Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ruga de la Frumușeni, o sărbătoare a sufletelor.

Ruga de la Frumușeni, o sărbătoare a sufletelor.
Comentează 0

În dumunica Rusaliilor (16.06.2019) a avut loc la Frumușeni ,,Ruga satului”,  așa cum se obișnuiește an de an în această frumoasă comună. Întotdeauna la sărbătorile satului, fie că sunt la Frumușeni sau la Aluniș, programul artistic este deosebit de frumos, de captivant, dar mai ales pătrunde la sufletul omului, pentru că este făcut cu mult patos de cei care se ocupă de fiecare eveniment. Primăria Frumușeni, primarul Reginald Andronic și viceprimarul Irina Iovan, împreună cu consiliul local se implică foarte mult și în latura culturală a comunei, nu numai în cea administrativă, dînd tot ajutorul necesar ansamblului de dansuri și copiilor care fac acele sărbători frumoase, iar pe de altă parte doamna Florica Bak, cea care se ocupă de acei copii minunați, cea care pune atât de mult suflet în realizarea programelor cultural-artistice și care a reușit să scoată ce este mai bun din acei copilași, întotdeauna reușește să facă sărbătorile încărcate de emoții și frumusețe.

Ori de câte ori am participat la vreo sărbătoare a satului, fie că este 8 martie, ruga satului sau altă sărbătoare, întotdeauna am plecat cu sufletul încărcat de bucurie, de frumos dar mai ales impresionat de acei copii care duc tradițiile populare mai departe. Frumușeniul și Alunișul sînt adevărate pepiniere de talente artistice, datorită doamnei Florica Bak, care de ani buni se ocupă de copii, îndrumându-i spre folclor autentic. Dacă fiecare comună din județul Arad ar avea o FLORICA BAK, copiii noștrii nu ar mai asculta acea muzică comercială de mahala, transmisă de indivizi în izmene și tatuați pînă la buric sau de acele ,,dive,, dezbrăcate de jumate și inculte, venite de cine știe unde. Dar la urma urmei copiii ascultă ceea ce primesc, iar noi cei maturi, părinții îndeosebi, trebuie să-i direcționăm spre frumos, spre ceea ce ne face cinste nouă ca părinți și lor ca viitori oameni în societate. Este un lucru verificat că acei copii implicați în programe folclorice nu au probleme cu autoritățile pentru că așa cum spune o vorbă ,,spune-mi ce muzică asculți să-ți spun cine ești...,, este foarte valabilă. Nu același lucru se poate spune de cei care ascultă muzică de mahala .... De aceea trebuie apreciat omul care face ceva frumos pentru comunitate, iar doamna Florica este apreciată și sprijinită de administrația locală, iar copiii comunei trebuie direcționați spre frumos, spre tradiția noastră populară, tocmai pentru a nu lăsa non-valorile așa zise culturale să pătrundă la sate, pentru că satul românesc trebuie să rămână curat și să-și ducă tradițiile mai departe.....

Programul artistic s-a desfășurat pe scena din curtea bisericii ortodoxe din Frumușeni începând cu ora 15.00, debutând cu un frumos program prezentat de copiii ansamblului de dansuri ,,BIZERE,, din Frumușeni, cu soliștii vocali Alexia Orban, Denisa Boicu, Andreea Cherelușan, Izabela Andrica, Darius Dongea (vocal și instrumental), Valentina Mureșan, cu invitații Patricia Corbei și Luciana Orban Pulverea. De asemenea invitați au fost și ansamblul de dansuri ,,Mureșana,, din Fântânele, cu solistul vocal Vali Alexe, instructor coregraf Ilie Macovei. Desigur că ,,bace,, Aurel Budugan, atât de cunoscut în lumea folclorică până dincolo de Carpați, a fost din nou pe scenă, de data aceasta alături de nepoțica lui Vanessa Leuca, care îi calcă pe urme, avînd ca invitați pe Maria Turicu, Dorel Brîncovean, Sabina Dobra și Doru Ciupa. Invitat de onoare a fost Tinu Vereșezan cu formația, care a încins lumea la joc. Un moment deosebit și emoționant totodată a fost atunci cînd două fete din ansamblul BIZERE, respectiv Vanessa Leuca și Valentina Mureșan, au predat ștafeta, retrăgându-se din ansamblu (dar nu de tot), pentru că vor merge mai departe la școli și nu vor mai putea fi prezente la repetiții, însă au promis că vor activa ori de cîte ori vor fi solicitate. Locul lor a fost preluat de două tinere vlăstare, care de altfel le-au și oferit fetelor câte un buchet de flori. Cu lacrimi în ochi s-a despărțit Florica Bak de aceste fete deosebite după 9 ani de activitate în ansamblu, dar viața își are cursul ei și nu ne putem opune. Este mult sau e puțin, doar fetele o pot spune, însă în 9 ani de repetiții și spectacole se crează legături sufletești și amintiri frumoase, care vor dăinui o viață, iar legătura lor de suflet cu doamna Florica Bak nu o va putea rupe nimeni. O retragere frumoasă, cu flori și lacrimi în ochi, însă cu sufletul împăcat că fiecare și-a adus aportul la continuitatea tradiției și portului popular pe aceste frumoase meleaguri, unde întotdeauna ne vom întoarce cu mult drag.