Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sistem bolnav, pacienţi disperaţi. Analize gratuite, la anul - "Nu avem plafon"

Nu avem plafon - Acesta este răspunsul primit de mai toți pacienții care au trimitere de la medic pentru a-și face un examen RMN. Fondurile sunt epuizate în primele zile ale lunii, așa că programările se întind pe săptămâni întregi. Spre exemplu, cine are nevoie de un RMN zilele acestea, îl poate face gratuit abia în ianuarie, chiar februarie anul viitor.

Sistem bolnav, pacienţi disperaţi. Analize gratuite, la anul -
Comentează 0

Aceleași liste de așteptare sunt și la examinările la computerul tomograf.

Pacienții au și varianta analizelor imediate, dar trebuie să bage adâng mâna în buzunar: între 300 și 1.000 de lei, în funcție de complexitatea examenului medical. Deși plătesc lunar contribuțiile la asigurările de sănătate, puțini români au acces la analize gratuite tip RMN sau CT.

De cealaltă parte, reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanţa spun că pacienții abuzează de aceste analize care în mod normal ar trebui făcute doar în cazuri de urgență.
Să nu uităm însă cazul înregistrat anul trecut în Argeș, când un tânăr de 27 de ani a murit așteptând să facă un RMN. Pentru că nu a avut bani să plătească analiza, pacientul a fost programat peste trei luni. Nu a mai apucat însă să ajungă la medic, pentru că problema medicală care ar fi putut fi descoperită prin intermediul RMN-ului i-a cauzat decesul.

Problemele în sănătate sunt multe și parcă niciodată nu își găsesc rezolvare. Mai marii din minister visează dosare electronice, în timp ce sistemul cardului introdus de mai bine de un an, dă rateu după rateu. Vrem să fim la nivelul țărilor civilizate, dar nu suntem în stare nici măcar să avem spitale curate sau să asigurăm medicamente gratuite bolnavilor, măcar celor din spitale.

Ba chiar avem unități unde pacienții vin de acasă cu farfurii și linguri, dacă vor să mănânce.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite