Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Riscul unei epidemii de gripă, în creştere. Prea puţine persoane sunt vaccinate

Doar 500.000 de români vor fi vaccinați antigripal cu doze de la stat. Campania de vaccinare a început ieri, în toată țara, dar pentru a stopa răspândirea bolii ar trebui să fie imunizați de 6 ori mai mulți oameni, spun specialiștii.

Riscul unei epidemii de gripă, în creştere. Prea puţine persoane sunt vaccinate
Comentează 5

Numărul celor care merg la cabinetel medicale ca să se imunizeze antigripal a scăzut îngrijorător. În 2008, 2,7 milioane de români au fost vaccinați, pe când în 2014 și anul acesta sunt de cinci ori mai puțini, scrie evz.ro.

„Numărul minim de persoane care ar trebui să fie imunizate pentru a împiedica propagarea gripei este de 3 milioane, or noi vom avea 500.000 de doze în 2015, la care se adaugă încă câteva sute de mii din piața privată – adică vaccinuri cumpărate direct de populație sau de companii care-și vaccinează angajații”, a explicat prof.univ.dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM).

Cele 500.000 de doze distribuite deja la cabinetele medicale și la ceilalți furnizori de servicii, vor fi vaccinați gratuit cei din categoriile cu risc: femeile însărcinate, copiii între 6 luni și 5 ani, bătrânii, suferinzii de boli cronice. Restul, vor trebui să-și cumpere vaccinul.

Dacă vreți să vă faceți vaccinul, întâi mergeți la medicul de familie pentru un control amănunțit care să stabilească dacă sunteți sau nu deja răcit. E posibil să fiți în perioada de incubație a gripei și atunci simptomele sunt ascunse. Abia după ce aveți aprobarea medicului cumpărați vaccinul (costă între 20 și 40 de lei).

În sezonul acesta este recomandat vaccinul tetravalent care conține: două tulpini de tip A (pentru H1N1 și H3N2) și una de tip B (Brisbane like virus).

Sursa: www.realitatea.net
 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite