Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ucu Dima: Redresarea economică are o singură șansă: cooperarea "guvern - mediul de afaceri - contribuabili"

Ne aflam într-o criza economica puțin mai altfel, dar e tot criza. Romania a "demonstrat" din nou că este o tara vulnerabila. Daca stau să mă gândesc bine...chiar nu e vina ei de data aceasta. Schimbarea raportului de forte la nivel mondial în ceea ce privește funcționarea și dezvoltarea economiei + (plus) elementele de natura militara care afectează 30-40% din circuitul de materii prime și alimente la nivel mondial, conduc inevitabil la tentația și tendință populației de a reduce consumul și a se îndreptă către economisire. Și pentru că lucrurile să fie "bine făcute" până la capăt, modul de economisire este "punem banii la saltea", ceea ce nu este deloc sănătos pentru economia unei tari.

Ucu Dima: Redresarea economică are o singură șansă: cooperarea
Comentează 0

Reducerea consumului conduce la scăderea fluxului de numerar din companii, problema majora pe care firmele o au în aceasta perioada, care pe multe din ele le și împinge spre faliment.

Suntem doar la începutul crizei și ea se va agrava.

25-30% din cerealele consumate în lume veneau din Ucraina și Rusia, și se îndreptau mai ales spre Asia și Africa, piață foarte greu de alimentat de altfel, iar în condițiile în care vedeți și voi cât de greu face fata Europa "invaziei" de ucrainieni, gândiți-vă ce se vă întâmplă când milioane de oameni vor migra spre Europa din Asia și Africa de Nord pentru un trai mai bun.

Preturile alimentelor de baza vor urca în continuare și pentru moment nu avem nici o garanție că se vor stabiliza.

Nu vom trai neapărat mai prost, doar că nu vom avansa.

Creșterea de 7-8% a economiei este nimic în comparație cu importurile pe care le facem pentru a ne satisface consumul, fie el și redus. Importam 70% din produsele alimentare si nealimentare pentru a ne "satisface" consumul, bine...importam pentru că nu suntem în stare să punem la punct o industrie alimentara care să ne ofere capacitatea prelucrării a tot ceea ce producem. Nu uitați inflația (estimata la 11% pentru luna iunie). Deci inflație (11%) + importuri, care vin la "pachet" cu inflația din alte tari (minim 3-5%, sunt extrem de indulgent) conduc la ... dezastru.

Masurile sociale propuse de guvern...

S-a tot vorbit de plafonarea preturilor. Ok, înțeleg că masurile excepționale se iau în vremuri de genul acesta, dar măsură plafonării poate fi luata doar pe termen scurt, pentru că măsură nu este una pentru o piață libera.

Zero TVA la alimente, este o măsură "zero", pentru că nu garantează scăderea preturilor la raft.

Singura măsură pe care o văd cu adevărat utila este reducerea accizei la carburant, cu tot riscul, se poate negocia cu UE. Salvam astfel transportul international și agricultura.

Încă exista o economie nefiscalizata extrem de mare.

Prețul combustibilului la maxime istorice, Romania pe primele locuri în Europa la achiziția de automobile scumpe, dar la noi șoselele sunt pline...fară economie neagra aceste cheltuieli nu sunt justificate.

Părerea mea că masurile nefiscale și fiscale care ar trebui luate pentru o mai buna "comunicare" cu firmele și contribuabilii sunt următoarele:

-crearea unui program de educare a populației în vederea optimizării consumului de bunuri alimentare și nealimentare;

-crearea și implementarea în grădinițe și scoli a unor programe de educație financiara mult mai avansate decât cele care se predau în acest moment;

-interzicerea presei, a televiziunilor și radio-urilor (orice alta forma de comunicare în masa) care practica în mod clar și direct răspândirea fake-news-urilor;

-asigurarea unor dobânzi de minim 4,5% la depozitarea banilor romanilor în bănci;

-identificarea unui program care să creeze o legătură funcțională intre producția agricola și industria alimentara;

-identificarea de masuri în vederea creșterii încrederii în partea de productivitate a României, a firmelor romanești (nu vreau să intru în detalii, ce și cum fac firmele străine cu profitul...);

-facilitatea accesului la creditare pentru firme, la dobânzi mult mai mici;

-finalizarea proiectelor majore de investiții în infrastructura;

-susținerea de programe de investiții în forme noi de energie;

-diminuarea birocrației;

-reformarea legislației muncii;

-renunțarea la susținerea de proiecte a anumitor sectoare economice;

-încurajarea și susținerea agriculturii;

-subvenționarea anumitor sume pentru a facilita vânzarea de alimente către marii retaileri din domeniul alimentar, pentru a stopa astfel importul;

-acordarea de amânări/eșalonări a taxelor și impozitelor;

-acordarea de prime și subvenții pentru angajatorii care nu practica munca la "gri";

-creșterea gradului de acceptare a deductibilitatii fiscale a anumitor cheltuieli;

-creșterea pragului în vederea posibilității de a dona de către firme către ONG-uri un procent de până la 50% din impozitul pe profit,doar pentru acele ONG-uri care dezvolta proiecte în domeniul educației, sănătății sau infrastructurii rutiere; 

-continuarea acordării de bonusuri pentru plata la timp/în avans a datoriilor fiscale.

Nu vrea nimeni scutiri de taxe și impozite, avem nevoie de bani pentru investiții și vom avea nevoie de bani în viitor pentru a plati creditele pe care le contractam acum. Atenție la creditare (vă spune un om care și-a "rupt capul" cu ele)! Tot ce împrumutam acum vă trebui să restituim în anii viitori. Atenționarea este valabila și pentru guvern, sper să nu se bazeze pe plata creditelor măricele contractate în ultima perioada, strict din creșterea taxelor și impozitelor pentru firme. :)

Bineînțeles, firmele și cetățenii trebuie să respecte masurile statului și să încerce să le dezvolte.

Așa văd eu cooperarea "guvern - mediul de afaceri - contribuabili".

 

Cu drag, un gând de viață și de business,

Ucu Dima,

Antreprenor.

Articole asemanatoare