Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

SECETĂ cum nu s-a mai văzut în jumătate de secol în Arad. Pagubele sunt uriașe

SECETĂ cum nu s-a mai văzut în jumătate de secol în Arad. Pagubele sunt uriașe
Comentează 0

Zeci de mii de hectare de culturi de toamnă din județul Arad sunt grav afectate de secetă. Oficialii locali afirmă cu tărie că nu au mai văzut așa ceva în ultimii 50 de ani.

Șeful Direcției Agricole Arad, Ioan Martin, a declarat, pentru ARQ, că atât marii producători agricoli cât și micii fermieri înregistrează peirderi uriașe din cauza secetei. Instituția centralizează în acest moment datele de la foarte mulți producători care raportează situații disperate. 

De exemplu, în zona Zimandului Nou, peste 80 la sută dintre culturile de toamnă sunt compromise. Nu e cu mult mai bine nici lângă Arad, unde un producător care deține peste 800 de hectare raportează pierderi de 60 la sută.

”Vă spun sincer că eu, în cei 56 de ani de viață, nu am văzut așa secetă. Nu a plouat de două luni în județ, decât a stropit în unele zone. Datele care ne vin din teren sunt îngrijorătoare, mulți femieri ni se plâng de situație. Sunt afectate toate culturile de toamnă, precum porumbul, floarea-soarelui, soia, sfecla de zahăr, vița-de-vie sau pomii fructiferi”, a declarat Ioan Martin pentru ARQ.

În județ, din cele 351.000 de hectare de teren arabil, 122.000 sunt cultivate cu porumb, aproape 26.000 sunt cu floarea-soarelui, 2.100 cu sfeclă de zahăr, 2.000 sunt cu soia, iar aproape 3.000 sunt cu viță-de-vie.

Șeful Direcției Agricole spune că în unele zone de deal, culturile sunt compromise chiar și sută la sută, pentru că pânza freatică este la mare adâncime.

Autoritățile atrag atenția că seceta le va cauza probleme și crescătorilor de animale, pentru că furajele vor fi mult mai puține, dar și mai scumpe.

Până în 25 august, autoritățile arădene trebuie să transmită Guvernului situația, pentru că fermierii ar putea primi ajutoare de la stat. În acest moment nu se cunoaște procentul suprafețelor cultivate afectate și nici valoarea pagubelor.
 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite