Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tema de concurs pentru Premiile UZPR – 2021: „ Pandemie și Patriotism”

Tema de concurs pentru Premiile UZPR – 2021: „ Pandemie și Patriotism”
Comentează 0

Merită menționat însă un detaliu cu semnificații istorice, care ne-a sugerat și ideea temei de concurs pentru Premiile UZPR 2021: Marea Adunare de la Alba Iulia, când s-a semnat actul Marii Uniri, s-a desfășurat sub spectrul acestui flagel îngrozitor. Putem aprecia cât de mare a fost determinarea românilor de a împlini acest vis milenar, dacă au putut sfida instinctul de conservare și pericolul morții, numai pentru a fi prezenți la acest moment crucial. E adevărat, oamenii purtau în jurul gâtului mărgele din căței de usturoi, în speranța prevenirii gripei, dar au fost acolo, prezenți. 

Așadar, Marea Adunare de pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 n-a fost doar celebrarea unui vis milenar. A fost ea însăși o luptă, o confruntare, o înfruntare a unui dușman teribil și nevăzut, care făcuse deja mii de victime: gripa spaniolă. La 1 Decembrie 1918, românii n-au stat acasă sau în casă. S-au dus la Alba Iulia, să-și rcâștige țara.

Rămâne de constatat cum și în ce fel a supraviețuit patriotismul românesc în perioada pandemiei de COVID, pentru a aprecia „indicele de imunitate” al acestui sentiment la agresiunea virusului. De aceea am luat decizia ca tema concursului de anul acesta să poarte denumirea „ Pandemie și Patriotism ”.

Materialele trimise vor viza atitudinile, acțiunile și implicările tuturor persoanelor, personalităților și entităților civice, sociale, politice sau de orice altă natură, în sensul precizat de temă. Vă dorim succes!

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Departamentul de Comunicare

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite