Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ședință de urgență pe tema CET. Primăria și Prefectura se bat în declarații

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit, ieri, la Prefectură într-o ședință extraordinară pentru a analiza situația generată de datoriile neachitate ale CET către diverși furnizori.

Ședință de urgență pe tema CET. Primăria și Prefectura se bat în declarații
Comentează 0

Printre participanți s-au numărat prefectul Cosmin Pribac, președintele interimar al Consiliului Județean, Adrian Țolea, reprezentanți din conducerile S.C. CET S.A. Arad și CET Hidrocarburi, dar și lideri de sindicat.

La finalul ședinței, Comitetul a adoptat o hotărâre privind notificarea Primăriei  în vederea  identificării soluțiilor pentru rezolvarea situației.

„În cursul lunii decembrie, la solicitarea conducerii S.C. CET Arad S.A, am transmis Ministerelor de Finanțe, al Dezvoltării Regionale și al Internelor descrierea situației economice în care se află centrala arădeană. Tot atunci am semnat și un Proiect de Hotărâre de Guvern privind acordarea unui ajutor de 40 milioane de lei către Primăria Arad în vederea plății datoriilor existente către furnizorii de gaz și cărbune. Conform unui punct de vedere al Ministerului de Finanțe, nu s-a putut da curs Proiectului de Hotărâre deoarece Primăria Arad nu a putut demonstra pe de o parte că are înregistrată în contabilitate ca datorie suma cerută, iar pe de altă parte nu a putut aduce argumente credibile care să arate de ce nu s-a acoperit datoria  respectivă din excedentul bugetar”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu legislația în vigoare, doar autoritatea locală este abilitată să acorde ajutor de stat, de la bugetul local, către operatorii economici din subordine, în vederea acoperirii pierderilor induse de prestarea serviciilor de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat și neacceptate în calculul prețului sau al tarifului făcut de autoritățile competente.

”Nu este o situație plăcută cea în care ne aflăm, însă repet, și este un fapt asupra căruia toți participanții la ședință am căzut de-acord, din punct de vedere legal doar Primăria Arad poate acționa pentru rezolvarea situației pe termen scurt prin acoperirea datoriilor, iar pe termen mediu și lung prin demararea unui program intensiv de investiții care să reducă din pierderile de agent termic care se produc pe traseul de la CET la beneficiari”, afirmă, în comunicat, Cosmin Pribac.

În urma acestui punct de vedere, primarul Gheorghe Falcă a reacționat, tot printr-un comunicat de presă.

”Timp de trei ani, cât a fost reprezentantul guvernului Ponta în Arad, domnul prefect Pribac n-a mișcat niciun deget pentru interesele arădenilor, nici în privința sumelor pe care CET trebuia prin lege să le primească de la București și nici pentru alte probleme. Acum se laudă cu marile eforturi pe care le face. Dacă tot a semnat proiecte de Hotărâri de Guvern pentru ca Aradul să primească banii pentru CET, ar fi trebuit să facă eforturile să le susțină la București și abia  apoi să vină să se laude, cu ceva rezultate. E cazul să urmeze exemplul guvernului PSD care l-a numit în funcție și să demisioneze pentru că este responsabil față de Arad, alături de guvernarea Ponta, pentru blocajul în care a ajuns CET-ul”, afirmă edilul-șef.

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite