Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sfinţire de biserică în Parohia Arad-Grădişte II

Sfinţire de biserică în Parohia Arad-Grădişte II
Comentează 0

În prima Duminică după Rusalii, 11 iunie 2017, credincioşii Parohiei Intrarea Domnului în Ierusalim, Arad-Grădişte II, au trăit clipe de mare bucurie participând la sfinţirea noii biserici. Slujba de sfinţire a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităţilor locale şi centrale şi a numeroşi credincioşi. Din sobor au făcut parte şi pr.dr. Ionel Popescu, vicar administrativ la Arhiepiscopia Timişoarei şi delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioan şi pr. Mihai-Octavian Blaj, consilier economic al Arhiepiscopiei Aradului. După sfințirea bisericii, ierarhii, alături de  soborul de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta Liturghie arhierească. Numeroși credincioși din localitate și din împrejurimi au participat la această mare sărbătoare a comunităţii parohiale din Grădişte. Răspunsurile liturgice au fost oferite de două coruri: Corala ,,Unirea Grădişteană”, a Parohiei Arad-Grădişte I, dirijat de doamna prof. Corina Teuca şi Corala de la Oradea, condusă de pr.conf.univ.dr. Mihai Brie, venită cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei Aradului a adresat credincioşilor un cuvânt de învăţătură pus sub titlul ,,Biserica biruitoare” (cf. citirilor duminicale: Evr. 11, 12; Matei 10, 19 şi Cazaniei Duminicii I după Rusalii), adică cea din cer, a sfinţilor, după cum arată Duminica Tuturor Sfinţilor şi în care este sfinţită o nouă biserică în înţelesul de Casă a lui Dumnezeu. După cum arată citirile biblice ale zilei, şi într-o tălmăcire extinsă la cele ale slujbei de sfinţire, tocmai pentru a intra credincioşii spre mai multă împărtăşire de dar ceresc, între Biserica din cer şi cea de pe pământ este o legătură ce reiese mai lămurit prin atmosfera de trăire duhovnicească. În anul omagial dedicat iconarilor şi pictorilor bisericeşti, intuim mai ales în această biserică viitoarea iconografie dorită şi care va întregi frumos construcţia ca reflectând însăşi râvna celor ce intră şi se roagă aici, totul sporit prin binecuvântarea celor invocaţi cu dreapta credinţă a Bisericii. Cei de aici şi de acum nu întrelasă strădaniile celor de altădată. Şi azi se înscriu sfinţi în Sinaxarul Bisericii aşa cum vedem chiar în această zi (pomenirea Sf. Ier. Luca, arhiep. Crimeei) şi care ajută pe adevăraţii credincioşi în cinstirea cuvenită, fiecare putând atinge hotarele sfinţeniei. Noua biserică este o dovadă a biruinţei virtuţilor care duc la mântuire şi dobândirea Împărăţiei lui Dumnezeu. Toţi cei ce au ctitorit-o au dovedit adevărata vrednicie aducătoare de răsplătire. Însuşi hramul Intrării Mântuitorului în Ierusalim sau Floriile sunt semnul de înflorire de fapte bune, a mai adăugat Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei.

La final, părintele paroh Viorel Roja a mulţumit celor doi ierarhi, preoţilor şi diaconilor, oficialităţilor prezente precum şi tuturor credincioşilor participanţi la acest eveniment important din viaţa comunităţii parohiale.

***

Construcţia acestui edificiu impunător a început în 15 iulie 2012, când s-a pus piatra de temelie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Lucrările s-au efectuat cu sprijinul financiar al enoriaşilor, al autorităţilor locale şi al unor companii, sub coordonarea părintelui paroh Viorel Roja.

În prezent, biserica nouă este tencuită interior-exterior, fiind construită pe 285 de piloni de beton la o adâncime de 4,5 metri, este finalizată instalația electrică, încălzirea şi este montat iconostasul. Biserica va cuprinde un număr de 800 de locuri. Noul lăcaș face parte dintr-un așezământ social-creștin care va cuprinde biserica, o grădiniță și un oficiu parohial.

Protos. Iustin Popovici

 

 

Galerie foto (3)


Scrie un comentariu

trimite