Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ROBOR continuă să crească. Ratele românilor vor exploda în perioada următoare

ROBOR continuă se crească. Atât indicele la trei luni, cât şi cel la şase luni au atins joi cele mai mari valori în ultimii nouă ani.

ROBOR continuă să crească. Ratele românilor vor exploda în perioada următoare
Comentează 0

ROBOR  la trei luni a crescut  la 5,16%, faţă de 5,10%, nivelul din şedinţa precedentă, și a ajuns la cea mai ridicată valoare din 2 aprilie 2013 şi până acum.

ROBOR la şase luni a crescut la 5,28%, faţă de 5,24%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai mare valoare din 8 aprilie 2013 şi până acum, potrivit BNR.

La începutul anului 2022, ROBOR la 3 luni era de 3,02% pe an, în timp ce indicele ROBOR la şase luni era la voaloare de 3,14% pe an.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Sursa: romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite