Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ucu Dima: Guvernul lovește angajații și angajatorii unde doare mai tare: la taxe și impozite!

Ucu Dima: Guvernul lovește angajații și angajatorii unde doare mai tare: la taxe și impozite!
Comentează 0

În nemărginita sa (lipsă de) înţelepciune Guvernul a reuşit din nou să ia o decizie care loveşte puternic atât în antreprenori cât şi în angajaţi. Începând cu 1 august au intrat în vigoare o serie de taxe şi impozite noi care au drept rol atragerea de bani la buget, dar prin lăcomia de care dau dovadă guvernanţii nu fac altceva decât să îngenuncheze micile afaceri şi consumatorii de rând.

Accizele cresc, mai ales cele pe vicii, însă cea mai mare şi mai problematică decizie este cea de supraimpozitare a muncii part time!

Decizia de a supraimpozita munca part time este pur şi simplu criminală pentru multe afaceri

Efectul este foarte probabil să fie exact contrar a ceea ce se așteaptă (ne)înţelepții de la guvernare. Deși înțeleg ideea din spatele acestei măsuri şi goana guvernului de a strânge bani la bugetul tot mai agresat de cheltuieli nejustificate, nu cred că aceasta era cea mai bună idee în momentul de față. Se puteau găsi soluții de pedepsire punctuală a celor care țin oamenii la muncă full time sau chiar extra time și îi plătesc în acte part time, dar să pedepsești toți antreprenorii din cauza unora incorecți este o mare nedreptate!

Acest lucru nu va face decât să îndemne inclusiv antreprenorii corecţi să găsească soluţii de ocolire a acestor măsuri şi, evident, să-i impingă la limita legii sau chiar dincolo de ea. Mai exact, îi îndeamnă să lucreze la negru! Altfel, multora le va fi din ce în ce mai greu să susţină afacerile şi vor intra în faliment. Astfel, Guvernul pierde atât din lipsa de taxe pe care firma le achita până acum şi se va alege şi cu nişte şomeri în plus pe care va trebui să îi susţină!

În aceşti ultimi ani, antreprenorii au fost cel mai puternic loviţi pentru că disperarea guvernului de a atrage bani a fost atât de mare încât s-au îndreptat către cei care încă mai produc în ţara asta.

Culmea este că aceia care muncesc şi produc în ţara asta sunt cei care sunt pedepsiţi de guvern, atât la propriu cât şi la figurat, cu diverse taxe şi legi menite să le pună beţe în roate, în loc să îi ajute şi să îi susţină să dezvolte afacerile şi să poată plăti angajaţii cu salarii decente.

În contextul creşterii aberante a preţurilor la utilităţi şi alimente, să vii acum cu noi taxe şi impozite impotriva celor care şi aşa erau în pragul colapsului poate fi picătura care umple paharul suportabilităţii oamenilor. Mai ales că în scurt timp vine iarna, criza economică mondială nu pare să încetinească, ba din contră…

Inflaţia tot mai mare, presiunea pe oameni va deveni curând de nesuportat. Guvernul ar trebui să fie un partener corect al oamenilor, nu să le creeze şi mai multe probleme decât au deja!

Să punem lupa pe ceea ce ar trebui să scoată românii în stradă:

Cele mai afectate de această măsură a Guvernului de a „mulge bani de la vaca și așa amărâtă” sunt firmele mici și mijlocii (IMM), care trebuie să plătească statului (pentru NIMIC!) contribuții aproape egale cu salariile nete ale angajaților – iar cel mai puțin afectate sunt (la fel ca întotdeauna) marile corporații.

Ucu Dima, antreprenor

Articole asemanatoare