Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

România furată. La fiecare șase ore, un medic pleacă din România

Într-o țară unde economia bubuie, cel puțin pe hârtie, anual mii de medici aleg să muncească în spitalele de peste graniță. Astfel că plecarea lor a făcut ca România să fie pe penultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul medici pe cap de locuitor. Mai prost decât noi stau doar polonezi, care au început să investească în sistemul sanitar. Într-un nou episod din campania „România furată” veți afla că nu salariile mici au reprezentat principalul motiv atunci când au decis să trateze în afara granițelor. Ce i-a împins pe cei mai mulți medici români să își caute de lucru în Franța, Marea Britanie, Germania și chiar Emiratele Arabe urmăriţi în episodul următor.

România furată. La fiecare șase ore, un medic pleacă din România
Comentează 0

Ana Zdrite, medic rezident: „Venim în fiecare zi, vedem copiii. Îl ascultăm la inimă, vedem cum este burta, până când reuşim ca aceşti copii să plece acasă, să plece acasă, fără să mai fie nevoie să aibă cateter, să aibă tratament.”

Simona Dumitru, medic rezident: „Azi sunt motivată că acest copil a crescut un pic, că este mai bine, că mănâncă la biberon. Este frumos să ajungi la muncă şi să ştii că ai făcut ceva bun. Îmi place foarte mult şi nu m-aş fi văzut să fac altceva, doar că e greu din punct de vedere al timpului, al efortului, al orelor muncite în continuu.”

Simona Dumitru, medic rezident: „Faci o gardă interminabilă de 30 de ore, abia poţi să te mai ţii pe picioare şi stai şi te gândeşti că ar trebui să mai mergi la un alt job ca să poţi să te întreţii.”

Ana Zdrite, medic rezident: „Am avut momente în care chiar voiam să renunţ şi să nu mai vin sau să stau acasă şi să nu mai vin la spital, dar am preferat să trec peste şi să ştiu că totuşi puţinul pe care îl fac ajut aceşti copii.”

Copiii sunt trataţi în urma unor misiuni umanitare

În România, mai puţin de jumătate dintre copii care se nasc cu malformaţii cardiace primesc tratamentul de care au nevoie. Lipsa medicilor care să facă o astfel de intervenţie este principalul motiv. Dintre cei trataţi în România, 90% sunt pacienţi operaţi ca urmarea unor misiuni umanitare făcute de o echipă de medici veniţi din Italia.

Dr. Youssef Tammam, chirurg cardiac pediatru: „Ştiind că este nevoie (nr. de medic chirurgiolog pediatru ) am zis - Hai, să vedem dacă putem să facem ceva.

Reporter: Astăzi, a câta operaţie este?

Dr. Youssef Tammam: Astăzi este prima operaţie la un pacient foarte complex şi e foarte riscant şi sperăm să fie bine. (...) Aveam aparatura, dar lipsea mâna de lucru, aveam centru, dar nu aveam nicio persoană care să lucreze aici. Şi la Marie Curie este un teren fertil, este un centru de cardiologie pediatrică destul de bun.”

Medicul sirian Youssef Tammam este cel care conduce echipă de medici din Italia care operează pro-bono copiii români cu malformaţii cardiace. Prima misiune a fost în 2014, atunci când la Spitalul Marie Curie s-a deschis secţia de cardio-chirurgie pediatrică, prima de acest gen din ţară. Secţia funcţionează doar câteva zile pe lună, atunci când vine doctorul Tammam, împreună cu echipa lui, printre care se numără şi o mână de medici români veniţi de la alte spitale din ţară.

Dr. Youssef Tammam: „Sunt anumiţi copii care trebuie să fie operaţi în prima zi de viaţă sau înainte de a împlini o lună de viaţă sau la zece zile. Dacă noi nu suntem prezenţi permanent e risc mare pentru copilaşi.”

Citeste mai mult pe digi24.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite