Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Rusia vs Ucraina, un nou episod tensionat în apropierea României. Momentul incidentului din Marea Neagră

Grav incident de securitate la o mie de kilometri de România. Rusia a deschis focul și a sechestrat trei nave ucrainene, la intrarea în Marea Neagră. Trei marinari ucraineni au fost răniţi, potrivit Moscovei, şase, potrivit Kievului. Președintele Ucrainei, Petro Poroșneko, a propus Parlamentului instituirea legii marțiale. În urma incicentului, cele două state se acuză reciproc de încălcarea tratatelor internaţionale.

Rusia vs Ucraina, un nou episod tensionat în apropierea României. Momentul incidentului din Marea Neagră
Comentează 0

Incidentul a avut loc în strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov. Ucraina susţine că a avertizat Rusia că navele sale vor trece prin zonă, în drum spre portul Mariupol, aflat într-o regiune de conflict.

„Patru vase ale FSB ( Serviciul Federal de Securitate al Rusiei - n. red.) de mai multe tipuri, şi una din flota Mării Negre au început manevre periculoase pentru a respinge navele noastre. A fost cu siguranţă o violare a legii internaţionale privind libera trecere prin strâmtori”, a declarat Igor Vorocenko, comandantul forțelor navale ucrainene.

De cealaltă parte, Rusia afirmă că navele ucrainene au intrat într-o zonă a apelor teritoriale ruseşti închisă temporar, pentru a crea o situaţie de conflict în zonă. Recunoaşte însă că a deschis focul asupra a trei nave, dar spune că acestea au intrat în apele sale teritoriale, în apropiere de Crimeea, argument respins însă de la Kiev. Preşedintele Petro Poroşenko a convocat imediat cabinetul de război, iar Ministerul Apărării a anunţat că a ordonat plasarea în stare de alertă maximă a forţelor armate ca măsură de precauţie.

„Legea marţială este introdusă pentru a întări capabilităţile Ucrainei în condiţiile creşterii agresiunilor şi, potrivit legii internaţionale, a unui act rece de agresiune a Federaţiei Ruse. Legea marţială nu înseamnă că renunţăm la mijloacele politice şi diplomatice pentru eliberarea teritoriului ucrainean. Intenţionăm să ne respectăm toate obligaţiile internaţionale, inclusiv acordul de pace de la Minsk”, a declarat președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

Citeste mai mult pe digi24.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite