Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

SITUAŢIE DE URGENŢĂ din cauza deşeurilor în zona Sebişului; ce comune sunt afectate

Problemele apărute în ceea ce priveşte ridicarea deşeurilor menajere în Zona 4 de colectare, în speţă în oraşul Sebiş şi comunele Almaş, Bârsa, Brazii, Buteni, Cărand, Chisindia, Dezna, Dieci, Gurahonţ, Hălmagiu, Hălmăgel, Igneşti, Moneasa, Pleşcuţa şi Vârfurile, au făcut Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) să declare SITUAŢIA DE URGENŢĂ.

SITUAŢIE DE URGENŢĂ din cauza deşeurilor în zona Sebişului; ce comune sunt afectate
Comentează 0

„În urma înștiințărilor primite din partea Asociației de Dezoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad și a Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a adoptat o hotărâre prin care se constată existența unei situații de urgență la nivelul celor 16 unități administrativ-teritoriale din zona 4, prin afectarea sănătății populației și poluarea excesivă a mediului, generată de întreruperea activității de colectare și transport al deșeurilor menajere de către operatorul de salubrizare”, transmit reprezentanţii Prefecturii.

Ce se poate face acum

Astfel, prin hotărârea de astăzi a CJSU, ADI-SIGD Arad este abilitată să dispună măsuri legale în regim de urgență, pentru asigurarea continuității activității de colectare și transport a deșeurilor din zona 4, prin delegarea temporară a operării către un operator autorizat, până la desemnarea printr-o procedură de achiziții publice a unui nou operator.

„Până la delegarea temporară a operării către un operator autorizat, de către ADI-SIGD Arad, unitățile administrativ-teritoriale aflate în zona 4, membri ai asociației, vor lua toate măsurile legale care se impun, în vederea evitării unor situații care să afecteze starea de sănătate a populației și poluarea excesivă a mediului, dar fără a afecta în vreun fel proiectul «Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Arad». Toate U.A.T.-urile, membre ale Zonei 4, vor transporta deșeurile colectate prin mijloace proprii la Stația de transfer Sebiș.

Precizăm că situația de urgență, diferită de starea de urgență implementată de autoritățile naționale, este definită la art. 2, lit. a) din Ordonanța de Urgență nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență ca reprezentând: «evenimente excepționale, cu caracter nonmilitar, care amenință viața sau sănătatea persoanei, mediul înconjurător, valorile materiale și culturale, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri și acțiuni urgente, alocarea de resurse specializate și managementul unitar al forțelor și mijloacelor implicate.»”, mai susţin reprezentanţii Prefecturii.

 

Sursa foto: Facebook Daniel Andrei

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite