Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Scade vârsta de pensionare: s-a votat! Mii de români sunt vizați

A fost votat un important proiect care vizează reducerea vârstei de pensionare. Acesta a fost adoptat cu 97 de voturi „pentru”.

Scade vârsta de pensionare: s-a votat! Mii de români sunt vizați
Comentează 0

Sunt vizați cei care au lucrat în grupa a II-a de muncă. Vârsta lor de pensionare scade în funcţie de numărul anilor împliniţi de stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite.

Inițiatorii precizează în expunerea de motive că ”dreptul la pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare reprezintă principalul beneficiu al persoanelor care au lucrat în grupa a II-a de muncă şi/sau în condiţii deosebite de muncă cel puţin şase ani împliniţi, sistemul public de pensii fiind cel care poate recompensa astfel efectul nociv al acestor condiţii şi necesitatea ieşirii mai repede la pensie pentru limită de vârstă, în funcţie de numărul anilor împliniţi de stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite”, informează capital.ro.

Se acordă câte patru luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă

Potrivit legii, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, se acordă câte patru luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă.

„Principalele riscuri şi afecţiunile pe care le generează acestea salariaţilor ce îşi desfăşoară activitatea în carierele de lignit sunt bolile profesionale având ca diagnostic hipoacuziile, enfizemul pulmonar, spondilodiscartroza, discopatia lombară, bronşita cronică”, se arată în expunerea de motive.

sursa: huff.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite