Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Teatrul Clasic “Ioan Slavici” din Arad a reprezentat România la Festivalul Internațional de Teatru ,,Golden Lion” din Ucraina

Teatrul Clasic “Ioan Slavici” din Arad a reprezentat România la Festivalul Internațional de Teatru ,,Golden Lion” din Ucraina
Comentează 0

    Actorii arădeni  au susţinut săptămâna trecută la Festivalul ’’Golden Lion’’ din orașul Lviv, spectacolul ’’ Mult zgomot pentru nimic’’  de William Shakespeare, în regia lui Alexander Hausvater. Scenografia  spectacolului  este semnată de Dobre - Kóthay   Judit, costumele au fost create de  Carmencita Brojboiu, iar în distribuția spectacolului se regăsesc numele actorilor: Ovidiu Ghiniță, Bogdan Costea, Zoltan Lovas, Andrei Elek, Ionel Bulbuc, Sorin Calotă, Dorina Darie-Peter, Mariana Tofan, Carmen Vlaga-Bogdan, Cecilia Lucanu-Donat, Roxana Sabău-Nica, Carmen Butariu, Oltea Blaga, Angela Petrean-Varjasi, Cosmin Blaga și  Oana Kun.

       

 TCIS Arad este  la prima colaborare cu  festivalul  ’’Golden Lion’’, manifestare artistică aflată în plină desfășurare până în data de 2 octombrie 2016, iar actorii arădeni s-au aflat și ei în premieră   într-unul dintre cele mai frumoase orașe din Ucraina. Orasul Lviv este un spațiu reprezentativ al culturii slave, considerat o adevarată Capitală Culturală  a Ucrainei. În urmă cu aproape două decenii a fost inclus  în patrimoniul UNESCO. De altfel, în Lviv sunt concentrate cele mai frumoase și importante monumente de patrimoniu din  Ucraina. Prin colaborarea cu acest festival din Ucraina, se urmărește promovarea artiștilor aradeni, precum  și atragerea unor noi parteneri pentru dezvoltarea proiectelor culturale  de durată.

      Prima ediție  a festivalului a avut loc în anul 1989, iar de-atunci se organizează neîntrerupt, timp în care a găzduit peste cinci mii de  actori din Belarus, Turkmenistan, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Moldova, Serbia, Slovacia, Belgia, Franţa, Olanda, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Germania, SUA, Anglia, Georgia şi alte ţări. În acest an, spectatorii din Ucraina și vizitatorii acestui oras au posibilitatea să vizioneze un număr de douăzeci și trei  dintre cele mai reprezentative spectacole de teatru din România, Polonia, Lituania, Moldova, Georgia, Ungaria si  Ucraina, unele dintre ele prezente la Festivalul Avignon (Franţa), Festivalul Edinburgh (Scoția) sau  Festivalul de Viena (Austria).

          Festivalul Internațional de Teatru ,,Golden Lion”  este organizat de Teatrul Academic Voskresinnia din Lviv, iar  spectacolele sunt susținute  în sala Teatrului Voskresinnia,  cea a Teatrului pentru tineret și copii, dar  și în spații publice din Lviv. Spectacolul  de teatru de la Arad a  avut loc pe scena Teatrului pentru tineret, teatru  fondat inițial în anul 1920 în Harkov, al doilea mare oraș important al Ucrainei,  care a fost însă mutat în anul 1944 în Lviv, unde  se află și în prezent. Spectacolul ’’Mult zgomot pentru nimic’’ a fost jucat în limba română. Spectatorii au beneficiat de subtitrare în limba ucraineană, iar la finalul reprezentației, i-au răsplătit pe actorii arădeni cu îndelungi aplauze.

C. P.

 

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite