Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Plângere penală împotriva Administrației Naționale de Meteorologie

Plângere penală împotriva Administrației Naționale de Meteorologie
Comentează 0

Agricultorii din România vor face o plângere penală la parchet împotriva Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru că nu ar fi anunțat din timp că urmează o perioadă lungă de secetă, absența ploilor și temperaturile ridicate distrugând aproape toate recoltere de cereale și legume, transmite B1 Tv.

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) Laurențiu Baciu consideră că ANM a făcut prognoze și avertizări inexacte.

„Vom înainta o plângere penală împotriva ANM, pentru că e o instituție după care noi ne raportăm în funcție de anunțurile pe care le fac și tot așa ne facem și structura de culturi, în funcție de prognozele care ni se dau. Anul ăsta, din păcate, prognozele au fost pe dos şi au dus la pierderi însemnate în agricultură, de miliarde de euro”, a declarat președintele LAPAR Laurențiu Baciu.

Moldova, regiune calamitată

Potrivit președintelui LAPAR, la nivel național cele mai afectate sunt culturile de porumb, floarea-soarelui, grâu şi rapiţă. „Asta la nivel de ţară, dar sunt zone în care procentele de distrugere a culturilor sunt foarte mari. Cea mai calamitată pe toate culturile este Moldova. Este dezastru pentru că nu a mai plouat de trei luni şi temperaturile cele mai ridicate tot în această zonă s-au înregistrat”, a mai spus Laurențiu Baciu.

De cealaltă parte, conducerea ANM neagă că ar avea vreo vină şi spune că, din contră, şi-a făcut datoria.

„ANM, încă de la 1 martie, a actualizat zilnic starea rezervei de apă din sol conform procedurilor operaționale. Nu în ultimul rând, prognoza meteorologică actualizată zilnic pentru următoarele șapte zile, prognoza pentru două săptămâni la nivelul fiecărei regiuni și la sfârșitul fiecărei luni, datele Centrului European care estimează pentru România temperaturile medii lunare și cantitățile lunare de precipiații pentru următoarele trei luni au fost informații care au fost actualizate zilnic, astfel încât cei interesați aveau acces la ceea ce urmează să se întâmple”, a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM.

 

SURSA. http://www.jurnalistii.ro/

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite