Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un nou test medical obligatoriu pentru șoferi! România va trebui să schimbe legislaţia!

O directivă a Uniunii Europene obligă statele membre să introducă un nou test medical pentru cei care doresc să obţină sau să îşi schimbe un permis de conducere. 

Un nou test medical obligatoriu pentru șoferi! România va trebui să schimbe legislaţia!
Comentează 0

Astfel, de la 1 ianuarie 2016 ar trebui să devină obligatoriu în România testul pentru apnee în somn, scrie site-ul Gândul.

Specialiștii în siguranță rutieră spun că sindromul de apnee în somn(oprirea respiraţiei în timpul somnului, urmată de trezirea din lipsa oxigenului)  sporește riscul ca un şofer să adoarmă la volan sau să facă accidente.

Pentru testare, subiectul trebuie să doarmă o noapte într-un laborator de somn, unde este monitorizat cu aparatură specială. Cele 40 de laboratoare de somnologie din ţară pot verifica îmsă doar 20.000 de persoane pe an, și asta dacă funcţionează la capacitate maximă.

În cazul în care este descoperit un caz de apnee se recomandă folosirea unui aparat de respirat cu presiune pozitivă, pacientul mai petrece o noapte în laborator, pentru ca medicii să poată supraveghea reacţiile la tratament.  

Anual, aproximativ 200.000 de români îşi iau sau îşi schimbă carnetul auto şi au nevoie de examen medical. Laboratoarele nu vor putea face faţă cererii, iar mersul la privat nu va fi o opţiune din cauza lipsei specialiştilor.

O soluţie ar fi introducerea unui test care simulează condusul pe un drum monoton, timp de o oră sau două. Doar cei care aţipesc în simulator ar urma să fie trimişi o noapte la spital. Simulatoarele trebuie, însă, achiziţionate, autorizate şi dotate cu personal calificat.

sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite