Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Războiul din Țara Sfântă se complică: Iranul a atacat Israelul / UPDATE: Cabinetul israelian de război s-a întrunit pentru a decide măsurile care vor fi luate împotriva Iranului

Războiul din Țara Sfântă dintre Israel și gruparea teroristă Hamas ia o nouă turnură.Asta, în condițiile în care regimul teocratic de la Teheran a declanșat un atac cu drone și rachete împotriva Israelului.

Războiul din Țara Sfântă se complică: Iranul a atacat Israelul / UPDATE: Cabinetul israelian de război s-a întrunit pentru a decide măsurile care vor fi luate împotriva Iranului
Comentează 1

Update 3 Cabinetul israelian de război s-a întrunit pentru a decide măsurile care vor fi luate împotriva Iranului

Cabinetul de război condus de premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a reunit luni la prânz pentru a discuta asupra unor posibile măsuri în urma atacului direct fără precedent efectuat de Iran împotriva Israelului, informează o sursă citată de agenția de presă Reuters, scrie libertatea.ro. Potrivit sursei citate de Reuters, cabinetul de război s-a reunit la ora locală 14:00 (14.00 ora României) în contextul în care majoritatea membrilor săi pledează pentru un răspuns împotriva Iranului. Această reuniune a fost programată după cea de duminică, când nu s-a luat o decizie cu privire la reacția față de Iran.

Intrați AICI pentru detalii.


Update 2 G 7 condamnă atacul lansat de Iran, iar Franța cere Israelului să nu escaladeze conflictul

Liderii G7, reuniți în sesiune de urgență, au condamnat „fără echivoc”, „în cei mai fermi termeni”, atacul „direct și fără precedent al Iranului asupra Israelului”, scrie caleaeuropeana.ro.

„Ne exprimăm solidaritatea și sprijinul deplin față de Israel și poporul său și ne reafirmăm angajamentul față de securitatea acestuia”, au dat asigurări liderii celor mai industrializate şapte state în cadrul unui summit organizat prin videoconferință de către președinția italiană a acestui format, conform unui comunicat publicat de Casa Albă. 

Intrați AICI pentru detalii.

Mai trebuie spus că președintele francez Emmanuel Macron a declarat astăzi că Franța va depune toate eforturile pentru a evita o „conflagrație” în Orientul Mijlociu. 

Întrebat despre atacul Iranului asupra Israelului de sâmbătă seara, Macron a spus că se „teme” de o conflagrație, subliniind totodată „victoria Israelului”: „Au reușit (să respingă) cvasi-totalitatea acestor rachete și drone. Doar șapte au atins solul lor, cu o persoană rănită”, a spus el. „Vom face totul pentru a evita o conflagrație, cu alte cuvinte, o escaladare”, a mai spus Macron la postul de știri BFM-TV și la radio RMC. El urmează să discute luni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Intrați AICI pentru detalii.


Update 1 Ce mesaj transmite armatei fiul ultimului șah al Iranului

Prințul Reza Pahlavi (63 de ani), aflat în exil în SUA, a făcut un apel către armată să nu respecte ordinele, după atacul iranian asupra Israelului, scrie libertatea.ro. care citează Blick.
Într-o serie de mesaje pe Twitter, Reza Pahlavi a criticat guvernul islamist de la Teheran. „În timp ce poporul iranian, inspirat de istoria noastră, luptă pentru o coexistență pașnică cu toate națiunile, regimul islamic, care ține țara ostatică timp de 45 de ani, luptă pentru un haos distructiv”, a scris el. Potrivit lui Pahlavi, liderul religios Ali Khamenei (84 de ani) vrea să declanșeze un război pentru a-și salva regimul eșuat. „Dar acesta nu este un război pe care țara noastră îl dorește. Iranienii au spus clar: mafia criminală care ocupă Iranul nu reprezintă națiunea noastră, valorile sau aspirațiile noastre”.
Intrați AICI pentru detalii.


Iranul a atacat Israelul cu peste trei sute de drone și rachete. Teheranul a avertizat SUA să nu se implice în conflict, în timp ce avioane și sisteme antiaeriene americane au doborât dronele iraniene. Imagini din orașele israeliene, publicate pe rețelele sociale, au arătat explozii pe cer, în timp ce dronele și rachetele lansate de Teheran erau interceptate, scrie digi24.ro.

Intrați AICI pentru detalii.
Potrivit realitatea.net, și în Înălțimile Golan, ocupate de Israel, au răsunat alarmele după ce zeci de proiectile au fost lansate de Hezbollah de pe teritoriul Libanului. Pe de altă parte, SUA s-au angajat să sprijine Israelul, în timp ce Teheranul a avertizat Washingtonul să nu se implice. Atacul vine după zile întregi de amenințări din partea regimului iranian. De altfel, liderul suprem al Iranului amenință - „regimul sionist malefic al Israelului va suferi consecințe”, a declarat acesta, în urma atacurilor cu drone lansate de Iran împotriva Israelului. În replică, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul este pregătit pentru un atac direct din Iran și va răspunde în mod similar. „Oricine ne va răni, va fi rănit înapoi”, a transmis acesta. 

Intrați AICI pentru detalii.

Atacul Iranului, primul direct asupra Israelului, vine după zile de amenințări din partea regimului că va riposta după ce șapte ofițeri ai Gărzi Revoluționare au murit într-un atac asupra consulatului său din Damasc, scrie libertatea.ro. Israelul „lucrează îndeaproape” cu SUA, Marea Britanie și Franța, care „au acționat în această seară” în timpul atacurilor iraniene, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, citat de CNN.
Intrați AICI penttru detalii.

Conform defenseromania.ro. Premierul israelian Beniamin Netanyahu l-a sunat pe președintele american după o ședință a cabinetului israelian, iar Joe Biden a reiterat sprijinul „neclintit" al SUA față de Israel în fața agresiunii Iranului. Presa americană susține însă că în cadrul discuției telefonice președintele Joe Biden nu a susținut un contraatac al Israelului asupra Iranului.

Intrați AICI pentru detalii.

Misiunea iraniană la ONU a transmis într-un mesaj postat pe platforma X (fostă Twitter) că atacul Iranului a fost doar un răspuns la atacul din Siria iar din perspectiva Teheranului „povestea e încheiată”. 

Cu alte cuvinte, Iranul transmite că nu dorește un război cu Israelul, război pe care nu are capacitatea să-l susțină din punct de vedere militar fără ajutor, mai scrie defenseromania.ro.

Intrați AICI pentru detalii.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite