Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Se inaugurează tunelul feroviar de la Bătuța: „Tunel terminat, dar trenurile au așteptat un an”, potrivit Asociației Pro Infrastructură

Un nou tronson de cale ferată, lung de 13 kilometri, va fi deschis circulației joi, 17 iulie, între stațiile Bârzava și Vărădia, în județul Arad. Proiectul face parte din modernizarea coridorului Curtici–Simeria și are ca scop creșterea vitezei de circulație la 160 km/h – viteză imposibil de atins pe traseul vechi, sinuos, de pe malul nordic al Mureșului. Deschiderea noii variante vine însă cu un gust amar pentru cei care urmăresc infrastructura feroviară din România.

Se inaugurează tunelul feroviar de la Bătuța: „Tunel terminat, dar trenurile au așteptat un an”, potrivit Asociației Pro Infrastructură
Comentează

Asociația Pro Infrastructură a publicat o luare de poziție la adresa autorităților și a modului în care s-a desfășurat proiectul. Deși constructorul – WeBuild – este apreciat ca fiind printre puținii antreprenori generali serioși din România, lucrările au durat ani de zile.

„Lotul semnat în 2017 s-a mișcat cu viteza marfarului. Proiectul tehnic dat de CFR la licitație este extrem de slab și vreo doi ani s-au dus doar pe reproiectare”, punctează reprezentanții Asociației Pro Infrastructura.

„Vedeta” acestui tronson este tunelul Bătuța, lung de 650 de metri, urmat de două poduri impunătoare de aproape 500 de metri fiecare, peste râul Mureș. Trenurile vor circula inițial cu 120 km/h, iar pe poduri cu doar 70 km/h, până când acestea vor fi suficient testate sub sarcină.

„Tunelul a fost străpuns în ianuarie 2023 și abia după aceea CFR a reușit să taie arborii de pe deal, la aproape 6 ani de la semnarea contractului de lucrări”, mai spun cei de la asociație.

Asociația Pro Infrastructură arată că lucrările de consolidare de la capătul sudic al tunelului nu aveau autorizație din cauza lipsei unei aprobări pentru tăierea arborilor. Mai mult, acuză că proiectantul – angajat anterior de CFR – nu a fost niciodată în teren.

„Proiectantul, angajat anterior de CFR, nu ar fi prevăzut așa ceva dacă ar fi părăsit biroul și ar fi mers în teren, ci soluții mai estetice și mai puțin invazive: polatele, de exemplu.”

Traseul a fost blocat și din cauza unui sit arheologic de la Cetatea Vărădia, tăiat de noua curbă de 160 km/h. Potrivit ONG-ului, alte tronsoane învecinate semnate în același an, 2017, sunt și mai întârziate.

„FCC are ceva șanse să dea în folosință în 2025 varianta Vețel între Ilia și Mintia, după ce a fost blocată ani de zile în situl arheologic Micia.”

Cel mai grav exemplu este lotul Ilteu–Câmpuri Surduc, aflat în execuție de firma Aktor, unde se află trei tuneluri. Asociația vorbește despre „incompetență crasă” și estimează că linia nu va fi gata mai devreme de 2028–2030.

„Secțiunea cu 3 tuneluri dintre Ilteu și Câmpuri Surduc a fost victima incompetenței crase a constructorului Aktor și are șanse să bată toate recordurile de lălăială la modernizările CF”, mai spun reprezentanții asociației.

Pe linia veche, un fir va rămâne în exploatare pentru trenurile Regio, folosite de localnici încă de la 1868. Restul – rămâne blocat între promisiuni, autorizații întârziate și hărți de birou.

Sursa foto: Capturi aeriene filmare dronă ChimDrone/Traveler, Tunel Bata/Bătuța via Facebook Asociația Pro Infrastructură

Galerie foto (2)


Scrie un comentariu

trimite