Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sărbătoare, astăzi, pentru creștin-ortodocși. Mari sfinți sunt pomeniți în calendar

Mari sfinți sunt pomeniți, astăzi, în calendarul creștin-ortodox.

Sărbătoare, astăzi, pentru creștin-ortodocși. Mari sfinți sunt pomeniți în calendar
Comentează 0

Ortodoxe

Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior

Greco-catolice

Sf. ap. Onisim

Romano-catolice

Sf. Claudiu de la Colombiere, pr.

Sfântul Apostol Onisim este pomenit în calendarul creştin ortodox la 15 februarie.

A fost unul dintre ucenicii Sfântului Apostol Pavel şi a fost botezat de acesta. Înainte însă de a ajunge la Roma şi de a fi botezat, Sfântul Onisim a fost sclav în Colose, Frigia, la unul din demnitarii acestei cetăţi, pe nume Filimon, care era creştin. Filimon era episcop şi făcea parte din grupul celor 70 de sfinţi apostoli.

Sfântul Onisim, pentru că făcuse o greşeală şi se temea de pedeapsă, a fugit de la stăpânul său şi s-a dus la Roma. Aici a fost botezat de Sfântul Apostol Pavel şi a devenit mesager al său, ducând de la Roma la Colose, o scrisoare care se află cuprinsă în Noul Testament sub titlul "Epistolă către Filimon".

În scrisoare, printre altele, Sfântul Apostol Pavel îl roagă pe Filimon să-l primească pe Onisim nu ca pe un rob, ci ca pe un frate iubit şi ca pe el însuşi: "Pentru dragoste, îţi fac mai degrabă o rugăminte. Aşa cum sunt eu, Pavel, ca un bătrân, iar acum şi pus în lanţuri pentru Iisus Hristos, te rog pe tine pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanţuri, Onisim, cel ce altădată nu-ţi era de folos, dar acum şi ţie şi mie de folos, pentru aceasta ţi l-am trimis, pe el însuşi, adică inima mea; primeşte-l" (Ep. Fm 1, 9, 10, 11, 12).

Sfântul Onisim a fost pus în libertate de stăpânul său şi s-a întors la Roma, unde a slujit sfinţilor apostoli, până la sfârşitul lor. Apoi a plecat din Roma şi a străbătut multe cetăţi şi ţări, propovăduind pe Hristos în Spania, Carpetania, Colose, Patra.

În cele din urmă a ocupat scaunul episcopal din Efes, după Sfântul Timotei şi după Sfântul Ioan Evanghelistul. A fost ucis în timpul împăratului roman Traian (98-117) pentru mărturisirea credinţei creştine.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite