Vremea Romania, Arad 12°C

Stiri Arad

Traian Băsescu s-a înscris în PMP. "Viaţa mă obligă. Singura soluţie este să revin"

Traian Băsescu revine în viața politică. Fostul președinte s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară (PMP).

Traian Băsescu s-a înscris în PMP.
Comentează 0

"Nu am crezut că după ce îmi termin mandatul de preşedinte al României, mă voi mai înscrie în vreun partid. Viaţa mă obligă şi am câteva motive pentru acest lucru. Primul şi cel mai important motiv al revenirii mele în viaţa politică este legat de ceea ce se întâmplă începând cu data de 12 decembrie 2014. O campanie furibundă de denigrare a celor două mandate, a transformărilor - negare a transformărilor prin care a trecut ţara în ultimii zece ani, transformări care au consolidat statul de drept, şi, de asemenea, efortul uriaş pe care îl depun trusturi mass media şi, spre surprinderea mea, instituţii ale statului pe care le-am consolidat în timpul mandatului pentru discreditarea mea", a explicat Traian Băsescu, în conferinţa susţinută după semnarea adeziunii la PMP.

În acest context, fostul preşedinte a afirmat că "singura soluţie pe care o am este să revin în viaţa politică, să îmi apăr şi cele două mandate şi să mă apăr şi pe mine în faţa valului de denigrare."

În plus, Băsescu a arătat că unul dintre obiectivele pe care le are odată cu revenirea sa în viaţa politică este acela al conştientizării necesităţii respectării drepturilor omului.

"Un al doilea motiv este legat de viziune. Am constatat în aceste 11 luni de la terminarea mandatului, că viziunii şi efortului de consolidare a instituţiilor statului trebuia să îi mai adaug ceva şi nu am făcut-o. O voi face acum, ca om politic de opoziţie. Şi anume respectul pentru drepturile omului. (...) Niciodată nu am vorbit consistent că, în paralel cu consolidarea instituţiilor, trebuie dezvoltată responsabilitatea pentru drepturile omului. Omul şi când este vinovat are dreptul la o anchetă corectă şi la un proces corect. (...) Deci, apărarea drepturilor omului va fi un obiectiv al meu pentru conştientizarea populaţiei asupra nevoii de respectare a drepturilor omului şi, în acelaşi timp, pentru conştientizarea instituţiilor că drepturile omului, exprienţa CEDO, pe care suntem obligaţi să o respectăm, să o adoptăm şi în comportament şi în legislaţie, sunt lucruri care nu sunt facultative într-un stat de drept", a declarat el.

"Ultimul argument pe care îl aduc gestului de astăzi: chiar propriile mele păţanii din aceste 11 luni, când am văzut o hăituire despre care am crezut că nu mai este posibilă în România dupăcei zece ani de mandat pe care i-am avut. Am crezut că instituţiile au înţeles că sunt limite. Dar se pare că abia au aşteptat eliberarea locului de la Cotroceni pentru a reveni la vechile năravuri", a mai spus Băsescu.

"Vă garantez că voi rămâne un politician extrem de incomod. Fără să vreau război, dar niciodată nimeni nu o să îmi închidă gura.  Tactica asta s-a mai aplicat şi înainte să devin preşedinte; văd că imediat ce mi-am terminat mandatul, a fost reînviată. Ceea ce înseamnă că am avut dreptate atunci când am spus că nu am înfrânt sistemul, ci doar l-am îngenunchiat. Imediat ce am plecat, s-a ridicat din nou în picioare şi sistemul trebuie să înţeleagă că democraţia nu este facultativă. Oamenii nu pot fi hărţuiţi pentru că aşa vrea un şef de instituţie", a completat el.

"Acestea sunt câteva motive care m-au adus din nou în viaţa politică, în afară de motivul major că nemaiputând să las moştenire un PDL, o să la moştenire o Mişcare Populară", a conchis Traian Băsescu.

Articole asemanatoare

Scrie un comentariu

trimite