Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Se pregătește a doua doză de vaccin Johnson&Johnson: Protecția împotriva COVID-19 crește de 9 ori

Autoritățile din SUA vorbesc deja de o a doua doză în cazul vaccinului Johnson&Johnson, administrat în doză unică împotriva COVID-19! Cercetătorii companiei americane spun că protecția oferită împotriva coronavirusului crește de 9 ori în acest caz.

Se pregătește a doua doză de vaccin Johnson&Johnson: Protecția împotriva COVID-19 crește de 9 ori
Comentează 0

Compania farmaceutică americană Johnson & Johnson, care produce vaccinul anti-COVID-19 administrat în doză unică - Janssen, a anunţat că ultimele cercetări arată o consolidare a imunităţii după administrarea unei a doua doze din acest vaccin. Testele clinice ale căror rezultate nu au fost încă prezentate pentru analiză comunității științifice. Specialiștii companiei americane susțin că doza suplimentară a generat un nivel de anticorpi de nouă ori superior celui observat la patru săptămâni după prima doză, scrie CNN.

Anunțul vine în perioada în care noua amenințare a coronavirusului, în toată lumea, nu numai în SUA, este reprezentată în special de tulpina Delta, care se răspândește rapid și face ravagii, numărul îmbolnăvirilor fiind de 8-9 ori mai mare față de tulpina Alpha, cea britanică.

„Noile date preliminare demonstrează că o doză de rapel a vaccinului Johnson & Johnson COVID-19 a generat o creștere rapidă și consistentă a anticorpilor anti-spike, de nouă ori mai mare decât cantitatea generată la 28 de zile după administrarea dozei unice”, a anunțat compania într-un comunicat de presă.

„Am stabilit că o singură doză din vaccinul nostru anti-COVID-19 generează răspunsuri imune puternice și consistent, durabile, care persistă până la opt luni. Cu aceste noi date, vedem, de asemenea, că o doză de rapel a vaccinului Johnson & Johnson anti-COVID-19 crește în continuare cantitatea de anticorpi în rândul participanților la studiu, care au primit anterior prima doză de vaccin”, a transmis dr. Mathai Mammen, șef responsabil cu cercetarea și dezvoltarea pentru vaccinul Janssen, în același comunicat de presă.

Săptămâna trecută, în SUA  fost aprobată deja a treia doză în cazul vaccinurilor pe bază de ARN mesager. Astfel, americanii vaccinaţi anti-COVID cu serurile Pfizer şi Moderna vor putea primi din septembrie și a treia doză, la cel puţin opt luni după cea de-a doua.

Administrarea unei doze de rapel în cazul vaccinului monodoză Johnson&Johnson este în curs de examinare, rezultatele evaluării fiind aşteptate în perioada următoare, precizează autoritățile americane.

Anunțul vine după ce specialiștii în sănătate publică și epidemiologii au concluzionat că eficiența în fața tulpinii Delta a actualei scheme de vaccinare este mult scăzută. În plus, cei de la Centrul american pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) mai atrag atenția că protecția în fața coronavirusului, indiferent de varianta virusului, scade în timp, fiind posibil să fie necesare noi metode a a păstra un nivel cât mai bun de anticorpi.

CDC a anunţat marţi că eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna administrate conform schemei actuale cu două doze a scăzut de la 91% la 66% de când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite. Concluzia este a studiului realizat pe mii de angajaţi din centre de îngrijire şi spitale din şase state ale SUA.

Vaccinul Janssen a fost aprobat în februarie, la două luni de la obșinerea autorizării de urgență de Pfizer și Moderna. Până în acest moment, 14 milioane de americani au fost vaccinați cu serul de la Johnson&Johnson.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite