Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sahia Vintage, proiecție de film online

În data de 29 ianuarie 2021, de la ora 20:00, invităm cinefilii din toată țara la proiecția online a cinci scurtmetraje Sahia Vintage. Cele cinci filme sunt reunite sub tema locuirii și, deși supuse agendei de educare a regimului comunist, reușesc să surprindă subtilități din viața din spațiile de locuire și colectivul urban.

Sahia Vintage, proiecție de film online
Comentează 0

Realizate înainte de ‘90, sub limitele cenzurii și ale propagandei, producțiile Studioului Cinematografic Alexandru Sahia au devenit o valoroasă arhivă a societății românești sub regimul comunist și a cinematografiei documentare, cu peste 5000 de filme care așteaptă să fie descifrate.

Proiecția de film are loc grație platformei Sahia Vintage, o platformă de istorie digitală a filmului documentar produs la studioul Alexandru Sahia în perioada 1950-1990. Platforma este parte a unui proiect mai larg de digitizare și accesibilizare a patrimoniului de film documentar asociat acestui studio, conceput ca o încercare de arheologie a culturii de producției a studioului pe parcursul celor patru decenii de coabitare cu regimul comunist. Proiectul a fost demarat de Asociația One World Romania în 2013.

Scurtmetrajele care vor difuzate online în data de 29 ianuarie sunt:

Reportaj de la Steagul Roșu (1956), r: Alexandru Sîrbu, durata: 19 min

Casa noastră ca o floare (1963), r: Alexandru Boiangiu, durata: 19 min

Scrisoare din orașul nou (1978), r: Titus Mesaroș, durata: 10 min

Pentru strănepoți, încă ceva despre București (1980), r: Doru Segall, durata: 15 min

Aflați despre mine… (1982), r: Adrian Sârbu, durata: 17 min

Despre filmele din selecția pe tema locuirii, Adina Brădeanu, curatoarea platformei Sahia Vintage, a scris: “Contextele de muncă colectivă sunt prioritare în documentarul Sahia, însă spațiile de locuire privată capătă ocazional dreptul la vizibilitate - fie în mod deliberat, atunci cînd filmul are sarcina de a evidenția agenda modernizatoare a statului (de exemplu, prin construirea unor cartiere noi), fie întâmplător, atunci când anumite (categorii de) filme presupun părăsirea temporară a spațiului de muncă în favoarea celui domestic.”

Proiecția de film va avea loc online, live pe pagina de Facebook CitiZenit.

Proiecția de film Sahia Vintage este realizată în colaborare cu One World Romania și KineDok în cadrul proiectului Artă și Comunitate în Dialog, inițiat de Asociația CitiZenit. Scopul proiectului Artă și Comunitate în Dialog este explorarea culturii românești printr-o serie de evenimente multidisciplinare care promovează valori culturale și încurajează interesul pentru arta contemporană și filmul românesc.

Proiect realizat cu sprijinul Ministerului Culturii în cadrul programului dedicat Zilei Culturii Naționale 2021.

 

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite