Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Rusia: A început referendumul constituțional care-i asigură lui Putin puterea până în 2036

În Rusia începe referendumul privind reforma constituțională care i-ar putea permite președintelui actual, Vladimir Putin, dreptul de a efectua două mandate suplimentare, respectiv încă 16 ani, începând din 2024, informează Agerpres. 

Rusia: A început referendumul constituțional care-i asigură lui Putin puterea până în 2036
Comentează 1

Sunt chemaţi la urne aproximativ 110 milioane de alegători. Data oficială a referendumului este 1 iulie, dar programul de votare a fost extins pentru a evita aglomeraţia, în contextul epidemiei de coronavirus.

Iniţial, consultarea populară pentru modificarea Constituţiei din 1993 fusese anunţată pentru 22 aprilie, dar a fost amânată, tot din cauza COVID-19.

Putin a iniţiat reforma constituţională în ianuarie, iar Parlamentul de la Moscova a adoptat-o cu o largă majoritate. Referendumul nu ar fi fost obligatoriu, dar preşedintele a dorit să îl organizeze dată fiind importanţa subiectului.

Conform actualei legi fundamentale, Putin - acum în vârstă de 67 de ani - ar fi trebuit să îşi încheie mandatul în 2024. O nouă Constituţie îi va mai permite să candideze de două ori şi să rămână preşedinte până în 2036, când ar urma să împlinească 84 de ani.

Deşi susţinerea populară pentru Putin a scăzut, conform institutului independent de sondare a opiniei publice Levada, de la 79% în mai 2018 la 59% în mai anul acesta, rezultatul referendumului este sigur în asemenea măsură încât textul noii Constituţii se găseşte deja în librării.

Reforma acoperă şi alte domenii, în afara mandatelor prezidenţiale. Șeful statului urmează să aibă, astfel, noi prerogative, cum ar fi numirea şi destituirea judecătorilor. De asemenea, este prevăzută indexarea pensiilor şi sunt înscrise în Constituţie "credinţa în Dumnezeu" şi definiţia căsătoriei ca uniune între un bărbat şi o femeie.

Opoziţia rusă a criticat demersul lui Putin, pe care l-a catalogat ca fiind "ilegal, lipsit de sens şi periculos pentru sănătate".

Vladimir Putin, fost ofiţer KGB este la putere din 1999.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite