Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sub egida UAV: Lansarea unor noi volume din colecția teologi arădeni

Sub egida UAV: Lansarea unor noi volume din colecția teologi arădeni
Comentează 0

La invitația Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului, au luat parte la lansarea a două noi volume publicate în Colecția Teologi Arădeni. Această colecție a debutat anul trecut, cu primul volum.

Astfel, recent, în sala „Vasile Goldiș” a Consiliului Județean Arad au fost lansate următoarele două volume. Preotul dr. Tudor Budeanu semnează volumul 2 al colecției, intitulat: „Lazăr Iacob și opera sa canonico-juridică”. Acesta cuprinde în paginile ei cercetarea sa din cadrul studiilor doctorale, pe care le-a urmat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad. Preotul prof. dr. Florin Dobrei, împreună cu prof. dr. Sebastian-Dragoș Bunghez sunt autorii volumului 3 al colecției: „Preotul profesor Teodor Botiș (1873-1940). O viață în slujba Bisericii, a învățământului teologic și a neamului românesc”.

În deschiderea manifestării, părintele decan Cristinel Ioja, a salutat prezența Ierarhilor arădeni, a membrilor prezidiului și a invitaților. Corul bărbătesc al Facultății, condus de părintele lector dr. Tiberiu Ardelean, a interpretat trei piese corale specifice perioadei prepascale.

În continuare, părintele decan a arătat că: „prin Colecția Teologi Arădeni Facultatea de Teologie Ortodoxă Ilarion V. Felea din Arad valorifică patrimoniul teologic-cultural al Eparhiei Aradului. Teologia arădeană, în existenta ei biseculară, a fost reprezentată de iluștri profesori de Teologie care au răspândit lumina științei teologice și a modelelor formative în congruență cu ethosul Bisericii Ortodoxe și cu devenirea istorică a învățământului teologic românesc. Această restituire, realizată în bună parte prin recursul la arhive, la documente inedite, descoperă dimensiunile unei teologii angajate eclesial-duhovnicesc și pastoral-misionar, cu implicații culturale, sociale și istoric-naționale”.

Mulțumindu-i dlui. Iustin Cionca, Președintele CJ Arad, pentru deschiderea sa față de demersurile Facultății teologice arădene, l-a invitat la transmiterea unui mesaj. Acesta a adresat un scurt cuvânt de salut, apreciind buna colaborare dintre instituțiile arădene, cele administrative, educaționale și bisericești, ceea ce conduce la rezultate benefice pentru comunitatea locală și națională.

Doamna Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad a felicitat corpul profesoral pentru bogata activitate de cercetare care se realizează aici.

Părintele decan a transmis mulțumiri și dr. Doru Sinaci, subprefectul Județului Arad, pentru tot suportul oferit în demersul de editare a acestor volume. Invitat la cuvânt, acesta a subliniat coordonatele formale și financiare care au stat la baza proiectului care prinde contur, pe măsură ce se concretizează eforturile de cercetare. Pentru toată această implicare, domnia sa a felicitat corpul profesoral al teologiei arădene.

Primul volum prezentat a fost cel semnat de părintele Tudor Budeanu. În preambul, lucrarea a fost prezentată de părintele profesor dr. Constantin Rus, în calitate de conducător a cercetării doctorale întrupate în această carte. Apoi, autorul a mulțumit coordonatorului și colaboratorilor care l-au ajutat să finalizeze munca de cercetare pe care a întreprins-o în climatul frumos promovat în cadrul școlii doctorale arădene. Contextualizând personalitatea profesorului Lazăr Iacob, autorul mărturisește că a încercat să treacă dincolo de granițele unei monografii reci, încercând să ofere o perspectivă mai largă, cu implicații în mai multe aspecte ale vieții sociale, istorice și bisericești.

Al doilea volum a fost prezentat de dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător în cadrul Institutului de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca. Acesta a arătat că: „în paginile volumului ne este restituită, într-o prezentare elegantă, profilul preotului profesor Teodor Botiș. Se face aici dovada seriozității unei cercetări bazate pe izvoare inedite”. Acesta a adresat și un cuvânt de apreciere coordonatorilor seriei programate a Colecției amintite, părinților Cristinel Ioja și Nicolae Tang, de la Facultatea arădeană, prin cuvintele: „un demers singular de excepție în peisajul teologic românesc, care se cere împlinit cu celelalte cercetări proiectate”.

Ca autor, părintele Florin Dobrei a mulțumit părintelui decan Cristinel Ioja, pentru inițiativa și oportunitatea creată în cadrul Facultății arădene, prin care să fie valorificate bogatele resurse istorice. De asemenea, acesta a mulțumit și coautorului pentru frumoasa colaborarea avută la scrierea acestei lucrări. Dl. dr. Sebastian Bunghez a descris, succint, motivele care au stat la baza abordării temei.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a încheiat manifestarea, printr-un cuvânt de binecuvântare: „Adresez felicitări autorilor pentru efortul depus, care ne bucură astăzi cu rezultatul frumos materializat în aceste volume. De asemenea,  se cuvin adresate mulțumiri instituțiilor administrative arădene pentru suportul permanent acordat Bisericii, prin care se pot promova valorile creștine în societatea românească”.

Pr. Filip Albu

 

Galerie foto (68)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite