Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat la Timișoara ar putea oferi imunitate pe viață

Pandemia de COVID-19 și efectele devastatoare pe care le-a produs în întreaga lume i-a provocat pe cercetători să înceapă o cursă contra cronometru pentru descoperirea unui vaccin. Până în momentul de față mai mulți producători de medicamente de pe Mapamond au anunțat că au găsit vaccinul. Deși nu se poate compara din punct de vedere a resurselor cu „rivalii” de peste graniță, Institutul OncoGen de la Timișoara a anunțat, după cum vă informam lunile trecute, că a dezvoltat un vaccin, însă birocrația din România este atât de mare încât pașii care trebuie făcuți în continuare sunt fie blocați, fie se fac foarte încet.

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat la Timișoara ar putea oferi imunitate pe viață
Comentează 3

De altfel, coordonatorul OncoGen, prof. dr. Virgil Păunescu, a scris la un moment dat pe Facebook că a testat vaccinul pe el și că funcționează, lucru care i-a adus pe cap o comisie de disciplină.

Pe de altă parte trebuie spus că, ieri, acesta a declarat pentru G4Media.ro, că vaccinul anti-Covid dezvoltat la Timișoara este foarte ușor de administrat și care ar putea oferi imunitate chiar pe viață, însă nicio autoritate din România nu este interesată măcar să întrebe despre ce este vorba. Virgil Păunescu a precizat că o garanție că ceea ce fac cercetătorii de la Timișoara este serios și de luat în seamă este faptul că Institutul Cantacuzino, care are cei mai buni specialiști din România în domeniul vaccinurilor, a semnat un acord de colaborare cu OncoGen.

Vaccin sub formă de picături sau spray nazal

Potrivit lui Păunescu, ceea ce se face la Timișoara nu este un vaccin tradițional, nu se bazează pe anticorpi. „Noi lucrăm de 3-4 ani la un vaccin personalizat în cancer, care dă un răspuns celular, nu un răspuns cu anticorpi. Ne-am gândit să facem vaccinul mai ușor de acceptat, adică sub formă de picături sau spray intranazal. În plus, se poate produce în țară. Niște picături putem face și noi. Mai mult, rezistă în frigider sau la temperatura camerei. Nu are nevoie de lanț de frig, de doctori. Noi am trimis această propunere […] Noi vorbim despre un vaccin care dă cel puțin 17 ani de imunitate, dar probabil pentru toată viața. De ce România nu vrea să facă vaccin și vrea să cumpere? Noi am putea să luăm la rând vaccinurile și să le facem aici cu noua tehnologie, să devenim o putere mondială în vaccinologie. O astfel de ocazie ți se oferă o dată la o sută de ani. Acum o sută de ani a fost Cantacuzino. Pot să dea la Institutul Catancuzino banii. Toată lumea plânge după Institutul Catancuzino, iar acum când se ivește ocazia să îi ajutăm, le întoarcem spatele. Încercăm să obținem sprijin din stânga, din dreapta, din țară, din străinătate, ca să obținem cele 2 milioane pentru prima fază, dar nu ne lăsăm. Și peste un an va fi la fel, tot va trebui un vaccin mai bun”, a declarat Virgil Păunescu pentru G4Media.ro.

Intrați AICI pentru detalii.

 Foto: Facebook OncoGen

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite