Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Prunișorenii în sărbătoare - Pe Vale, la poale de Codru, a avut loc ediția a II-a „Fiii satului Prunișor”

Prunișorenii în sărbătoare - Pe Vale, la poale de Codru, a avut loc ediția a II-a „Fiii satului Prunișor”
Comentează 0

De o parte și de alta a drumului forestier ce duce până în vârf de munte, de la pădure până la vale, oamenii aveau holde cu roade bogate. Dar, de câtva timp, lanurile de porumb (în special) au început să fie atacate, an de an mai puternic, de turme de mistreți. În aceste condiții, văzând că pierd batălia cu sălbăticiunile, sătenii și-au abandonat, rând pe rând, pământul.

Cinci tineri – Tiu, Leu, Zorin, Cipri, Nuțu -, care au câteva „jumătăți” cu capătu-n vale, aproape de podul de la Vadul Ouănii, s-au gândit că, decât să pună cucuruz ca să îl rupă gliganii, mai bine să dea terenului lor o altă utilizare. După multe discuții, au ajuns la ideea de a se organiza aici, fiind și un loc deosebit de pitoresc, o sărbătoare câmpenească. Așa s-a născut praznicul „Fiii satului Prunișor” ca să fie prilej de distracție pentru toți cei cu origini aici: localnici, stabiliți în diverse orașe ale patriei – Sebiș, Arad, Timișoara, Oradea, Cluj, București, etc – ori peste hotare – Italia, Spania, Germania, Anglia, Austria, Franța, până chiar în America. Dar să se bucure cu ei și lătureni, neamuri ori prieteni ai prunișorenilor.

Fotbalul a „marcat” deschiderea

Întâia ediție a avut loc anul trecut. A fost una mai „timidă”, poate datorită experienței de începător dar și din cauza unei ploi sâcâietoare care a căzut până seara. De această dată pregătirile au început din vreme, cu o mai mare mobilizare, iar timpul a fost favorabil (poate chiar prea cald).

Prima zi a ediției a II-a – organizată de Parohia Ortodoxă Prunișor și Primăria Orașului Sebiș – a fost dedicată sportului. Sâmbătă, 19 august, a avut loc deja tradiționalul meci (ajuns la a 21-a ediție) între „Tineri” și „Bătrâni”. S-au confruntat în teren cele mai apreciate talente în jocul cu balonul rotund, autohtone (s-au remarcat: Brică, Briciu, Mâțu, Tiu, Crema, Neluțu, Leu, Marcel, Strugurel și alții), dar și jucători transferați (pe uriașe sume lichefiate). Scorul a fost 3-2 pentru „Bătrâni”. Dar toți au fost multumiți. Mai ales că a fost prilej de comentarii pentru repriza a 3-a, când cei de pe teren s-au unit cu fanii lor spectatori într-un „duel”al discuțiilor, care mai de care mai aprinse. Aici scorul nu s-a putut ține că, alături de ei, și arbitri și observatorii au fost faultați de Bachus.

La slujba duminicală

În dimineața de 20 august, zi de duminică, sătenii și cei sosiți în vizită au umplut Biserica Ortodoxă din Prunișor pentru a urmări Sfânta Liturghie oficiată de parohul locului pr. Florin Avram. De această dată i-a fost alături un fiu al satului Prunișor, cunoscutul preot, înzestrat cu har ales, PC părinte Simion Mladin, slujitor la Catedrala Ortodoxă a Aradului „Sfânta Treime”.

Credincioșii s-au bucurat de o slujbă minunată și, la orele amiezii, au mers spre casele lor „încărcați” cu  învătătura din pericopa predicii din a 11-a duminică după Rusalii: „Pilda datornicului nemilostiv”.

 

Cântec, joc și voie bună

După-amiază, toate drumurile i-au condus, din nou, pe Vale. Și asta pentru că aici, de la ora 15, a început un super spectacol de folclor. Programul a fost deschis de primarul orașului Sebiș, Cristian Feieș, care, într-un scurt cuvânt, i-a lăudat pe prunișoreni pentru inițiativă, apreciind că sărbătoarea lor este pe drumul bun, tot mai bine pregătită și cu tot mai mulți participanți (apreciem că au fost aproape o mie de oameni). Talentatul prezentator Octavian Lupuț, a „adus” în scenă, pentru început, Grupul catehetic „Sf. Stelian” Prunișor – pregătit de pr. Florin Avram. Au urmat soliști vocali și formații precum: Denis Roșu-Drăgan, Alexandru Pop (Nană Piștoaie), Bombonel Cotoc, Elena Bodea și formația, Grupul Sânzienele și feciorii Zărandului, Ansamblul „Țara Zărandului”cu soliștii Lorena Tamaș și Voicu Hălmăgean, Corul de fete de la Școala Gimnazială Hășmaș, Ansamblul „Drușcelele” Bârsa...

Pe la mijlocul spectacolului, prezentatorul, cu umor fin, a înmânat cupe formațiilor de fotbal și diplome celor mai buni jucători de la „Bătrâni” și de la „Tineri”. De asemenea s-au acordat peste douăzeci de „Diplome de onoare” pentru cei care au pregătit și susținut organizarea ediției dar și pentru „sprijinirea activităților cultural-sportive, păstrarea și continuarea tradițiilor locale”.

Petrecere până în noapte

Participanții s-au bucurat nu numai de spectacol ci și de bogația de oferte ce le-a fost pregătită. Încă de la intrarea în pitorescul loc de desfășurare a întâlnirii cu „Fiii  satului Prunișor”, ei au fost întâmpinați de căsuțe și tarabe cu tot felul de delicatese (multe tradiționale) iar în fața unei terase, cochet amenajată sub un crâng de plopi, grătarele erau încinse pentru mititei, frigărui și alte bunătăti. Țiți cu ai săi, dar și alții fiind gata să învingă foamea oricând ar veni. Mese întinse au fost pregătite, pentru oasteți, și de-a lungul văii. Răcoritoarele, berea și alte cele necesare distracției au fost din belșug.

Nici cei mici nu au fost uitați. Ei au avut un loc de distracție, punctul de atracție fiind un tobogan uriaș. Dar au putut să-și cumpere și jucării ori să își facă tatuaje.

Așa că programul de pe scenă a putut coborî liniștit pe pământ. Ceea ce s-a și întâmplat. Unii s-au prins într-o horă țărănească, alții au preferat să stea la mese și să îi admire. Bineînțeles că rolurile s-au mai și inversat. Esențialul a fost că petrecerea - cu cântec, joc și voie bună - discuțiile la un pahar de vorbă (că doar o singură dată pe an se întâlnesc atâția prunișoreni împreună) au continuat până târziu în noapte.

Nu putem să încheiem aceste rânduri fără a felicita organizatorii și, mai ales, pe cei care s-au implicat direct și au trudit (efectiv) ca totul să fie ca la carte și participanții să găsească de toate, să se simtă bine. Noi credem că toți au fost mulțumiți și s-au bucurat de sărbătore.

Vasile Filip

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite