Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sănătatea şi economia dezbătute de europarlamentarii Cristian Buşoi şi Gheorghe Falcă la Arad

Sănătatea şi economia dezbătute de europarlamentarii Cristian Buşoi şi Gheorghe Falcă la Arad
Comentează 0

Autoritățile publice arădene și medicii din județ s-au întâlnit la Consiliul Județean Arad, pentru a dezbate oportunităţile de finanţare pentru sănătate, din fonduri europene, în următorii ani. Cristian Buşoi, europarlamentar PNL, a fost unul dintre invitații evenimentului, prezentând programul liberal pentru dezvoltarea sistemului de sănătate.

Spital digitalizat, în următorii patru ani

Cristian Buşoi, europarlamentar PNL, a transmis participanților la dezbaterea pe teme de sănătate, că liberalii consideră sănătatea o prioritate absolută pentru următorii ani, astfel că au programat investiţii record de peste 5 miliarde de euro. „Vom avea cea mai mare sumă investită în istoria României în sistemul de sănătate. În următorii patru ani, investiţiile vor depăşi valoarea din ultimii 30 de ani. Investiţiile vor viza construcţia spitalelor regionale, investiţii în spitalele locale, sistemul medicinei de familie, prevenţie, digitalizare, cercetare”. Cele 5 miliarde de euro provin din fonduri europene, cea mai mare parte prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Europarlamentarul liberal consideră că, după patru ani, va trebui să implementăm conceptul de „spital digital”, care înseamnă regândirea sistemului medical. Printre priorităţile enunţate se află o nouă lege a sănătăţii, care să răspundă la problemele din prezent, acces mai bun la tratamente şi terapii, un program eficient de prevenţie care să conducă la o populaţie mai sănătoasă.

Cel mai îndrăzneţ plan de investiţii

Primarul Aradului, Călin Bibarţ, a vorbit despre cel mai îndrăzneţ plan de investiţii, „Reclădim România”, realizat cu ajutorul celor 80 de miliarde de euro negociate de preşedintele Klaus Iohannis. Acesta consideră că administraţiile liberale se dezvoltă prin investiţii, cu rezultate care se văd cu ochiul liber. În schimb, a atacat guvernarea PSD, care „a tăiat din pix” banii de dezvoltare ai Aradului, motiv pentru care a numit acest partid „Partidul Stagnării Dezvoltării”. „Au ratat toate obiectivele, încă patru ani cu PSD înseamnă stagnare”, apreciază el. Soluţia este o guvernare liberală alături de o administraţie liberală: „E vremea Aradului, daţi-ne o guvernare liberală pentru oraşul nostru!”.

Arad, proiect pilot

Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a vorbit despre importanţa descentralizării deciziei, prevăzută în programul de guvernare PNL, pentru a accelera investiţiile. „Guvernul PNL a început şi continuă debirocratizarea şi digitalizarea”, spune el, cu efecte în eficienţa derulării investiţiilor. Aradul este chiar un proiect-pilot în acest sens, pe două proiecte realizate din fonduri europene, centura de sud-est care leagă Aradul Nou de Fântânele şi Vladimirescu şi drumul expres Arad – Oradea, investiţiile sunt pregătite de administraţiile locale. „Aradul va fi primul judeţ în care municipiul închide inelul de circulaţie. Nu cred că are rost să spun cât de importantă este realizarea drumului expres Arad – Oradea, care dă oportunitatea localităţilor să se dezvolte”, apreciază preşedintele CJA.

Creşterea puterii de cumpărare cu 30%

Gheorghe Falcă, liderul PNL Arad, a vorbit despre mecanismele care permit creşterea nivelului de trai în România. A pornit de la obiectivul creşterii economice, care în 2024 va fi de 6%, prin investiţii şi crearea a 560 000 de noi locuri de muncă. Aradul este un exemplu în acest sens, un judeţ care din 2009 are an de an creştere economică, care a crescut continuu numărul locurilor de muncă şi are una dintre cele mai mari ponderi a salariilor din mediul privat, în raport cu salariile bugetarilor. „Prin o guvernare orientată spre investiţii, putem ajunge la un salariu mediu de 1000 de euro, o creştere a punctului de pensie cu 46% în următorii patru ani şi la creşterea puterii de cumpărare cu 30%”, a declarat Gheorghe Falcă.

Galerie foto (9)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite