Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Speranţă pentru artiştii Filarmonicii în urma dezbaterii proiectului de buget

Proiectul de buget al Municipiului Arad pe anul 2021 a fost dezbătut astăzi online. După prezentarea făcută de primarul Călin Bibarţ, cea mai mare parte a timpului s-a discutat despre situaţia de la Filarmonica Arad, mai mulţi reprezentanţi ai angajaţilor de aici cerând municipalităţii să găsească soluţii pentru a evita reducerile de personal. Răspunsul primarului a fost dătător de speranţe, acesta susţinând că bugetul poate fi rectificat în luna iulie şi că mai există şi alte surse de finanţare.

Speranţă pentru artiştii Filarmonicii în urma dezbaterii proiectului de buget
Comentează 0

Potrivit primarului Călin Bibarţ, bugetul de anul acesta al municipiului este prognozat la 702,7 milioane de lei, din care cheltuielile de personal reprezintă 13,89%, în timp ce sumele alocate pentru cultură ajung să reprezinte aproape 20% . În ceea ce priveşte investiţiile, acestea ajung la 48%. „Investiţiile reprezintă aproape jumătate din totalul bugetului. O primărie nu poate funcţiona fără investiţii. 32-33% vor fi realizate din bugetul propriu, 57% din proiecte, iar 5,43% din excedentul bugetar, excedent care potrivit legii nu poate fi folosit decât pentru investiţii”, a spus primarul, care a ţinut să precizeze că proiecţia bugetară de anul acesta se menţine la nivelul proiecţiilor bugetare din ultimii patru-cinci ani, însă o serie de cheltuieli de natură salarială şi cele cu bursele au crescut. „Încercăm să menţinem nivelul cheltuielilor cât mai strâns, pentru a avea fonduri de investiţii”, a mai spus Călin Bibarţ.

Posibile soluţii pentru Filarmonică

În continuare au luat cuvântul mai mulţi reprezentanţi ai angajaţilor de la Filarmonică, care au cerut să se găsească soluţii pentru a se evita disponibilizările de personal. Au vorbit Bogdan Barbu, care a propus diminuarea cheltuielilor cu colaboratorii, banii urmând să fie folosiţi pentru plata angajaţilor; Mihai Dogaru, liderul Sindicatului Artiştilor Interpreţi din cadrul Filarmonicii Arad, care a propus ca sumele alocate Filarmonicii să rămână la fel ca în 2020; Melinda Agnes Drug, care a propus înfiinţarea unei echipe care să se ocupe de proiecte, şi Angelica Urs. În replică, primarul le-a răspuns artiştilor că nu s-a discutat până acum despre un anumit număr de angajaţi care ar trebui să părăsească instituţia, cum se vorbeşte prin oraş, a prezentat câteva dintre investiţiile făcute în ultimul timp, că bugetul poate fi rectificat în luna iulie şi că există şi alte surse de finanţare. „În ultimul mandat, 2016-2020 la Filarmonica Arad s-a renovat întreaga clădire, s-a cumpărat o orgă nouă şi o serie întreagă de instrumente. Atâta timp cât suntem într-o perioadă dificilă, nu putem să luăm de la celelalte domenii, să susţinem o singură activitate. Încercăm să fim echilibraţi. Aradul trebuie să aibă şi cultură, şi sănătate, şi infrastructură, şi apă caldă la robinete”, a ţinut să precizeze Bibarţ.

După ce discuţiile despre Filarmonică au fost epuizate, au mai luat cuvântul Samuel Caba, din partea Asociaţiei pentru Reformă Civică, care a cerut sprijin pentru HoReCa, Teatrul Vechi şi investiţii în mobilitate urbană ecologică, şi Rareş Giurgiu, din partea Consiliului Judeţean al Elevilor care s-a referit la situaţia burselor.

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite