilor. Partida Japonia - Samoa, desfăşurată în weekend (scor 25-6), a stabilit un nou record naţional de audienţă pentru un meci de rugby. Aproximativ 25 de milioane de spectatori au urmărit respectiva partidă în Japonia. Rugby-ul a cunoscut o creştere fabuloasă în această ţară, interesul major fiind stârnit şi de succesul major al niponilor în faţa Africii de Sud la debutul acestei Cupe Mondiale (scor 34-32). Cele 25 de milioane de telespectatori înseamnă că aproape 20% din populaţia ţării a fost interesată de partida cu Samoa.

Precedentul record de audienţă naţională i-a aparţinut Franţei. Semifinala dintre "cocoşii galici" şi Anglia, de la Cupa Mondială din 2007, a fost urmărită de 20,7 milioane de telespectatori pe TF1.

UPDATE 17:25 Partida România - Canada este una specială pentru doi jucători din naţională. Mihai Lazăr şi Valentin Popârlan, anunţaţi titulari de Lynn Howells, joacă astăzi meciul cu numărul 50 pentru România! Cei doi "stejari" au fost în teren şi la ultima partidă susţinută de România în faţa Canadei (scor 18-9, disputată în 2014).

România a intrat în cea mai importantă perioadă a Cupei Mondiale de rugby din Anglia, în ultima săptămână din faza grupelor, când va înfrunta Canada (marţi, ora 18:45) şi Italia (duminică), adversarii cei mai la îndemână. "Stejarii" şi-au propus să câştige cele două partide, caz în care se vor califica direct la Cupa Mondială din 2019, organizată de Japonia.

Partida România - Canada se va disputa pe Stadionul "Leicester City", acolo unde Maradona a făcut show, duminică, la partida Argentina - Tonga. Ambele echipe sunt în căutarea primei victorii la competiţia din Anglia. Dacă pentru "stejari" acesta este penultimul meci din turneu, reprezentanţii "frunzei de arţar" îşi vor încheia participarea la Cupa Mondială. La aceasta ediţie a turneului final, Canada are trei înfrângeri, 50-7 cu Irlanda, 23-18 cu echipa Italiei şi 41-18 cu Franta, în timp ce România a pierdut cu Franţa, 38-11 şi cu Irlanda, 44-10.

România şi Canada s-au întâlnit până acum de cinci ori, bilanţul fiind pozitiv "stejarilor", scor 3-2. Totuşi, cele doua succese ale Canadei au fost obţinute la ediţii de Cupă Mondiala, în 1991 (19-11) şi în 1995 (34-3). România a câştigat ultimele trei meciuri disputate cu nord-americanii, în 2005 (22-20), în 2013 (21-10) şi în 2014 (18-9).

sursa: foto & text

prosport.ro

 

 

 

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite