Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Soluţie pentru Peda: câteva clase vor fi mutate pe Eminescu, în spaţiul UVVG, pentru a se renunţa la orele de după-amiază / UPDATE: Propunerea a trecut de votul CLM

Având în vedere spaţiul insuficient, o parte dintre elevii Colegiului Naţional „Preparandia – Dimitrie Ţichindeal” sunt nevoiţi să facă ore după-amiaza, ceea ce a stârnit nemulţumirea părinţilor, care alături de conducerea şcolii au început să facă demersuri pentru identificarea unei soluţii. Aceasta a fost găsită de Primărie, în urma unor discuţii purtate ieri, până seara, în trei, cu conducerea colegiului, dar şi cu conducerea Liceului „Aurel Vlaicu”, care funcţionează vizavi şi unde ar fi cele mai la îndemână spaţii. La final s-a ajuns la un compromis, având în vedere că la Vlaicu îşi desfăşoară orele şi elevii Liceului Penticostal.

Soluţie pentru Peda: câteva clase vor fi mutate pe Eminescu, în spaţiul UVVG, pentru a se renunţa la orele de după-amiază / UPDATE: Propunerea a trecut de votul CLM
Comentează 3

Update 1 Propunerea a trecut de votul CLM

Consilierii municipali au votat astăzi un proiect hotărâre menit să pună în practică acordul convenit la sfârşitul săptămânii trecute între autorităţile locale şi conducerile celor două unităţi de învăţământ.

În cele ce urmează vă prezentă hotărârea adoptată astăzi în CLM, cu precizarea că a trecut cu 17 voturi pentru, doi consilieri neparticipând la vot.

„Art.1 (1) Se restrânge obiectul Contractului de administrare nr. 31135/2016 încheiat cu Liceul Tehnologic ,,Aurel Vlaicu” Arad, atribuit prin Hotărârea nr. 357/2015 a Consiliului Local al Municipiului Arad, cu privire la parte din imobilul - corp A, situat în Arad, str. Decebal nr. 31/A, după cum urmează:

a) Parter, având în componență 6 săli cu următoarele suprafețe: 16,25 mp, 16,25 mp, 29,25 mp, 61,75 mp, 58,50 mp și 58,50 mp;

b) Etaj, având în componență 10 săli cu următoarele suprafețe: 19,50 mp, 73,25 mp, 57 mp, 40,75 mp, 78 mp, 16,25 mp, 29,25 mp, 61,75 mp, 58,50 mp, 58,50 mp;

c) cotă parte din părțile comune corespunzătoare spațiilor descrise la lit. b) și c)

(2) Spațiile menționate la alin. (1) vor fi puse la dispoziția Colegiului Național ,,Preparandia - Dimitrie Țichindeal” Arad începând cu anul școlar 2024 - 2025, dar numai după relocarea activității didactice a Liceului Penticostal Arad într-un spațiu pus la dispoziție de Consiliul Local al Municipiului Arad.

Art. 2 Se completează obiectul Contractului de administrare nr. 31114/2016 încheiat cu Colegiul Național ,,Preparandia - Dimitrie Țichindeal” Arad, cu spațiile la care se face referire la art. 1, în vederea desfășurării activității de învățământ preuniversitar de stat, pentru o perioadă de 5 ani, cu posibilitate de prelungire, prin acordul părților.

Art. 3 Pentru desfășurarea activității de învățământ aferent anului școlar 2023-2024 va fi pus la dispoziția Colegiul Național ,,Preparandia - Dimitrie Țichindeal” Arad spațiul situat pe strada Mihai Eminescu nr. 15.

Art. 4 Prezenta hotărâre se duce la îndeplinire de către unitățile de învățământ preuniversitar: Colegiul Național ,,Preparandia - Dimitrie Țichindeal” Arad și Liceul Tehnologic ,,Aurel Vlaicu” Arad și de către serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Arad şi se comunică tuturor celor interesaţi de către Serviciul Administraţie Publică Locală.”

Pe de altă parte trebuie spus că unul dintre consilierii municipali a venit cu un amendamet potrivit căruia: „Modificarea contractelor de administrare la care se face referire în prezenta hotărâre intervine după relocarea Liceului Penticostal […] Consiliul Local al Municipiului Arad va asigura relocarea cabinetelor/laboratoarelor din corpul A pe cheltuiala bugetului local, cel puţin la standardele actuale, precum şi subcontorizarea utilităţilor. Spaţiile menţionate la alin.1 vor fi puse la dispoziţia Colegiului Naţional Preparandia Dimitrie Ţichindeal după relocarea activităţii didactice a Liceului Penticostal Arad într-un spaţiu pus la dispoziţie de Consiliul Local al Municipiului Arad.”


Primarul Călin Bibarţ a venit în această dimineaţă în faţa presei însoţit de Sorin Haiduc, directorul Colegiului Naţional „Preparandia – Dimitrie Ţichindeal” şi Emanuela Leahu, directoarea Liceului „Aurel Vlaicu”. „Am avut o discuţie pătimaşă din partea părinţilor pentru a vedea cum se rezolvă problema. Cel mai la îndemână ar fi fost Aurel Vlaicu. După mai multe discuţii purtate, inclusiv aseară, am ajuns la o soluţie intermediară să fie toată lumea cel puţin parţial mulţumită”, a declarat primarul Călin Bibarţ. Acesta susţine că Liceul Penticostal, care funcţionează în momentul de faţă în clădirea Liceului „Aurel Vlaicu” urmează să se mute pe strada Labirint, atunci când Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad se va muta în vechiul sediu, care acum se află în reabilitare, moment în care clasele de la Pedagogic vor putea să folosească spaţiul de la Vlaicu. Până atunci, colegiul va putea folosi clădirea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” de pe strada Eminescu, unde şi-au desfăşurat orele, până în vară, elevii de la Ghiba Birta. „Toate spaţiile despre care vorbim vor fi reconfigurate de Primărie, astfel încât să fie mulţumită toată lumea. Singurul semn de întrebare este cât durează această situaţie intermediară, pentru că depindem de lucrările care se fac la sediul Poliţiei”, a mai spus Bibarţ.

Ce condiţie pune directoarea de la Vlaicu

În ceea ce o priveşte, directoarea Liceului „Aurel Vlaicu” şi-a manifestat deschiderea, dar a pus o condiţie. „Suntem deschişi în a ajuta şcolile care sunt în criză de spaţii, dar dorinţa noastră este să ne păstrăm baza materială pe care o avem”, a ţinut să precizeze Emanuela Leahu.

Când se renunţă la orele de după-amiază

La rândul său, Sorin Haiduc, directorul Colegiului Naţional „Preparandia-Dimitrie Ţichindeal” susţine că şcoala pe care o conduce are probleme cu spaţiile de şase-şapte ani, de când au început să funcţioneze acolo clasele pregătitoare. În plus, colegiul are şi trei clase cu specializarea educator-puericultor. „De patru ani, şcoala noastră are cele mai bune rezultate la Bacalaureat. Dorim să le asigurăm copiilor din şcoală cele mai bune condiţii. E foarte bine că s-a ajuns provizoriu la această soluţie, drept pentru care îi mulţumesc domnului primar şi tutoror celor care s-au implicat, a declarat Haiduc. În ceea ce priveşte momentul în care elevii de la Peda vor scăpa de orele de după-amiază, acesta susţine că există două variante, în funcţie de modul în care arată spaţiul de pe Eminescu. „Totul depinde de ceea ce vom vedea pe Eminescu. Clasele s-ar putea muta acolo sau de săptămâna viitoare, sau, cel mai probabil, după săptămâna verde, adică de la începutul lunii viitoare”, a încheiat Haiduc.

Galerie foto (4)


Scrie un comentariu

trimite