Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

“Timișoara arheologică” – workshop gratuit pentru pasionații de istorie

Avem un oraș cu un important potențial arheologic. Cât de bine îl cunoaștem? Și mai ales, cum îl valorificăm din punct de vedere turistic? Cu o serie de posibile răspunsuri la aceaste întrebari vine Direcția Județeană pentru Cultură Timiș care organizează, la începutul lunii martie, un workshop gratuit care are ca subiect “Timișoara arheologică”. Evenimentul susținut de o serie de specialiști în domeniu se adresează în special ghizilor turistici, dar și celor interesați de subiect (în limita locurilor disponibile).

“Timișoara arheologică” – workshop gratuit pentru pasionații de istorie
Comentează 0

De-a lungul timpului, în Timișoara au fost făcute o serie de cercetări arheologice care au adus informații inedite privind istoria acestui oraș. De cele mai multe ori însă, aceste informații sunt publicate în reviste științifice de specialitate, ajungând mai rar la cunoștiința publicului larg. Considerăm că patrimoniul arheologic al orașului, cunoscut și prezentat într-o manieră atractivă poate să contribuie alături de patrimoniul architectural la sporirea interesului turiștilor față de Timișoara.” – spune Victor Bunoiu, consilier Arhelogie la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș

În cadrul acestei întâlnirii vor fi prezentate principalele perioade istorice ale Timișoarei prin prisma descoperirilor arheologice efectuate pâna în prezent:

  1. Timișoara preistorică – arhg. Octavian Rogozea (Universitatea de Vest Timișoara)
  2. Timișoara angevină – arhg. Dan Ciobotaru (Muzeul Național al Banatului)
  3. Timișoara otomană – arhg. Victor Bunoiu (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș)
  4. Băile turcești din Piața Libertății – arhg. Mariana Balaci (Universitatea de Vest din Timișoara)
  5. Piața Sf. Gheorghe – arhg. Florin Drașovean (Muzeul Național al Banatului)
  6. Cetatea Timișoarei (sec. XVIII-XIX)–arhg. Dan Vlase (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș)

Workshopul va cuprinde și o vizită ghidată în centrul Istoric al municipiului Timișoara, prilej cu care vor fi prezentate amplasamentele unde descoperirile arheologice au fost puse în valoare și care pot în incluse în viitoare trasee tematice adresate turiștilor.

Evenimentul are loc în Sala de consiliu a Direcției Județene pentru Cultură Timiș, vineri, 9 martie, de la ora 12.00. Înscrierile se pot face până în 26 februarie pe adresa de mail: arheologie@culturatimis.ro.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite