Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tot ce trebuie să știi despre discurile de frână

Discurile de frână în perfectă stare sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului de siguranță. Acestea sunt o parte importantă a sistemului tău de frânare. Sunt atașate la roțile mașinii și sunt cele pe care plăcuțele de frână ale vehiculului tău presează pentru a preveni rotirea roților și pentru a te ajuta să eviți accidentele. Pentru a afla mai multe despre discurile de frână, citește mai departe.

Tot ce trebuie să știi despre discurile de frână
Comentează 1

Care este rolul discurilor de frână?

La fel ca plăcuțele de frână, discurile de frână joacă un rol esențial în funcționarea mașinii. Sunt folosite în principal pe roțile din față ale vehiculelor, dar sunt din ce în ce mai folosite și pentru roțile din spate. Discurile de frână lucrează mână în mână cu plăcuțele de frână pentru a opri vehiculul, când este acționată pedala de frânare.

Imaginea discului de frana: autodoc24.ro

De unde știi dacă discurile de frână sunt deteriorate?

Este simplu, verifică starea grosimii minime a discurilor tale. Reține că grosimea minimă este echivalentă cu dimensiunea limită pe care trebuie să o aibă fiecare disc de frână și care este specificată de producător. Este prescurtată ca „MIN TH” și se găsește pe jantă sau la discul de frână. O uzură de doi până la trei milimetri este în general acceptabilă.

Când să schimbi discurile de frână?

După cum știi deja, discurile de frână se uzează în timp, ceea ce face ca să devină periculos să conduci mașina. Prin urmare, este atât de important să îți schimbi discurile de frână când observi:

  • Frâne zgomotoase

Frânele zgomotoase sunt primul semn de uzură a discului de frână. Dacă discul este neuniform, vei auzi zgomote de scârțâit venind de la roți. Va trebui să dezasamblezi roata pentru a spune dacă plăcuțele sau discurile sunt uzate, deoarece ambele produc un sunet de scârțâit. 

  • Vibrația roții

Dacă uzura discului de frână este excesivă, o vei simți în pedala de frână. Discurile de frână deformate pot provoca, de asemenea, vibrații în pedala de frână atunci când este apăsată. Într-adevăr, pedala nu mai este în contact cu discul de frână. Conducerea cu vibrații poate fi periculoasă.

Cum se schimbă discurile de frână?

Majoritatea mașinilor noi vin cu frâne cu disc pe ambele roți din față. Acest lucru se datorează faptului că roțile din față pot furniza până la 80% din puterea necesară pentru a-ți opri mașina și, ca urmare, frânele se uzează mai repede în față. Discurile de frână tind să dureze mult mai mult decât plăcuțele de frână, așa că majoritatea producătorilor de mașini și-au făcut obiceiul să le folosească pe roțile din față pentru a preveni șoferii să fie nevoiți să le schimbe la fel de des. Procesul de montare a noilor discuri de frână nu este atât de dificil și nu necesită echipament specializat. Urmează acești pași simpli pentru a-ți schimba singur discurile de frână și pentru a economisi bani:

  • Slăbește piulițele de pe roțile vehiculului înainte de a-l ridica de pe sol. 
  • Odată ce mașina este ridicată în siguranță, scoate complet toate roțile. Va trebui să faci acest lucru pentru a avea acces complet la discurile de frână.
  • Dacă discurile sunt ținute de cleme, va trebui să le scoți din suport. Etrierul poate fi înșurubat, caz în care va trebui să scoți mai întâi șurubul.
  • Odată ce ai scos etrierul, asigură-te că îl închizi astfel încât să nu te împiedice să accesezi discurile.
  • Odată scos etrierul, vei avea acces complet la discul de frână și îl poți scoate pe cel vechi. 
  • Odată ce ai îndepărtat cu succes șuruburile, ar trebui să poeți glisa vechiul disc din poziție. Dacă nu se mișcă ușor imediat, ar putea fi o idee bună să-i dai câteva lovituri cu un ciocan pentru a-l pune în mișcare.
  • Apoi, faci toți pașii anteriori invers!

 


Scrie un comentariu

trimite