Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Falcă a semnat pentru ”Fără Penali în funcții publice”, dar cere respectarea procedurilor

În cadrul conferinței de presă care s-a desfășurat joi, 02.08.2018, în sala Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad, au fost abordate aspecte legate de campania ”Fără Penali în funcții publice”, gestionată de către “Uniunea Salvaţi România” filiala Arad.

Falcă a semnat pentru ”Fără Penali în funcții publice”, dar cere respectarea procedurilor
Comentează 1

Urmare a comunicatului de presă remis de “Uniunea Salvaţi România” filiala Arad, în care se precizează faptul că autorităţile locale au interpretat eronat o lege, facem următoarele precizări:

Primăria Municipiului Arad a primit din partea partidului “Uniunea Salvaţi România”, filiala Arad, două solicitări în scris de acordare a autorizaţiei de amplasare pe domeniul public a unui cort pentru strângerea de semnături în cadrul campaniei ”Fără Penali în funcții publice”.

Prima dintre acestea a fost înregistrată la Primăria Arad cu numărul 15964 /2.03.2018. USR Arad solicita la vremea respectivă acordarea autorizaţei de amplasare a unui cort în suprafaţă de 6 mp, pentru perioadele 2-6.04.2018, 10-13.04.2018, 16-20.04.2018 şi 23-27.04.2018. Întrucât cererea a fost făcută anterior publicării proiectului în Monitorul Oficial, administraţia locală nu a putut elibera un acord de ocupare a domeniului public în termenul prevăzut de lege, acesta fiind depăşit cu 3 zile. 

În cazul celei de a doua cereri, înregistrate la Primăria Municipiului Arad cu nr. 40407/29.05.2018 având ca obiect amplasarea, din nou, a unui cort pe domeniul public tot pe Bulevardul Revoluţiei, în faţa magazinului Ziridava, dar în perioada 1.07 – 31.08.2018, răspunsul Primăriei Arad a fost expediat în data 7 iunie 2018, respectându-se astfel termenul legal. 

În ambele situaţii, Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrărilor de construcţii – Republicată, prevede necesitatea obţinerii unei autorizaţii de construire în cazul amplasării pe domeniul public a unei construcţii provizorii. Pentru a veni în întâmpinarea solicitării USR Arad şi pentru a-i da posibilitatea demarării în cel mai scurt timp posibil, a campaniei ”Fără Penali în funcții publice”, Primăria Municipiului Arad a avizat amplasarea pe domeniul public a unui stand, pe o suprafaţă de maxim 2 mp constând în măsuţă, scaun şi umbrelă fără însemne publicitare.  

Reprezentanţii USR Arad nu au ţinut cont de acordul dat de Primăria Arad astfel că, încă de la începutul lunii aprilie, au aplasat pe domeniul public un cort fără obţinerea în prealabil a unei autorizaţii de construire, aşa cum prevede legea. Faptul că respectivul cort a rămas pe domeniul public timp de trei luni de zile, este încă o dovadă de încălcare a legii, în condiţiile în care au fost indicate anumite perioade de timp pentru desfăşurarea acestei campanii.

Referitor la măsura de desfiinţare a cortului amplasat pe Bulevardul Revoluţiei, aceasta a fost luată în urma solicitărilor repetate venite din partea consilierilor locali  PSD, care, prin prin vocea domnului Ilie Cheşa, au cerut dezafectarea construcţiei provizorii motivul invocat fiind tocmai lipsa autorizaţiei de construire.

Sentinţa civilă nr. 587/19.07.2018  a Tribunalului Arad constată legalitatea măsurii de desfiinţare şi este o dovadă clară a faptului că funcţionarii  din cadrul Primăriei Municipiului Arad au acţionat în conformitate cu prevederile legale şi nu au încercat niciun moment să împiedice buna desfăşurare a campaniei ”Fără Penali în funcții publice”.

Se constată că autoritatea pârâtă şi-a dat acordul în vederea ocupării domeniului public, gratuit, a unui stand în scopul desfăşurării acţiunii de strângere de semnături pentru sprijinirea iniţiativei de revizuire a Constituţiei….Prin urmare, autoritatea pârâtă nu împiedică desfăşurarea campaniei strângerii de semnături demarată de petentă, existând premisele ca aceasta să se desfăşoare până la termenul dorit de aceasta, 31.08.2018, condiţionat de respectarea condiţiilor impuse”, se arată în sentinţa Tribunalului Arad.

Primăria Municipiului Arad va sprijini în continuare acţiunile civice care presupun implicarea activă a cetăţenilor în viaţa comunităţii sau a ţării, dar numai cu respectarea legilor în vigoare. “Nu este vorba despre o campanie USR, ci despre o campanie a unor ONG-uri”, a precizat, la conferința de presă de astăzi, primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

După încheierea conferinței de presă, domnia sa s-a deplasat la cortul USR, unde a semnat pentru susținerea principiilor campaniei ”Fără Penali în funcții publice”.

Galerie foto (18)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite