Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Trei dușuri reci și dilema de pe dreapta

Acum, judecând la rece, este cât se poate de clar că sloganul „În democrație, hoții stau la pușcărie”, a fost unul de succes, obligând Partidul Social Democrat să se mulțumească cu cel mai prost scor de după 1990. În plus, ALDE, formațiunea condusă de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a obținut un rezultat jalnic, fiind scoasă din Parlamentul European. Astfel, Tăriceanu, prezidențiabilul Călin Popescu Tăriceanu, a ieșit și el foarte slăbit în urma confruntării din 26 mai.

Trei dușuri reci și dilema de pe dreapta
Comentează 0

Dar haideți să ne întoarcem la PSD, partid care în două zile a primit trei dușuri reci. Mă refer aici la rezultatul sub orice critică de la alegerile europarlamentare, la faptul că referendumul pentru Justiție, declanșat de președintele Klaus Iohannis a trecut, în ciuda încercărilor pesediste de a-l boicota și la trimiterea lui Dragnea la pușcărie, a doua zi după ce a pierdut alegerile. Dacă anumite posturi de televiziune titrau: „Zile negre pentru PSD”, „Cea mai neagră zi pentru PSD”, lucrurile nu stau chiar așa.

Este adevărat, partidul a încasat-o serios, dar lucru acesta trebuie să-i fie învățătură de minte, să nu mai pună de acum înainte atâta preț pe drepturile infractorilor, pe drepturile pușcăriașilor, în detrimentul oamenilor cinstiți. Asta, în primul rând. În al doilea rând, ar trebui să se învețe minte să nu se mai abandoneze în brațele unor indivizi cu mentalitate de ciocoi, care cred că li se cuvine totul, chit că prin acțiunile lor riscă să se prăbușească atât ei, atât gașca lor, cât și partidul. Iar trimiterea la răcoare a unui astfel de specimen nu trebuie să fie percepută de nimeni ca o tragedie. Din contră. Acest lucru înseamnă o gură mare de oxigen pentru partid. Nu de alta, dar pesediștii, care au obiceiul să-și canibalizeze liderii după pierderea alegerilor, au scăpat de data aceasta fără să își murdărească cuțitele, deși le aveau gata pregătite pe masă. În plus, partidul are o șansă să se restructureze, deși mă îndoiesc că acest lucru se va întâmpla cu adevărat, uitându-mă la baronii care stăteau, ieri, în spatele premierului Viorica Dăncilă, președintele executiv care a preluat și atribuțiile lui Dragnea, cu toate că acesta din urmă ar fi vrut-o la succesiune pe Olguța. Cea care s-a cam făcut de râs în fața useriștilor, în fieful său, la Craiova.

Din informațiile care au răzbătut în presa centrală, se pare că lătrăii lui Daddy vor fi maziliți, cei care se aliniază în tabăra premierului având numeroase polițe de plătit. Nu e mare lucru, nu e o restructurare adevărată, ci o simplă răzbunare, dar macar ar putea fi îndepărtate niște figuri sinistre.

Privind mai la dreapta, în tabăra învingătorilor, ce vedem. Vedem două partide, mă rog, trei, dacă luăm în considerare și PLUS, formațiuni politice care revendică victoria și care au mers multă vreme bară la bară. Au susținut referendumul, au obținut rezultate foarte bune, sunt proeuropene. Deci au astfel multe lucruri în comun. Și totuși...

Partidul Național Liberal, formațiunea care a mers pe mâna lui Rareș Bogdan, a obținut cel mai bun scor din istoria post-decembristă și s-a clasat pe primul loc după numărarea voturilor. PNL un partid istoric, un partid de tradiție, un partid cu valori puternic înrădăcinate în Istoria României, este un partid care are oameni cu experiență în administrație, cu experiență în politică și buni organizatori. De asemenea, Partidul Național Liberal este partidul din care provine președintele Klaus Iohannis, pe care îl va susține pentru a obține un nou mandat.

Uniunea Salvați România, pe de altă parte, este un partid artificial, apărut ca o contrapondere la partidele tradiționale, format în general din tineri, ceea ce nu este un lucru rău, dar fără experiență. Mulți dintrei ei,  care sunt de bună-credință, cred că tot ce zboară se mănâncă. Sunt oameni care au transformat lupta politică într-un circ, la propriu, un circ cu portavoci folosite unde vrei și unde nu vrei, pe stradă și în Parlament, un circ în care adversarii politici sunt hărțuiți în Parlament și pe stradă, sunt scuipați, sunt filmați în mod provocator, sunt înjurați, sunt hăituiți. Despre PLUS, partidul lui Cioloș, nu prea pot spune mare lucru, pentru simplul fapt că, în afară de fostul premier nu îmi vine în minte niciun alt lider și, trebuie să recunosc, nu prea știu mare lucru despre el, după cum nici românii nu prea știu.

Până ieri, PNL și USR-PLUS au avut un adversar comun, PSD-ul lui Liviu Dragnea. O eventuală moțiune de cenzură ar avea șanse de reușită doar dacă PNL și USR vor fi în aceeași barcă, însă marea problemă apare după un eventual succes al moțiunii. Intrarea la guvernare fără alegeri nu este o variantă câștigătoare pentru niciuna dintre părți, iar dacă totuși, prin absurd, se vor declanșa alegeri anticipate, rezultatele vor putea fi asemănătoare cu cele de la europarlamentare, adică PNL să obțină un scor de 26-27-28%%; PSD, 23-24-25%; iar URS-PLUS – 21-22-23%. Ca să poată guverna, liberalii vor avea nevoie și de useriști, useriști care, puși pe scandal cum îi știu, vor fi opoziția din interiorul Guvernului, făcând și treaba PSD, adică a viitoarei Opoziții. Asta, cu atât mai mult cu cât, Dacian Cioloș cam dă semne că vrea să candideze la funcția supremă în stat, funcție pentru care liberalii îl susțin pe Iohannis. E drept, după prezidențiale, lucrurile se schimbă puțin, dar tot nu prea văd cum ar putea să se înțeleagă cineva cu USR-ul. Astfel, dacă pe stânga, alegerile au dus trei dușuri reci pentru PSD, pe dreapta avem o dilemă...      

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite