Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

SCRISOAREA unui medic belgian care a tratat victime de la Colectiv: Am admirat calitatea îngrijirilor la Bucureşti

Serge Jennes este un medic din Belgia care a venit la București pentru a trata victime din incendiul de la Colectiv. Printr-o scrisoare deschisă, el a precizat că a fost foarte impresionat de "calitatea îngrijirilor medicale" acordate acestor victime la noi în ţară.

SCRISOAREA unui medic belgian care a tratat victime de la Colectiv: Am admirat calitatea îngrijirilor la Bucureşti
Comentează 0

Serge Jennes, un medic din Belgia care a venit la București pentru a tratat victime din incendiul de la Colectiv, a transmis o scrisoare deschisă în care se arată impresionat de "calitatea îngrijirilor medicale acordate" în toate spitalele în care au fost internați tineri arși.

Vă redăm integral scrisoarea deschisă a medicului belgian:

"Scrisoare deschisă personalului de intervenție și personalului medical din București

Dacă, în cadrul vreunui interviu acordat jurnaliștilor, am adus jigniri personalului medical din București sau din România prin anumite observații nepotrivite sau scoase din context, îmi exprim regretul profund cu privire la acestea și îmi cer scuze. Aș dori, prin intermediul acestei scrisori, să îmi exprim din nou admirația sinceră pe care o am față de eforturile depuse de acest personal și față de profesionalismul manifestat, fie că este vorba despre infirmieri, medici, asistenți, ambulanțieri sau brancardieri, pe care am avut prilejul să îi cunosc la București în zilele de 5 și 6 noiembrie 2015. De altfel, la întoarcerea mea în Belgia, am împărtășit colegilor mei medici calitatea îngrijirii medicale pe care acei tineri pacienți au primit-o la locul evenimentului, în condiții foarte dificile.

Nu îmi amintesc decât foarte vag aceste interviuri, care erau centrate pe problema infecțiilor și a deceselor înregistrate în rândul victimelor din clubul Colectiv. Nu am avut în niciun moment intenția de a jigni pe cineva, iar în rândurile care urmează doresc să precizez opinia mea cu privire la modul în care au fost îngrijite în spitalele din București victimele arse în catastrofa produsă la clubul Colectiv.

Centrul de Arși din Bruxelles a fost contactat foarte rapid de către autoritățile romăne în vederea obținerii unui sprijin. Solidaritatea europeană a funcționat foarte bine.

Începând cu data de 5 noiembrie 2015, o echipă de experți în arsuri din centrul nostru a vizitat în jur de 100 de victime, spitalizate în diverse unități sanitare din București. Echipa domnului dr. Raed ARAFAT a condus delegația noastră din spital în spital și, de fiecare dată, primirea noastră a fost una călduroasă și profesionistă.

Am admirat calitatea îngrijirilor medicale acordate acestor numeroase victime, cu arsuri foarte severe atât la nivel cutanat, cât și la nivel pulmonar, în toate unitățile de îngrijire intensivă din București. Am fost impresionați de capacitatea de îngrijire a unui număr atît de mare de arși în centrele de îngrijire intensivă din oraș, dar și de calitatea îngrijirii în prespital și în departamentele de urgență, în ciuda caracterului excepțional al acestui tip de traumatism. De asemenea, am fost mișcați și de nivelul ridicat de dotări, tehnice și medicale, al acestor centre de îngrijire și de atenția acordată respectării regulilor de igienă, în ciuda unei supra-aglomerări a paturilor și a stării de urgență.

În fiecare spital am fost primiți de personal medical și paramedial devotat pe deplin pacienților pe care îi aveau în grijă.
Cele opt victime grav rănite din București pe care le-am primit în centrele noastre de arși erau purtătoare de bacterii multirezistente la antibiotice. Este posibil ca acest punct să fi supărat pe cineva. Nu avusesem în mod direct toate aceste informații despre toți pacienții pe care am fost rugați să îi selecționăm-triem în vederea transferului către centre europene într-un interval de timp extrem de scurt. Am fost la căpătâiul a aproape 100 de pacienți arși într-un interval de 12 ore! Am avut pentru fiecare pacient un briefing clar, precis și concis oferit de către personalul de la terapie intensivă și medicii chirurgi, toți dedicați și profesioniști, care nu ne-au ascuns nimic cu privire la tratamentul în curs al pacienților lor sau asupra antibioticelor prescrise. Nu se cunoștea încă harta bacteriologică pentru toți pacienții și ni se spunea acest lucru în momentul în care adresam întrebările. Aceasta este o realitate cu care ne confruntăm și noi, în Belgia, din păcate. Observațiile mele nu aveau nicio conotație negativă, această situație nu era imputabilă personalului medical.

Este o realitate în numeroase țări, așa cum atestă literatura medicală de specialitate. Este pur și simplu un aspect pe care l-am semnalat. Și noi avem, în Belgia, pacienți purtători de bacterii multirezistente. În orice caz, acest lucru nu ar fi adus nicio schimbare la protocolul nostru de îngrijire al acestor victime. Personalul medical din București a adoptat măsurile de izolare și de prevenire a infecțiilor încrucișate conform regulilor de igienă spitalicească recunoscute la nivel internațional, și asta în contextul uneia dintre cele mai mari catastrofe cu aflux masiv de arși din istoria internațională recentă.

Și noi avem, în toate centrele de arși din Belgia, probleme cu germenii multirezistenți. Acești germeni nu sunt neapărat mai virulenți decât anumiți germeni sensibli " în mod normal" la antibiotic. De altfel, nu am avut niciun caz de deces dintre cei opt pacienți din București pe care i-am ingrijit în centrul nostru din Bruxelles. Nu suntem în măsură să oferim lecții nimănui, dar putem împărtăși din experiențele, eșecurile și reușitele noastre cu dumneavoastră.
Medicii de terapie intensivă din spitalele din București, pe care am avut onoarea să îi întâlnim, ne-au impresionat prin profesionalismul lor, prin expertiza și devotamentul de care au dat dovadă. Toți s-au confruntat cu cazuri grave de arsuri cutanate și pulmonare, cu risc vital încă din primul moment.

Am fost impresionați în egală măsură de curajul, de moralul și de încrederea în personalul medical al pacienților cu care am avut prilejul să discutăm în zilele de 5 și 6 noiembrie 2015, precum și de cunoștințele de limbă engleză și de nivelul lor ridicat de educație.

Noul guvern român și-a arătat atenția față de victimele din Bruxelles în mai multe rânduri, de pildă cu ocazia vizitei Primului Ministru din decembrie 2015. Declarațiile de colaborare dintre țările noastre privind îngrijirile medicale ale pacienților arși au fost urmate de măsuri concrete și rapide, în special în domeniul fizioterapiei și al bandajelor compresive. Acest lucru era cel mai urgent. Cu siguranță că vor exista în curând colaborări și pe alte paliere. Secretarul de Stat de la Ministerul Sănătății, dl. profesor Dorel SĂNDESC, a jucat un rol esențial în derularea acestor schimburi de competențe. Dorința de colaborare este prezentă în rândul autorităților sanitare și politice din București și din România în acest domeniu medico-chirugical al îngrijirilor acordate pacienților cu arsuri grave. Centrul de arși din Bruxelles este pregătit să facă acest schimb de experiență în centrele de arși.

Aș dori să concluzionez și să adresez încă o dată felicitările mele personalului medical din București pentru devotamentul, angajamentul și profesionalismul de care a dat dovadă față de drama colectivă majoră cu care s-a confruntat. Modul de acordare a îngrijirilor medicale a fost unul exemplar. Vreau să prezint scuzele mele cele mai sincere pentru observațiile care au fost considerate nepotrivite sau care au fost scoase din context. Consider că jurnalistul/ jurnaliștii care m-au intervievat au avut ca scop crearea unei polemici în țara dumneavoastră. A existat în mod evident o dorință de a utiliza observațiile mele în scopul criticării comunității medicale din București, fapt care nu a reprezentat în niciun moment intenția mea. Sunt afectat și profund întristat de modul în care a fost utilizat interviul pe care l-am acordat.

Cu stimă și colegialitate,
Dr. Serge Jennes
Anstezie și terapie intensivă
Medic-colonel
Responsabil Centru de Arși"

Sursa romaniatv.net


Scrie un comentariu

trimite