Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Șicula pe cale să piardă mulți bani Europeni nerambursabili

La Șicula un proiect cu finanțare de la Uniunea Europeană este pe cale să se piardă dacă nu va fi aprobat în Consiliul Local, fiind discordii în ceea ce privește proiectul, referitor nu la proiectul în sine, ci la faptul că sunt câțiva consilieri care nu acceptă faptul că acest proiect așa cum a fost inițiat este foarte benefic și atrage un punctaj maxim. Mai precis, nu vor să voteze ,,pentru” datorită faptului că drumul agricol din proiect se va realiza între GURBA și CHERELUȘ și nu la Șicula. Dacă acest proiect nu va trece, comuna Șicula va pierde banii de la Uniunea Europeană,( bani pe care îi vor primi gratis,) și atunci nu vor avea nimic, pierd totul pentru că acești bani nu pot lua altă destinație.

Șicula pe cale să piardă mulți bani Europeni nerambursabili
Comentează 0

Proiectul prevede construcția unui drum agricol asfaltat cu o lungime de cca 11 km, fiind finanțat de Uniunea Europeană prin PNDR, deci bani care îi primim gratis de la U.E. și nu pot fi alocați decât pentru proiectul respectiv (nu poare fi schimbată destinația banilor), spune primarul comunei Șicula Aurel Radița.
 

Drumul este de importanță strategică, lucru de care se ține seama la punctajul de aprobare a banilor, deoarece are triplu rol: de legătură între două localități prin drumul județean DC 132 Chereluș – Sepreuș, DN 79A Chereluș – Ineu și DJ 709 Gurba – Cermei, scurtând distanța, deci fiind și economic și agricol , deservește atât proprietarii de terenuri agricole , micii proprietari, precum și marile ferme agricole, dar are și rol strategic din punct de vedere al situațiilor de urgență, ISU lucru de care se ține seama la punctaj( calamități , situații de urgență). Mai mult, prin acest proiect se leagă drumuri naționale, județene și comunale, care de fapt este scopul primordial al acestor drumuri, pentru a facilita circulația economico – agricolă, dar și strategică.
 

,,Un drum agricol asfaltat nu poate merge doar la terenuri , Șicula fiind traversată de un drum național, unul judetean și nu poate fi accesat un astfel de proiect pe Șicula, deoarece are drumuri și legături peste tot. Singurul drum agricol care se poate realiza este acest drum Gurba – Chereluș, altfel nu putem obține punctaj de trecere (s-au făcut studii pe caz) a proiectului și de a primi finanțare. Acum s-a deschis sesiunea de proiecte pentru drumuri agricole și noi automat am inițiat proiectul pentru a câștiga această finanțare. Deci trebuie să înțeleagă cetățenii comunei că dacă acest proiect va trece câștigă comuna Șicula, iar dacă consilierii nu vor vota, comuna Șicula va pierde în jur de 2 milioane de euro, bani ce ne vin gratuit. Vom prinde probabil și alte finanțări din fonduri europene pe viitor, deoarece condiția de bază pentru accesarea fondurilor europene este de a duce un proiect la bun sfârșit, și apoi a iniția altul, iar dacă piedem, intrăm pe lista neagră și vom pierde și alte finanțări europene ceea ce nu este în avantajul cetățenilor. Trebuie sa ne gîndim bine ce facem, pentru că nu vom pierde doar noi ci și copii noștrii vor suferi, dacă noi pierdem proiecte Europene. Trebuie deci sa analizăm bine deciziile pe care le luăm să nu fim acuzați de proprii noștrii copii, de lucruri ce le puteam face dar nu le-am facut.Doresc sa spun cetățenilor că acest proiect ne poate ajuta ca și comună sa ne dezvoltăm , sa avem căi de acces care sa ne ușureze viața nouă și copiilor noștri”, ne-a declarat primarul Radița..

n

Galerie foto (82)

Articole asemanatoare