Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Se sistează gazele? Soluții alternative pentru încălzire

Mai bine de jumătate dintre gospodăriile din România folosesc gazul pentru a-și asigura confort termic în timpul sezonului rece, iar procentul ar fi cu siguranță mult mai mare dacă și rețeaua de gaze naturale ar fi mai extinsă pentru ca mai multe gospodării să se poată racorda. Cu toate acestea, în viitor este foarte probabil ca numărul de proprietari ai centralelor pe gaz să scadă în mod considerabil.

Se sistează gazele? Soluții alternative pentru încălzire
Comentează 0

Acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, din cauza creșterii considerabile a prețului pentru gaze naturale, în timp ce Rusia amenință tot mai des cu sistarea gazelor. În același timp Uniunea Europeană nu dă semne că ar găsi prea curând soluții de substituire a gazelor rusești, așa că tot mai multe persoane se întreabă cum își vor încălzi locuințele iarna următoare. Iar nu puține sunt cele care decid să ia în calcul soluțiile alternative pentru încălzire.

Chiar și în cazul unei raționalizări a gazelor naturale, consumatorii casnici vor avea cu siguranță prioritate în detrimentul consumatorilor industriali, așa că din acest punct de vedere nu ar trebui să existe motive de îngrijorare. Totuși, nu se știe cât vor plăti acești consumatori pentru gazul necesar obținerii confortului termic, iar de aceea nu e deloc o idee rea orientarea către o soluție alternativă ce oferă liniște dar mai ales economii.

Un apartament obișnuit are un necesar termic ce pleacă de la 8 – 10 kw și crește odată cu dimensiunile clădirii. Iar dacă izolarea casei nu este de o calitate prea bună ci s-au folosit materiale ieftine pentru izolare, fără dar sau poate necesarul termic va crește, odată cu consumul de combustibil. 

Care sunt soluțiile alternative pentru înlocuirea centralelor pe gaz?

În cazul apartamentelor, majoritatea proprietarilor se vor orienta către folosirea unei soluții de încălzire ce are la bază energia electrică. Mai exact, este vorba despre caloriferele electrice sau chiar de aparatele de aer condiționat ce dispun și de funcția de pompă de căldură. Cu toate acestea, costurile folosirii unui sistem de încălzire ce are la bază electricitatea nu sunt chiar atât de avantajoase, mai ales dacă este vorba despre o centrală individuală electrică.

Mai mult decât atât, folosirea unei centrale individuale electrice este pretabilă în mod special la case, deoarece necesită un circuit separat, deci și o conexiune electrică mai calitativă și mai rezistentă, dat fiind consumul mare de energie.

Doar că, atât timp cât locuiești la casă, există și opțiunea mult mai avantajoasă a încălzirii folosind combustibil solid. Sobe, șeminee sau chiar modele de centrale pe lemne, sunt soluții ce reprezintă de departe una dintre cele mai populare opțiuni către care se orientează toți cei care își doresc un sistem de încălzire cât mai economic dar și eficient în același timp, după ce renunță la centralele pe gaz.

Indiferent că vei folosi peleți, brichete sau lemne de foc, combustibilul solid reprezintă o variantă funcțională ce este folosită încă din cele mai vechi timpuri în mod special în zonele rurale dar și la casele din zonele urbane. De la sobe cu plită la centrale moderne precum sistemele Stropuva Româna, acestea reprezintă o soluție simplă dar mai ales satisfăcătoare, ce te ajută să scapi de grija sistării gazelor naturale.

 


Scrie un comentariu

trimite